„Dorsimus” kontrolieriai ir toliau veš vaikus į policiją, nors vaiko teisių gynėjai pripažįsta, jog tai - vaiko teisių pažeidimas.

 Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

 

 


Zita KATKIENĖ

Viešojo miesto transporto keleivių kontrolieriai įsišėlo - vieną po kitos dvi paaugles moksleives nutempė į policiją vien už tai, kad šios negalėjo parodyti moksleivio pažymėjimo, nors buvo įsigijusios lengvatinį taloną. Savo dukterų ėmėsi ginti tėvai ir tik jų paraginti psichologiškai traumuojamais vaikais susirūpino vaiko teisių gynėjai, pakvietę į pokalbį UAB „Dorsimus” vadovus ir policijos atstovą.

Į policiją - be suaugusiųjų

Į „Šiaulių naujienų” redakciją atėjusi Aistės (vardas pakeistas) mama Regina ir dukters mokytojas Aidas jautėsi priblokšti - vaikas be kaltės tampomas po policiją, nors jo teisėms neatstovauja nei tėvai, nei pedagogai, nei vaiko teisių gynėjai.

Sausio 21-osios vakarą miesto 6 maršruto autobusu Aistė iš „Saulės miesto” stotelės važiavusi iki Šimšės.  „Vairo” stotelėje į autobusą įlipo UAB „Dorsimus” kontrolierės ir pradėjo tikrinti bilietus. Aistė buvo rami, nes turėjo talonėlį. Ji buvo įsigijusi ir mėnesinį bilietą, tačiau jį pamiršo namuose. Drauge su juo pamiršusi ir moksleivio pažymėjimą.

Deja, kontrolierei nepakako bilieto - ji šešiolikmetei liepė lipti iš autobuso ir važiuoti drauge į policijos nuovadą.

„Mama, mane paėmė kontrolierė”, - rašo mergaitė žinutę mamai.

Mama skambina dukrai ir klausia: „Kur tu esi?”. „Aš nežinau, mane veža”, - sutrikusi dukra. Mama prašo perduoti telefono ragelį kontrolierei, bet ši tik pasisveikina ir išjungia telefono aparatą.

Neliko nieko kito, tik skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir klausti, kur galėjo būti nuvežta moksleivė, sulaikyta „Dorsimus” kontrolierių. Klausimas perduotas Vyriausiajam policijos komisariatui ir paaiškėjo, kad mergaitė jau laikoma policijoje.

Čia šešiolikmetė ir turėjo laukti, kol atvažiavo tėvai. Tuomet mergaitei buvo įteiktas baudos lapelis, kuriame nurodyta, kad turi atvykti į UAB „Busturas” ir susimokėti baudą.

„Aš pasakiau, kad rašysiu pareiškimą policijai dėl vaiko teisių nepaisymo, kad kreipsiuosi į Vaiko  teisių apsaugos skyrių dėl grubaus vaiko teisių pažeidimo”, - piktinosi motina ypač tuo, kad patys policijos pareigūnai nekvietė nei  vaiko teisių apsaugos gynėjų, nei tėvų ir vieną vaiką laikė policijos nuovadoje.  Mergaitei vienai įteikiamas ir baudos talonas, nors baudą juk mokės ne ji, o tėvai.

Vaikų teisių gynėjai sukruto

Į „Šiaulių naujienas”, o vėliau ir į Vaiko teisių apsaugos skyrių kreipėsi nepilnametės tėvai, tačiau vaiko teisių gynėjai galėjo tik pritarti, kad vaiko teisės grubiai pažeistos. Skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Žukauskienė pripažįsta, jog ir šiuo atveju tėveliai apgyvė savo vaiko teises,  o ji patarusi tėvams kreiptis į teismą dėl moralinės žalos atlyginimo. „Mes šioje situacijoje įžvelgiame psichologinį smurtą”, - teigia įstaigos vadovė, pasiūliusi tėvams pagalbą tuo atveju, jei vaikams prireiktų psichologo konsultacijos.

Kilus skandalui vaiko teisių gynėjai surengė pokalbį su UAB „Dorsimus” vadovais bei policija.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausieji specialistai Donatas Žakaris ir Rūta Janulienė ragino susitikimo dalyvius spręsti šią situaciją, nes atvejis, pasak R. Janulienės, tikrai sukrečiantis.

Susitikime su vaiko teisių gynėjais dalyvavo „Dorsimus” direktorius Romanas Glovackis, bendrovės Šiaulių padalinio vadovas Arnoldas Štaras bei nepilnamečių reikalų inspektorius Aidas Steponaitis.

Aptartos situacijos, kaip kuo mažiau traumuoti vaiką, kai jis pažeidžia keleivių važiavimo miesto transportu taisykles.

Pasak R. Janulienės, kiekvienu atveju, kai vaikas bus įtariamas pažeidęs keleivio taisykles, privalo būti susisiekiama su tėvais. Tuo atveju, jei autobusu važiuoja pradinių klasių moksleivis,  prašyta kontrolierių moksleivio pažymėjimo net neprašyti, nes ir taip akivaizdu, kad vaikas yra mokyklinio amžiaus. Tačiau net ir tuo atveju, jei vaikui 17 metų, į policiją jis gali būti vežamas tik tuo atveju, jei apie tai informuoti tėvai.

Vaiko traumos - nė motais

Kontrolierių ir moksleiviško amžiaus vaikų bei paauglių incidentų miesto maršrutiniuose autobusuose, pasak  UAB „Dorsimus” Šiaulių padalinio vadovo Arnoldo Štaro, nestinga. Kiekvienas atvejis, pasak vadovo, skirtingas. Kai be važiavimo bilieto sulaikomas moksleivis, kiekvienu atveju jis vežamas į policijos nuovadą, kur nustatoma moksleivio asmenybė ir išrašomas baudos kvitas tėvams. Vaikas, anot A. Štaro, niekada nebaudžiamas, nes tėvai privalo pasirūpinti tuo, kad moksleivis turėtų bilietą, o jei naudojasi lengvatiniu mėnesiniu bilietu arba perka lengvatinį važiavimo taloną, jis privalo turėti ir moksleivio pažymėjimą, lengvatinio talono įsigijimą patvirtinantį dokumentą.

„Dorsimus” vadovas tikina, jog be policijos pagalbos vien išoriškai dažniausiai neįmanoma nustatyti, ar 16-os metų moksleivis tikrai yra nepilnametis. Dar sunkiau, pasak A. Štaro, nustatyti tai, ar jis yra moksleivis. Ypač dabar, kai niekur nesimokančio jaunimo tikrai yra daug.

Kontrolierius, sulaikęs autobuse moksleivį, važiuojantį be moksleivio pažymėjimo ar net bilieto, negali skambinti vaiko tėvams, nes kontrolierius... neturi tarnybinio telefono. Moksleivis, pasak A. Štaro, gali bendrauti su tėvais. Tačiau į policiją vistiek teks važiuoti, nes tik ten gali būti nustatyta moksleivio asmenybė, tėvų gyvenamoji vieta.

„Kaip ir iki šiol, taip ir ateityje mes vešime be bilieto ar moksleivio pažymėjimo važiuojančius moksleivius į policijos nuovadą, nes policija turi galimybę susisiekti su nepilnamečio tėvais”, - patikina apsaugos tarnybos vadovas, kuriam, panašu, nei vaiko teisės, nei jų prichologinė būklė, nei Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, nenumatantis, kad teisę sulaikyti žmogų turi kontrolieriai, - nė motais.

Iš komisariato - į tėvų rankas

Vaikai ir pagyvenę miesto gyventojai - dažni „Dorsimus” kontrolierių įkaitai. Ir vieni, ir kiti sulaikomi miesto maršrutiniuose autobusuose be lengvatinio bilieto įsigijimą patvirtinančių dokumentų, ir vieni, ir kiti aiškinasi, jog pamiršo moksleivio pažymėjimą ar pensininko pažymėjimą.

Ir vieni, ir kiti tampa administracinės teisės pažeidėjais ir turi susimokėti baudą.

Kai to padaryti negali, įstatymo pažeidėjai vežami į policijos nuovadą. Šiaulių miesto vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyriausiasis specialistas Aidas Steponaitis teigia, jog į nuovadą lydimas tėvų vaikas atvažiuoja tik tuo atveju, jei patys tėvai yra teisės pažeidėjai: vežėsi vaiką autobuse be bilieto ar moksleivio pažymėjimo, liudijančio lengvatinio bilieto įsigijimą, ir negalėjo sumokėti baudos.

Tuo atveju, kai vaikas už teisės pažeidimą pristatomas į policijos nuovadą, nustatoma jo asmenybė ir kviečiami tėvai. Į gatvę vaikas vienas niekada neišleidžiamas, nes tai būtų grubus vaiko teisių pažeidimas. Tuo atveju, jei nepavyksta surasti vaiko tėvų, ieškoma globėjų. Jei ir jų nėra, vaikas vežamas į vaikų globos namus, tačiau į gatvę nebus išleidžiamas.  
     

Į viršų