Manoma, kad Genadijus Mikšys mėgins į ŠRATC'o valdžią sugrąžinti po skandalų darbo netekusį Regimantą Vėgelę.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

 

 

 

Lina JUREVIČIŪTĖ

Miesto meras Genadijus Mikšys kišasi ne į savo reikalus? Meras užsispyrė balsuoti Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) dalininkų susirinkime, nors abejotina, ar turi tokią teisę. Savivaldybės užkulisuose šmaikštaujama, kad meras bando į ŠRATC direktorius karštligiškai prastumti "Šiaulių plento" grupės žmogų, konkurse patyrusį triuškinantį pralaimėjimą. 

Neturi teisės balsuoti? 

Sausio 28 dieną vykusiame Šiaulių miesto savivaldybės tarybos posėdyje politikai be didelių diskusijų pritarė tam, kad ŠRATC dalininkų susirinkimuose Šiaulių miesto savivaldybei atstovautų nebe Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius, o pats miesto meras Genadijus Mikšys.


Komiteto posėdžiuose sprendimo projektą teikę valdininkai aiškino, jog kartais priimant vienokius ar kitokius sprendimus administracijos direktorius neturi tokių įgaliojimų, kokius turi meras, todėl esą pagalvota ir nuspręsta deleguoti merą atstovauti miestui ŠRATC dalininkų susirinkimuose.

Nors dažniausiai atstovavimo Savivaldybės įstaigose Savivaldybės atstovai kratosi ir jei tik yra kokia galimybė, stengiasi tas pareigas primesti kam nors kitam, tačiau Šiaulių miesto meras nesipurto pareigos atstovauti miestui ŠRATC'e.

„Šiaulių naujienoms” pradėjus aiškintis, kokių didesnių „galių” ŠRATC'e turės miesto meras, paaiškėjo, jog gali būti, kad meras ne tik neturės daugiau galių, bet ir apskritai neturi teisės atstovauti Šiaulių miesto savivaldybei.

Vyriausybės atstovo Šiaulių apskričiai vyriausioji patarėja, teisininkė Violeta Kiurienė „Šiaulių naujienoms” pažymėjo, kad Vyriausybės nutarimas, apsprendžiantis šį klausimą, labai dviprasmiškas. Patarėja prisipažino jau keletą dienų laužanti galvą analizuodama Vyriausybės nutarimą ir jame bandydama išskaityti: gali meras atstovauti Savivaldybei viešosiose įstaigose, ar negali.

Meras daugiau galių neturės

Kaip sakė V. Kiurienė, Vyriausybės nutarimas, kuriuo nustatytos taisyklės apibrėžiančios, kas turėtų atstovauti viešosiose įstaigose, – dviprasmiškos. Vienur rašoma, kad atstovauti turi Taryba arba administracijos direktorius ar jo pavaduotojas. Kitur rašoma apie asmenis, kuriems Taryba suteikia įgaliojimus atstovauti. Į to „asmens” sąvoką, anot V. Kiurienės, patenka ir miesto meras, ir savivaldybės skyrių vedėjai, ir kiti specialistai.

„Vienareikšmiai atsakyti – gali, ar negali – negaliu. Ir praktikos vienareikšmės nėra – vienur atstovauja direktoriai, kitur – merai. Rašysime paklausimą Ūkio ministerijai ir paprašysime Vyriausybės nutarimo išaiškinimo. Jei paaiškės, kad merai atstovauti negali, savivaldybėms teks sprendimus atšaukti”, - sakė V. Kiurienė.

Net jei meras teisiškai gali atstovauti savivaldybę ŠRATC dalininkų susirinkime, aišku viena – daugiau teisių ir galių, nei turėjo administracijos direktorius, jis neturės.

„Jei įgaliojimus suteikia Taryba, tai ir turės tokius įgaliojimus, kokius suteikė Taryba. Ar tai būtų administracijos direktorius, ar meras, dalininkų susirinkimuose dalyvaus tokiomis pat teisėmis”, - sakė V. Kiurienė.

Apsisprendė ne vienas

Kodėl taip veržiasi atstovauti miesto savivaldybei ŠRATC dalininkų susirinkimuose? Kokias mato ŠRATC'o problemas, kurias pasinaudodamas savo „galiomis” galėtų išspręsti meras? Šiuos ir kitus klausimus norėjome užduoti pačiam Genadijui Mikšiui, tačiau jis praėjusį pirmadienį viešėjo Vilniuje, todėl Savivaldybėje jo neradome. Neatsiliepė meras ir į mobiliojo telefono skambutį.

Merui adresuotus klausimus perdavėme Savivaldybės atstovei spaudai Jūratei Rauduvienei. Atstovei pavyko susisiekti su meru ir šis jai paaiškinęs, esą jis pats į ŠRATC'ą nesiveržiąs. Esą merų susitikime taip buvę nuspręsta, kad nuo šiol savivaldybėms atstovaus merai.

Mero žodžius žurnalistams perdavusi J. Rauduvienė pažymėjo, kad merai nusprendė pasidalinti ŠRATC'o valdymo organą. Valdybą paliko administracijų direktoriams, o dalininkams atstovaus patys merai. Esą merai žiūrės, kaip gerinti ŠRATC'o veiklą, o apie priimamus sprendimus privalės informuoti Tarybą.

Paklausta, kokias pagrindines ŠRATC'o problemas žino miesto meras ir kaip ketina jas spręsti, J. Rauduvienė atsakė, kad problemos bus aptartos dalininkų susirinkime.

Į viršų