Lina JUREVIČIŪTĖ
Kad ir kokiais skambiais šūkiais Valstybinė mokesčių inspekcija kviestų tautiečius į kovą prieš korupciją, nelegalų darbą ar neskaidrų verslą, tenka pripažinti – litą kitą prie pensijos pensininkai galėtų prisidurti tik dirbdami „šešėlyje“. Legalaus būdo tiesiog nebėra, nes susimokėjus mokesčius uždarbis būtų su minuso ženklu. 
 
Dar prieš valdžiai apsisprendžiant „apkarpyti” pensijas, ekonomistai ir kiti ekspertai purtydami galvas sakė – nieko gero iš to nebus. Perspėjo, jog valdžios vyrai tik užsitrauks pensininkų nemalonę, ne tik nesutaupys tiek, kiek planuoja, bet dar labiau padidins ekonominę šalies krizę. 
 
Panašu, kad ekonomistų ir kitų specialistų prognozės išsipildė su kaupu. Nekalbant apie tai, kad dauguma pensininkų bus priversti skursti, tačiau pensininkai, kurie dar turėjo darbus, kūrė verslus ar ėmėsi šiokio tokio darbelio, dabar tiesiog priversti trauktis iš legalaus darbo rinkos. 
 
Nors dauguma dirbančių pensininkų pensijų dar negavo – jos dirbantiems senjorams bus mokamos vėliau, nei visiems kitiems. Tačiau šiauliečiai pensininkai savo pinigėlius jau paskaičiavo ir ne vienas „Šiaulių naujienas“ patikino – dirbti legaliai tiesiog neapsimoka. 
 
Aplinkos tvarkytoja ir valytoja daugiabučio namo bendrijoje dirbanti šiaulietė pensininkė Valerija džiaugėsi, kad daugiabučio namo gyventojai įpareigojo ją pasirūpinti namo švara ir aplinka. Keleri metai iš eilės namas tampa vienu iš gražiausiai aplinką mieste besitvarkančių namų. Tikėdama, kad gyvena sąžiningų ir dorų piliečių valdomoje valstybėje, kurioje įstatymus leidžiantys vyrai ir moterys tikrai jos, taip pat sąžiningos pilietės, nenuskriaus, daugiabučio namo aplinką tvarkanti moteris išsiėmė verslo liudijimą. 
 
„Pamaniau, kad ir nedidelę pensiją, bet man valstybė ją vis tiek moka, o aš dar galiu prie tos pensijos prisidurti ir tai pačiai valstybei susimokėti mokesčius. Tačiau pasižiūrėkite, į kokią situaciją patekau. Nuo pensijos man nubraukė 100 litų. Dirbdama namo valytoja uždirbu 150 litų per mėnesį. Verslo liudijimas pensininkams šiai veiklai kainuoja 24 litus per mėnesį, o įmokos privalomam sveikatos draudimui 72 litai per mėnesį. Taigi, mokesčiams atiduodu 96 litus, o man lieka 54 litai. Sumažinus pensiją 100 litų, mėnesio uždarbis – minus 46 litai. Ar atsiras nors vienas šios demokratinės valstybės pilietis, kuris sugebės man paaiškinti, kad taip dirbti apsimoka“, - konkrečiais skaičiavimais pagrįstus faktus pateikė daugiabučio namo aplinka ir teritorijos tvarkymu legaliai besirūpinanti moteris. 
 
Pensininkas Stanislovas žurnalistams pateikė dar absurdiškesnį pavyzdį, netelpantį į jokios logikos rėmus. 
 
54-erių metų darbo stažą turintis Stanislovas pensija iki šių metų pensijų „karpymo“ tikrai nesiskundė. Buvęs tremtinys iš viso gaudavo 2,4 tūkstančio litų pensiją. Gyveno normalų visavertį gyvenimą, įkūrė individualią įmonę, kurioje darbuotis jam padeda samdytas vadybininkas. 
 
2,4 tūkstančio litų – ohoho kokia pensija! Dauguma dirbančių šiauliečių tokiais atlyginimais negalėtų pasigirti. Tai ėmė ir nurėžė mūsų valdžios vyrai nuo pono Stasio nei daug, nei mažai – 1,6 tūkstančio litų. Esą turi individualią įmonę ir nėra ko čia pinigais švaistytis. Tačiau Stanislovas pasiskaičiavo, kad jam tiesiog nebeapsimoka verstis individualia veikla, mokėti mokesčius valstybei, išlaikyti darbuotoją ir individualią įmonę jis ketina uždaryti. Kiek tai kainuos valstybei – mažiausiai 2 tūkstančius litų mokesčių (su darbuotojo darbo užmokesčiu) kiekvieną mėnesį ir dar turės atstatyti pensininkui Stanislovui pensiją, nes jis jau bus nebedirbantis pensininkas. Koks „biznis” iš to valstybei, šiaulietis iki šiol nesupranta. 
 
„Net ir šiais, sunkiais laikais, mano įmonė dirba pelningai. Pavyzdžiui, vieno mėnesio įmonės pajamos 4,1 tūkstančio litų. Sumokėjau 868 litus PVM, 1050 litų vadybininkui darbo užmokesčio ir dar tūkstantį litų kainavo su įmonės veikla susijusios automobilio išlaikymo, kuro, draudimo ir kitos išlaidos. Aš pats, kaip įmonės savininkas, „Sodrai“ dar sumoku 300 litų per mėnesį. Sumokėjęs pelno mokestį ir dar „Sodrai“ privalomą mokestį bazinei ir papildomai pensijai, gryno pelno gaunu 825 litus. Tai - 775 litais mažiau, nei man sumažino pensiją. Ir tik už tai, kad nesėdžiu namie, o dirbu ir dar duodu uždirbti kitiems“, - valstybės politikos niekaip nesupranta individualios įmonės savininkas senjoras. 
 
Pasiklausęs tokių istorijų tik užjauti žmones, kad jie dirbo sąžiningai ir mokesčiais pildė valstybės biudžetą, kūrė sau ir kitiems šiauliečiams darbo vietas, buvo Šiaulių verslo dalimi. Lieka tik užjausti valytoją, kuri išsiėmė verslo liudijimą ir daugiabučio namo teritoriją tvarko legaliai. Nors daugelis daugiabučių namų Šiauliuose nė neturi savo teritorijos ir gyventojai šelpia Savivaldybę, už savo pinigus valydami namo teritorijas. Gaila individualios įmonės savininko, kuris gaudamas tikrai nemažą pensiją norėjo veikti šiauliečių labui ir net sukūrė darbo vietą vienam žmogui. Dar labiau gaila, kad uždarius individualią įmonę vadybininkas papildys gausėjančias bedarbių gretas. Jam, iš to paties valstybės biudžeto bus skaičiuojama bedarbio pašalpa, suteikiamos socialinės pašalpos ir kitos socialinės garantijos. 
 
Pusiau rimtai, pusiau juokais skambųjį Valstybinės mokesčių inspekcijos šūkį „Šešėlis – ne išeitis“ veikti norintys šiauliečiai pensininkai ironiškai perfrazuoja taip: „Šešėlis pensininkams – išeitis“.  
Į viršų