Greitosios medicinos pagalbos stoties Dainų pastotė įkurta naujose patalpose, tačiau sąlygos dirbti pablogėjo.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

 

Zita KATKIENĖ
Dainų rajone, netoli buvusio „Nuklono” įsikūrė Greitosios medicinos pagalbos stoties Dainų pastotė. Tai nėra dar viena pastotė, kad gyventojams ar medikams būtų patogiau. Greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė sako, jog ne iš gero gyvenimo teko ieškoti naujų patalpų. Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro patalpose veikusiai pastotei teko išsikelti dėl to, kad patalpos liko nešildomos, o šildymas elektros prietaisais tapo neįkandamas.

Sąlygos pablogėjo

Dar spalio mėnesį Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre veikusios Šv. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčios bendruomenė nusprendė nebešildyti patalpų, nes ruošėsi persikelti į naująją bažnyčią. Savivaldybė, žinoma, davė sutikimą atjungti šildymą. O tai, kad kitoje pastato pusėje įsikūrusi Greitosios medicinos pagalbos stoties Dainų pastotė - niekam nerūpėjo.

„Mes pradėjome šildytis elektra”, - prisimena stoties vadovė praėjusių metų rudenį.

Tačiau oras šalo ir įšildyti patalpas elektriniais šildytuvais tapo neįmanoma. Greitosios medicinos pagalbos stoties administracija kreipėsi į Šiaulių savivaldybę dėl pablogėjusių darbo sąlygų. Tada ir buvo pasiūlytos kitos - Šiaulių municipalinei tyrimų laboratorijai priklausiusios neeksploatuojamos patalpos, kuriose anksčiau buvo įsikūrę stomatologai.

Laboratorijos kolektyvas atsikvėpė, nes jiems jau nereikia mokėti už tuščių patalpų šildymą. Greitosios medicinos pagalbos stoties Dainų pastotė įsikūrė trečiame pastato aukšte esančiuose dviejuose kambariuose, stočiai priklauso ir tualeto kambarys bei holas. „Nebuvo nė vandens, reikėjo remonto”, - prisimena įkurtuvių rūpesčius vyriausioji gydytoja.

Nepatogu medikams, kad tenka dirbti trečiame aukšte. Nepatogu ir ligoniams, kurie greitosios medicinos pagalbos stoties pastotėje ieško pagalbos. Juolab kad ir procedūrinio kabineto net nėra kur įrengti. Ne visi randa įėjimą, nes automobiliai laikomi gatvėje, o įėjimas į pastotę - iš kiemo pusės.  Liko tik nepakeistas Dainų pastotės telefonas 46 12 92, kuriuo gyventojai gali ieškoti medikų pagalbos.

Didžiausia Dainų pastotės problema - ypač pablogėjusios automibilių laikymo sąlygos.  Nauji Greitosios medicinos pagalbos stoties automobilių akumuliatoriai turi būti įkraunami, tačiau iš gatvės pusės elektros maitinimas nepasiekiamas. Įkrauti galima tik automobilius pastačius vidiniame pastato kieme. Deja, čia įsikūrusios bendrovės „Arkada” savininkai teigia, kad kiemas privatus ir nepageidauja jame matyti Greitosios medicinos pagalbos stoties automobilių...

Patalpos - likimo valiai?

Toks miesto valdžios neūkiškumas stebina ne tik medikus. Tačiau jiems apmaudžiausia dėl to, kad teko išsikelti iš puikiai suremontuotų patalpų, įrengtų patogioje vietoje - pirmame aukšte. Automobilių laikymo aikštelė buvusi kitoje namo pusėje ir prižiūrėti bei aptarnauti automobilius tikrai buvo patogu.

Dabar senosios patalpos užrakintos, durys ir langai užkalti, nors patalpų nuomos sutartis buvo pasirašyta dešimčiai metų, nors buvo investuoti pinigai joms remontuoti bei įrangai.

Patalpos nešildomos, tad gali nuo šalčio susproginėti radiatoriai. E. Kukaitienė sako, jog nuolat aplink pastatą šėlstantis jaunimas gali išdraskyti nesaugomas patalpas. „Ir anksčiau naktimis toje namo pusėje rinkdavosi jaunimas, girtaudavo, keldavo orgijas, tepliodavo sienas”, - prisimena įstaigos vadovė ir neabejoja, kad atšilus orams įvykiai vėl kartosis ir nenaudojamos patalpos bus siaubiamos.

Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius, paklaustas, kodėl pablogintos Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojų darbo sąlygos, tikina, jog kitos išeities nebuvę. Tuo metu, kai buvusiose Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro patalpose veikė ir bažnyčia, buvo šildomas 900 kvadratinių metrų pastato plotas. Iš jų Greitosios medicinos pagalbos stočiai priklausė tik 50 kv. m patalpa, tad, anot administracijos direktoriaus, šildyti visą patalpą, o naudotis tik labai nedidele jos dalimi - būtų ne šio laikmečio sprendimas.

„Drauge su stoties administracija buvo priimtas sprendimas kurtis minicipalinės laboratorijos patalpose”, - teigia direktorius. Tik vėliau, anot direktoriaus, paaiškėjo problema dėl kiemo bei automobilių laikymo. Šiuo metu savivaldybės Turto valdymo skyriaus specialistai aiškinasi, ar visas kiemas priklauso „Arkadai”. Jei taip - bus sprendžiama galimybė nuomoti reikiamą kiemo plotą automobiliams laikyti.

Senųjų patalpų likimas, direktoriaus teigimu, taip pat jau žinomas. Yra parengtas techninis projektas Socialinės paramos skyriui šiame pastate įkurdinti. Šiuo metu Socialinės paramos skyrius yra įkurtas trijose miesto vietose ir tai gyventojams sukelia problemų bei nepatogumų. Planuojama renovuoti pastatą.
„Viską žinome ir sprendžiame, tačiau finansavimo šiam projektui įgyvendinti nesitikiu ir ateinančiais metais”, -  optimizmo V. Damulevičiaus balse nebuvo.

Tai, kad nenaudojamos buvusios bažnyčios bei Greitosios medicinos pagalbos stoties patalpos pelis, o pastatas irs, direktoriui tarsi nė motais, nes galimybių šildyti patalpas ir jas saugoti nėra.

Į viršų