Teko girdėti, kad kiekvienam žmogui per mėnesį yra skirta tam tikras neapmokestinamų pajamų dydis. Norėjau sužinoti, ar galėsiu šiemet prisitaikyti nepanaudotą neapmokestinamą pajamų dydį? 2009 metais nedirbau ir negavau jokių su darbo santykiais susijusių pajamų.
Valerija H.


Į „Šiaulių naujienų” skaitytojos klausimą atsako Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos  Švietimo ir konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė Vida TALLAT-KELPŠIENĖ:

– Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusiomis pajamomis.

Pažymėtina, kad metinį NPD (toliau – MNPD) nustatyta taikyti taip pat tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusiomis pajamomis. Tik kitokių, nesusijusių su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais apmokestinamųjų pajamų gavusiems gyventojams (pavyzdžiui,  gavusiems tik individualios veiklos pajamas, pajamas iš paskirstytojo pelno, palūkanas, sporto veiklos pajamas, atlikėjų veiklos pajamas, honorarą, pajamas už parduotą ar kitaip perleistą nuosavybėn turtą, pajamas iš turto nuomos ir panašiai), teisė prisitaikyti MNPD nėra numatyta.

Prisitaikyti 2009 metais nepanaudoto MNPD gyventojas neturės galimybės, jei visus 2009 metus negavo su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų.

Užrašė Lina JUREVIČIŪTĖ

 

Į viršų