Lina JUREVIČIŪTĖ

„Ar tikite, kad 27 procentų nuolaidą siūlanti bendrovė langus jums parduos pigiau, nei ta, kuri siūlo 58 procentų nuolaidą?” - intriguojantį klausimą „Šiaulių naujienų” žurnalistams pateikė į redakciją atėjęs šiaulietis Jonas. Nieko nelaukdamas Jonas žurnalistams papasakojo norįs savo namuose pasikeisti langus ir ieškojęs geriausio pasiūlymo. Pastebėjęs, kad ne viena langus parduodanti bendrovė siūlo pavasarines akcijas ir nuolaidas, šiaulietis „nepasimovė” ant didžiausią nuolaidą siūlančios bendrovės pasiūlymo, o paprašė atsiųsti jam pasiūlymus. Paaiškėjo, kad net 58 procentų nuolaidą langams pritaikiusios bendrovės langai šiauliečiui Jonui kainuotų brangiau, nei tos bendrovės, kuri taiko mažesnę nuolaidą.

Paprašė paruošti konkrečius pasiūlymus

Juodai ant balto surašytus langų pardavėjų pasiūlymus žurnalistams pateikęs šiaulietis Jonas sakė dar kartą įsitikinęs, kad žmogus neturėtų „užkibti” ant gražiai skambančių žodžių „akcija” ar „nuolaida” ir viską konkrečiai išsiaiškinti.

„Nusprendžiau pasikeisti keturis langus. Pirkinys tikrai ne pigus, todėl verta paieškoti geriausią kainą ir kokybę siūlančio pardavėjo. Pasidomėjau Šiauliuose veikiančiais langų pardavėjais ir išsirinkau dvi įmones, kurių gaminiai man pasirodė geriausi, o dar abi ir nuolaidas ne menkas siūlo. Viena siūlė 58 procentų nuolaidą, kita – 27 procentų. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad iš 58 procentus siūlančios bendrovės langus nusipirkčiau pigiau, tačiau peržiūrėjęs abiejų bendrovių pasiūlymus, pamačiau, kad vis dėlto pigiau langai kainuoja toje bendrovėje, kuri langus parduoda su 27 procentų nuolaida”, - aiškino šiaulietis Jonas.

Šiauliečio pateiktuose bendrovių pasiūlymuose aiškiai matyti, kad vienai bendrovei už norimus langus bei jų priedus sumokėtų 2899,17 lito, o kitoje – 2453,26 lito.

„Sutaupau daugiau kaip 400 litų. Nieko sau nuolaidėlė už tai, kad „nepasimoviau” ant akcijos „kabliuko”, - džiaugėsi šiaulietis.

Reikalaukite konkrečių kainų

Šiauliečio Jono pateiktus komercinius pasiūlymus parodėme vienos langus parduodančios bendrovės plėtros vadovui Antanui Malinauskui. Paprašėme išnagrinėti pasiūlymus – gal pigiau langus parduodanti bendrovė siūlo prastesnę langų kokybę, gal priedų mažiau. Išnagrinėjęs abu pasiūlymus, A. Malinauskas pripažino, kad pasiūlymai, kokybės prasme - identiški. Vienintelis skirtumas – kaina.

„Pardavėjai „žaidžia” akcijomis, todėl žmonės turi būti labai atidūs. Netikėkite akcijomis, o taip,  kaip šiaulietis Jonas paprašykite konkrečios kainos langams, kuriuos norite pirkti. Galite labai nustebti pamatę, kad ir be akcijos kai kurios bendrovės langus parduoda pigiau, nei tie tos, kurios siūlo dideles nuolaidas”, - sakė A. Malinauskas.

Langus parduodančios bendrovės atstovas pažymi, kad nelogiškai dideles nuolaidas siūlantys langų pardavėjai tiesiog „žaidžia” kainomis –  arba padidina kaina prieš paskelbdami akciją, arba realiai nepritaiko tokios nuolaidos.

Langus norintiems pasikeisti šiauliečiams, ir kitų šalies miesto bei miestelių  gyventojams, A. Malinauskas rekomenduoja skirti truputį laiko langų paieškai. Langų pardavėjas garantuoja, kad neužkibdami ant didžiausias akcijas siūlančių pardavėjų kabliukų, žmonėms tikrai ras geros kokybės langus už geriausią kainą.  
Į viršų