Noriu įsigyti motorolerį. Motorolerių parduotuvės darbuotojai man sako, kad vairuojantiems mažiausios klasės motorolerius nebūtinas vairuotojo pažymėjimas. Kažkur skaičiau, jog išties nesvarbu, kokio dydžio motoroleris, tačiau jo vairuotojas privalo turėti vairuotojo pažymėjimą. Esu neįgalus ir mano ligos atveju medikai neleidžia įsigyti vairuotojo pažymėjimo. Žinau, kad motorolerių prekeiviai suinteresuoti parduoti daiktą, todėl gali pasakyti, kad vairuotojo pažymėjimas nebūtinas. Todėl noriu sužinoti, ar iš tiesų motorolerio vairuotojams būtinas vairuotojo pažymėjimas?

Jurgis ŠALTYS

Į „Šiaulių naujienų” skaitytojo klausimą atsako Šiaulių apskrities VPK Kelių policijos biuro vyresnysis specialistas Marijus ORLOVAS:

- Kelių  eismo taisyklėse sąvokos „motoroleris” - nėra. Motorinė  transporto priemonė, kurios didžiausias greitis ne mažesnis kaip 25 ir ne didesnis kaip 45 kilometrai per valandą ir kurios variklio darbinis cilindro tūris ne didesnis kaip 50 kubiniai metrai, yra vadinama mopedu. Didesnius kaip 50 kubinių metrų variklio tūrius turinčios ir greičiau važiuojančios dviratės motorinės transporto priemonės yra motociklai.

Žmogus, vairuojantis mopedą, privalo turėti AM kategorijos arba bet kokios kitos kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Pabrėžiu, kad privalo turėti vairuotojo pažymėjimą. Kartais būna, kad sustabdytas vairuotojas pateikia traktorininko pažymėjimą. Turintis traktorininko pažymėjimą vairuoti mopedo negali.

Reikėtų  pažymėti, kad AM kategorijos vairuotojo pažymėjimą, kuriuo galima vairuoti mopedą ir lengvąjį keturratį motociklą, išduodami žmonėms nuo 15 metų. Norint gauti AM vairuotojo pažymėjimą, reikia išlaikyti egzaminą „Regitroje”.

Manau, mopedų  pardavėjai suinteresuoti, kad žmogus pirktų jų prekę, galbūt dėl to ir pasakė, kad vairuotojo pažymėjimo šiai transporto priemonei nereikia, nors iš tiesų reikia.
Į viršų