Sporto mokyklos „Delfinas“  pastatas išduoda, kad mieste – nėra gero šeimininko.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.

Mykolas DEIKUS

Planuoto baseino žemę  Savivaldybė atiduoda viešbučiui, o Savivaldybės baseinas tiek apleistas, kad ant galvų byra tinkas.

Apverktina „Delfino“  sporto mokyklos baseino būklė paskatino pasidomėti, kaip prižiūrimas kitas miesto turtas. Paaiškėjo, kad miesto valdžia atlaidžiai toleruoja net akivaizdų statybininkų broką.

Remontas – po dvejų metų

Pastaruoju metu „Delfino“  sporto mokyklos plaukikai vieną po kito skina apdovanojimus, tačiau daugelis net neįsivaizduoja, kokiomis sąlygomis treniruojasi jaunieji plaukikai. Šimšės rajone stovinčio baseino ventiliacija beveik neveikia, vidinės sienos drėksta, tinkas išsipūtė, byra. Kadangi lietvamzdžiai buvo įrengti netvarkingai, viena siena nuolat drėksta, po žiemos didžiuliais lopais nubyrėjo tinkas.

Prieš porą mėnesių  „Delfino“ sporto mokyklos direktorius Valerijus Belovas prašė  Šiaulių savivaldybės administracijos, kuriai priklauso mokykla, direktoriaus Vlado Damulevičiaus pagalbos. Tačiau atsakymas buvo neigiamas – baseino pastatas bus remontuojamas ne anksčiau kaip 2012 metais. Tai yra, kai baigsis šios Miesto tarybos ir Savivaldybės administracijos direktoriaus kadencijos.

Ventiliacija neveikia

Savivaldybės administracijos direktoriaus pasiųsti Savivaldybės specialistai suskubo kaltinti pačius mokyklos darbuotojus, esą nederamai eksploatuoja ventiliacinę sistemą. Todėl ir susidarąs ant sienų kondensatas.

Mokyklos direktorius V. Belovas su tokiomis išvadomis nesutinka – sumontuota ventiliacija veikia prastai nuo to laiko, kai buvo sumontuota. Pavyzdžiui, pietiniame rajone veikiančiame kitame sporto mokyklai priklausančiame baseine tokių bėdų nėra.

Beje, neseniai dėl prastos ventiliacijos Kaune chloru apsinuodijo baseine pliuškenęsi vaikai.

Pasigenda politinės valios

V. Belovas kreipėsi ir į miesto politikus, net keletą kartų. Antai vakar atvažiuoti į baseiną ir savo akimis pamatyti situaciją direktorius buvo pakvietęs Šiaulių miesto tarybos Miesto ūkio ir plėtros komiteto pirmininko pavaduotoją Vidmantą Japertą.

„Delfino“ direktorius apgailestauja, kad stinga „politinės valios“. Juo labiau, kad naujam baseinui numatytas sklypas Dainų parke atiduodamas viešbučio statytojams. Šioje vietoje norėta statyti olimpinį baseiną su ilgesniais takeliais, kokių miesto baseinai neturi.

„Po dešimties metų aš išeisiu, bet baseino šiauliečiams reikės ir ateityje. Skaudžiausia, kad tokia sporto šaka, kaip plaukimas, nesirūpinama“, - sako V. Belovas.

Trys tūkstančiai lankytojų

Sporto mokyklos „Delfinas“  vadovas V. Belovas pažymi, kad valstybė įpareigoja mokyti plaukti vaikus. „Šių įgūdžių žmogui reikės visą gyvenimą“, - pabrėžia plaukikas V. Belovas.

Sporto mokyklą lanko apie puse tūkstančio vaikų. „Mes jau nebesutelpame“, - pabrėžia direktorius. Paplaukioti į baseiną ateina darželinukai, mokiniai, neįgalieji, miesto ir rajono gyventojai. Mokyklos vadovas skaičiuoja, kad per metus vidutiniškai būna apie 20 tūkstančių apsilankymų.

Tiesa, mieste yra dar vienas privatus baseinas, tačiau jis labiau tinka pasipliuškenti, bet ne treniruotis.

Konstrukcijos kelia pavojų

Savivaldybės, kaip šeimininko, rankos trūksta ir kitiems mieste veikiantiems sporto ir švietimo objektams. Centrinį miesto futbolo stadioną prižiūrinti Šiaulių  futbolo akademija dar pernai Savivaldybės administracijos prašė, kad paragintų medinius tribūnų laiptus įrenginėjusią bendrovę „Rotonda“. Šiemet bėdas priminė ir pridėjo, kad pavojingai surūdijo metalinės stoginių konstrukcijos, kurios jau kelia pavojų žiūrovams.

Šiaulių futbolo akademijos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Artūras Vestartas „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad Savivaldybė sureagavo į prašymą, o „Rotonda“ trūkumus ištaisė. Tačiau geriau apžiūrėjus konstrukcijas susidaro įspūdis, kad remonto tebūta kosmetinio – vėl lenda rūdys, kurios buvo užteptos dažais.

Nuolaidžiauja brokdariams

Kaip savivaldybė rūpinasi, kad statybininkai ištaisytų broką, matyti iš nuolaidžiavimo bendrovei „Alfva“ bei individualiai įmonei „Normaida“.

Pernai Lieporių mokyklos pastatą remontavusi ir jau spėjusi liūdnai pagarsėti bendrovė  „Alfva“ turėjo ištaisyti broką. Tačiau paprašė atidėti darbų pridavimo terminus ir Savivaldybės administracijos vadovybė maloniai sutiko terminus pratęsti – iki liepos vidurio.

Savivaldybės administracijos nuolaidžiavimas įmonei „Normaida“ jau pranoksta sveiko proto ribas. Lopšelį-darželį „Coliukė“ remontavusi įmonė, jei galima tikėti raštais, dar 2008-aisiais turėjo pašalinti defektus. Tačiau įmonės savininkas pasiguodė sunkia ekonomine padėtimi ir terminas lengva ranka pratęstas iki šių metų liepos. Jokių garantijų, kad tai – paskutiniai terminai.

Krenta mokyklų  langai

„Šiaulių naujienose“ rašyta, kaip nuo senumo išbildėjo Dainų vidurinės mokyklos langas, panaši situacija susiklostė ir Ragainės pagrindinėje mokykloje, įsikūrusioje netoli miesto centro.

Mokyklos direktorė Savivaldybės administracijai guodėsi, kad negali užtikrinti higienos sąlygų. Pavyzdžiui, langai taip sutrūnijo, jog neįmanoma jų atidaryti – gali iškristi. Vasarą neįmanoma vėdinti klasių, o žiemą per plyšius skverbiasi šaltis. Mokykla langus bando keisti savo jėgomis, tačiau lėšų pakankamai neturi.

Lopšelis-darželis „Pušelė“ - Šiauliuose išskirtinė įstaiga, neseniai gavusi sanatorijos statusą. Tačiau tai niekuo nepakeitė miesto valdžios nuostatų. Prašymai pakeisti likusius nepakeistus langus ir duris – kaip į sieną. Kaip ir Ragainės mokyklos vadovybei, Savivaldybės administracijos atsakymai – neigiami. 
 

Į viršų