Romualdas BALIUTAVIČIUS

Pastaruoju metu redakcijoje padažnėjo skambučių dėl uodų aktyvumo. Vieną garbią  ponią uodai „sukapojo” ne kur parke ar paežerėje, bet miesto centre, belaukiančią autobuso. Taigi, kas lemia toki kraujasiurbių  aktyvumą ir kaip nuo jų gintis? Kokių esama natūralių repelentų (atbaidančių uodus medžiagų)? Klausimai, kuriuos pateikėme Gamtos tyrimų centro vyresniajai mokslo darbuotojai, mokslų daktarei Rasai Bernotienei.

„Iš tiesų, šiuo metu visoje Lietuvoje labai padaugėjo uodų. Tačiau reikia pasakyti, jog Centrinėje Europoje, kurią dabar siaubia potvyniai, po mėnesio uodų bus dar daugiau, negu pas mus. Kalti lietūs ir vandens telkiniai, kurių skaičius ir plotas po praūžusių liūčių ženkliai išauga. Tai savo ruožtu didina uodų skaičių. Kuo daugiau vandens ir drėgmės, tuo daugiau uodų.

Kitas dalykas – šiluma. Skirtingai nei kitais kartais, šiemet oras atšilo labai greitai ir uodai išskrido beveik vienu metu. Todėl jų daug ir jie įkyri žmonėms.

Jeigu būtų šilta ir sausa, tokio šių kraujasiurbių vabzdžių antplūdžio nepastebėtume, tačiau šiluma plius drėgmė – tai, ko uodams ir reikia. Viena paguoda, jog uodų, kurie skraido dabar, po mėnesio nebeliks. Padės kiaušinėlius ir nugaiš.”

Išeitų, kad uodai ilgai negyvena?

R. Bernotienė: „Patinėliai gyvena mėnesį, tačiau jie negelia. Kraujo reikia patelėms, kurios gyvena keturis kartus ilgiau už patinus, o savo auką jaučia iš 60-70 metrų”.

Ar be cheminių yra kitokių, natūralių priemonių, leidžiančių apsisaugoti nuo uodų?

R. Bernotienė: „Viena iš pagrindinių priemonių yra tinkleliai ant langų. Tam tinka ir paprasta marlė. Uodai negali prasiskverbti pro marlės akeles. Jeigu reikia apsaugoti kūną, geriausia naudoti vaistinėse parduodamus repelentus. Tačiau visada reikia atidžiai perskaityti jų vartojimo nurodymus, mat reikalas tas, jog vartojant mažesniais nei nurodyta kiekiais, kartais rezultatas būna priešingas: kvapais uodai ne nubaidomi, bet viliojami. T. y., chemikalai veikia ne kaip repelentai, bet kaip atraktantai. Todėl, jeigu instrukcijoje parašyta, jog purkšti reikia kas 3 valandas, taip ir darykime”.

Pasak mokslininkės, iš  natūralių priemonių uodus nubaido anyžiai, česnakas, kai kurie augalai, tokie, kaip bitkrėslė, turintys insekticidinių  savybių. Arba citronela, kurios dedama į žvakių sudėtį, tačiau jos galima tik nusipirkti. Kita iš natūralių priemonių yra augalinės kilmės medžiaga – piretrinas. Žinoma, šalia natūralių, egzistuoja ir daugybė visokių cheminių preparatų.

Jeigu vis tik atsitiko taip, kad uodas įgėlė – kas darytina, kad kuo mažiau niežėtų sudirgintą kūno vietą?

R. Bernotienė: „Sugeltą  vietą patepkite medetkų sultimis arba amoniako skiediniu. Sako, jog tai padeda”. 
Į viršų