images/stories/0002dam.jpg
Perskaitę Švietimo skyriaus vedėjos Violetos Damskienės raštą, būsimųjų pirmokėlių tėveliai pakilo už savo teises.
Redakcijos archyvo nuotr.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ketė RAINIENĖ

Šią savaitę būsimųjų pirmokų tėveliai ėjo į mokyklas, kad sužinotų, pirmoje A ar pirmoje B mokysis jų atžalos, susipažinti su klasių mokytojomis, kitais tėveliams. Bet Jovaro pagrindinėje jie sulaukė akibrokšto - visi iš anksto užsiregistravusieji būsimieji pirmokėliai čia nesutilpsią. Net jei jie iš Jovaro pagrindinei mokyklai priskirto mikrorajono. Net jei jų vyresnieji broliai ar seserys šioje mokykloje jau mokosi.

Iš pradžių kandidatų  tėveliai nepasimetė ir pareikalavo, kad mokyklos administracija steigtų trečiąją klasę pirmokams. Juolab kad visai dar neseniai čia buvo net penkios pirmosios klasės - vadinasi, ir suolų, ir kitų priemonių mokykloje yra. Bet mokyklos administracija - tėveliams tik kyšt miesto Švietimo skyriaus vedėjos šių metų sausio 28-ąją dieną pasirašytą įsakymą, kur juodu ant balto: Jovaro mokykloje formuoti tik dvi pirmąsias klases, ir nė viena daugiau.

Tačiau pasirodė, kad būsimųjų  pirmokų tėveliai raštingi - net skaitę Lietuvos Respublikos Švietimo įstatymą. O jame irgi juodai parašyta, kad mokiniui suteikiama teisė rinktis mokyklą. Tad nusprendė tėveliai kautis už šią savo vaikelių teisę: surašė atvirą laišką-kreipimąsi į Seimo narį Edvardą Žakarį, į Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją socialiniams reikalams Denį Michalenko, į Švietimo skyriaus vedėją Violetą Damskienę, pridėjo prie kreipimųsi keturis lapus tėvelių parašų ir sąrašą klausimų.

Tokių, kaip kodėl šalia esančiai pradinei mokyklai leista formuoti 2 klases iš mikrorajono vaikų, o Jovaro pagrindinei - tik vieną klasę, nes šokių klasė formuojama iš viso miesto vaikų, kodėl vietos sprendimais (miesto taryba, švietimo skyrius) apribojamos tėvų ir vaikų teisės rinktis, jei Švietimo įstatymas tai leidžia daryti), kodėl vaikai priverstinai „varomi” į kitas mokyklas, nors pageidaujama mokykla turi visą reikalingą trims pirmokų klasėms...

Dabar tėveliai su nerimu laukia atsakymų, nors ir nepalankių, nes žino, kad miesto valdžiukės, atsakingos už formalųjį švietimą, atsakymai dažniausiai būna formalūs ir formaliai nustatytu laiku. Na, taip po maždaug trisdešimties dienų.

Tačiau Seimo narys Edvardas Žakaris nusprendė savo poziciją šiuo klausimu pareikšti dar iki Velykų: „Manau, reikėtų optimizuoti mokyklų  tinklą ir tada tokių problemų nekiltų. O kol tas nepadaryta, reikia itin tiksliai apibrėžti mokyklų teritorijas, kad vaikai į mokyklas nebūtų priiminėjami iš kitų mikrorajonų. Juk dabar iki tam tikros datos priimami tėvų prašymai tik iš nustatytos teritorijos, vėliau - ir iš kitų. Taip yra ne tik Jovaro, bet ir „Juventos”, „Romuvos” pagrindinėse mokyklose, kur mokosi iki tūkstančio vaikų, nors pagal Švietimo ministerijos rekomendacijas pagrindinėse mokyklose turėtų būti iki 700 mokinių, o perspektyvoje ir mažiau. Taigi, kol yra tokia „tvarka tokios problemos kyla ir kils.

Manau, kad šiandien, kol nesutvarkytas mokyklų tinklas, kol nėra geresnių sprendimų, kaip galima neleisti steigti klasių. Arba viską sutvarkykite iki galo, arba neerzinkite tėvų”. 
 


Į viršų