Zita KATKIENĖ
Vakar iš Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinikos Naujagimių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus į Kauno medicinos universiteto Perinatologijos centrą išvežti keturi galimai cheminiu preparatu nuplikyti naujagimiai. Šeštadienį į tą patį centrą pervežti trys naujagimiai. Laikinai einanti akušerijos-ginekologijos direktorės pareigas Angelė Jurgaitienė ir pediatrijos direktorė Regina Ulkštinienė vienu balsu tvirtina, jog vaikai išvežti ir dėl to, kad uždaromi gimdymo namai ir čia gimę naujagimiai bei gimdyvės  į naująją Motinos ir vaiko kliniką nebevežami. Bet tai - tik pusė tiesos.
 Nuo praėjusio trečiadienio klinikose gimusiems devyniems naujagimiams nustatytas kontaktinis alerginis dermatitas. Medikės teigia, jog jis galėjęs kilti po to, kai penktadienį naujagimiams buvo atliktas kasdienis tualetas. Nors slaugytojai esą naudoto įprastą antiseptinį preparatą „Cutasept”, o patys medikai ir farmacininkai teigia, jog šis preparatas dar niekam nėra sukėlęs alergijos. 

Odos reakcija išryškėjo ne iš karto

Visi devyni naujagimiai, kuriems diagnozuotas alerginis odos dermatitas, gimė be jokių sveikatos sutrikimų ir po trijų parų galėjo grįžti namo. Taip jau ir buvo nutikę dviem naujagimiams, gimusiems praėjusį trečiadienį ir šeštadienį išleistiems namo. Vaikus, pasak l. e. akušerijos-ginekologijos direktorės pareigas Angelės Jurgaitienės, prieš išvykimą apžiūrėjo slaugytojos ir išlydėjo namo. 

Tačiau šeštadienį abu naujagimiai vėl buvo parvežti į kliniką. Tuo pasirūpinusi naujagimių skyriaus gydytoja, įpareigota patikrinti dviejų namo išleistų naujagimių būklę po to, kai klinikoje esančių septynių naujagimių odelėje išryškėjo paraudimai ir puslelės. Medikai pastebėjo, jog visiems šiems devyniems naujagimiams penktadienį buvo atliktas kasdienis tualetas. Jį atlikusios dviejų postų naujagimių slaugytojos ir abi naudojusios to paties flakono antiseptiką „Cutasept”. 

Anot A. Jurgaitienės, abiejų naujagimių artimieji nepastebėjo nieko įtartino. Tik vėliau medikus pasiekė vieno naujagimio močiutės susirūpinimas, kad vaikelis buvęs pernelyg iššutęs. Juk tik tris dienas gimdymo namuose praleido, o ir kirkšnių, ir pažastų bei paausių odelė - paraudusi. 

Gydytoja, atvykusi į naujagimių namus ir apžiūrėjusi mažylius, pasakė, kad jiems teks grįžti į ligoninę. 
Abiem iš namų atvežtiems bei dar septyniems Akušerijos-ginekologijos klinikose gimusiems naujagimiams nustatytas kontaktinis alerginis dermatitas. Įtariama, jog alerginė reakcija, pasak pediatrijos direktorės Reginos Ulkštinienės, išsivystė po to, kai jiems penktadienį buvo atliktas kasdienis naujagimio tualetas.

„Tai nėra nudeginimas chemine medžiaga, nes jis būtų išryškėjęs iš karto”, - tvirtina R. Ulkštinienė.
Pirmieji pakitimai pastebėti praėjus 5-6 valandoms nuo naujagimių tualeto standartiniu antiseptiniu tirpalu „Cutasept”, kurį gydymo įstaiga daugelį metų naudoja naujagimių tualetui. Juo valomos visos didesnės priežiūros reikalaujančios kūno vietos - kirkšniukai, pažastys, paausiai. Ir šį kartą ant sterilios vatos buvo užpurškiama specialaus skysčio ir atliekamas naujagimių tualetas. 

Konsultavosi su perinatologais

Vizitacijos metu medikai pastebėjo naujagimių odos pakitimus. Jie nedelsdami kreipėsi į Kauno medicinos universiteto Perinatologijos (naujagimių mokslo) centro, skirto ypatingai sunkios būklės naujagimiams gydyti ir ligoms diagnozuoti, specialistus dėl konsultacijos. Pasak R. Ulkštinienės, buvo patarta visus naujagimius išmaudyti, kas ir buvo padaryta šeštadienio pavakarę. Taip pat buvo patarta visus naujagimius laikyti nuogus. Tad visi paguldyti į kiuvezus. Tarp rankučių ir kūnelio buvo dedami sterilūs vystyklai, kad nesitrintų odelė. 

Ne tik medikai, bet ir juos slaugančios mamos buvo prašomos akyliau stebėti naujagimių būklę.

Sekmadienio popietę Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius, Akušerijos-ginekologijos klinikos bei naujagimių gydymo specialistai bendravo su nukentėjusiųjų naujagimių tėvais ir prašė jų būti budriems ir stebėti galimus naujagimių sveikatos pokyčius. Mamos vaikus maitino krūtimi, tad galėjo įdėmiai juos stebėti. Vienos pastebėjusios, kad ausų kaušeliai išberti pūslėmis - buvo iškviestas LOR specialistas, kuris patvirtino, jog naujagimių klausa nepažeista. „Ausies epidermio oda yra daug jautresnė, nei kitų kūno vietų, todėl nukentėjo labiau”, - aiškina R. Ulkštinienė.

Visų devynių naujagimių tėvelių reakcija į šį netikėtą kūdikių sveikatos sutrikdymą, pasak R. Ulkštinienės, skirtinga. Visi neišvengė šoko, tačiau tų dviejų naujagimių, kurie pirmieji šeštadienį išvežti į Kauno medicinos universiteto klinikas, tėvai labiausiai pasipiktino tuo, kas įvyko, ir atsisakė tęsti gydymą ligoninėje, kur naujagimių sveikata buvo sutrikdyta. Tėvų pageidavimas perkelti naujagimius į KMU Perinatologijos centrą buvo patenkintas. Iš tų tėvelių, kurie buvo labiau sunerimę, vieno mažylio odelė buvo labiau pažeista, paraudusi. Trečiąjį naujagimį tęsti gydymą į klinikas išsivežė konsultantas, atvykęs konsultuoti naujagimių. 

Kitų naujagimių didesnių sveikatos problemų nepastebėta. Prieš susitikimą su žurnalistais R. Ulkštinienė vizitavo visus šešis Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje gydomus naujagimius ir teigė, jog jie toliau būtų gydomi Šiauliuose, kol pasveiktų. Naujagimiai guvūs, kvėpavimas nesutrikęs, nekarščiuoja, nedūsta, apetitas nepablogėjęs. Tačiau įstaiga perkeliama į naująją Moters ir vaiko kliniką, todėl nuspręsta šių naujagimių gydymą tęsti Perinatologijos centre, o ne naujoje klinikoje. 

Poveikis - visam gyvenimui

„Visiems tėveliams paaiškinta, jog šio sveikatos sutrikimo pamiršti nevalia”, - tai, pasak R. Ulkštinienės, ir yra bene daugiausia nerimo keliantis epizodas. Augant vaikui gali kilti įvairių sveikatos problemų, kilti įvairių alerginių reakcijų ir tai gali būti susiję su šiuo sveikatos sutrikimu. „Gal vaikas alergiškas?” - gali paklausti gydytojas, ateityje skirdamas gydymą, ir tėveliai turi prisiminti, jog dar naujagimiui, gulinčiam ligoninėje, buvo atliktas tualetas,  kuriam panaudotas skystis sukėlė alerginę reakciją...

Antiseptinis skystis „Cutasept”, kuriuo daugelį metų atliekamas naujagimių tualetas, iki šiol dar nebuvo sukėlęs panašios reakcijos. Per 40 metų Akušerijos-ginekologijos klinikoje dirbanti Angelė Jurgaitienė nepamena, kad nors vienas naujagimis būtų taip reagavęs į šį skystį. „Pasitaiko, kad dėl nuolatinio kontakto su chemikalais sutrinka slaugytojos sveikata - ją išberia, parausta oda, tačiau pacientams, kurie mažai kontaktuoja su ligoninėje naudojamomis dezinfekcinėmis priemonėmis, alerginės reakcijos dar nebuvo pastebėta”, - teigia medikė. 

Ir pačius medikus stebina tai, kad alerginė reakcija ištiko net devynis vaikus. Vaikų tualetui naudotas skystis jau perduotas laboratorijai ištirti, tačiau medikai tikina, jog jis negalėjo būti nei sumaišytas, nei blogos kokybės. Preparatas esą patvirtintas Farmakopėjoje ir perkamas pagal klinikos vaistinės užsakymą. 

Vienos miesto vaistinės, kurioje prekiaujama „Cutaseptu”, farmacininkė teigia, jog preparatas, skirtas odos, rankų, kojų dezinfekcijai, niekada nesukėlė alerginės reakcijos. Jos manymu, tikėtina, kad medikai galėjo supainioti talpą, iš kurios pylė antiseptiką, ir naujagimių tualetui naudojo ne tą preparatą, kurį įpratę vartoti kasdien.

Vakar Šiaulių apskrities ligoninėje surengtas pasitarimas bei sudaryta komisija šiam įvykiui tirti. Komisijos pirmininke paskirta pediatrijos direktorė Regina Ulkštinienė.

Vaistinėje prekiaujama odos, rankų ir kojų dezinfekcijai skirtu preparatu „Cutasept”, kuris, pasak farmacininkės, dar niekam nėra sukėlęs jokios alerginės reakcijos, todėl neįtikėtina, kad jis galėjo alergizuoti iš karto devynis naujagimius. 
L. e. akušerijos-ginekologijos direktorės pareigas Angelė Jurgaitienė tvirtina, jog per 40 darbo metų neteko stebėti, kad naujagimių tualeto skystis sukeltų alerginę reakciją.

Devynių naujagimių patirtoms traumoms tirti sudarytos komisijos pirmininkė, pediatrijos direktorė  Regina Ulkštinienė sako, jog alerginės reakcijos nuo ligoninėje naudojamų chemikalų iki šiol kildavusios tik medicinos personalui. 
Reanimobiliais medikų sužaloti naujagimiai išvežti į Kauną.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.   
Į viršų