Kalėdų Senis gali aplenkti ir gerus vaikučius, o tikėtina masinė Kalėdų Senių susibūrimo vieta – ligoninės priimamasis.

Vaido SIMANAUSKO nuotr.

 

 

Mykolas DEIKUS

Naujųjų metų naktį Kalėdų Senis gali neaplankyti ir gerų vaikučių. Komunalininkai prognozuoja, jog švenčių dienomis ir ir po Naujųjų metų miestas taps čiuožykla, o nevalomi pravažiavimai daugiabučių kiemuose – sunkiai įveikiami.

Mieste - „nemokamos“ čiuožyklos

Miesto valdžia dar iki žiemos pradžios skelbė, jog miesto gatvių, šaligatvių valymo sąskaita nebus taupoma.

Tačiau vakar Kalėdų Seniui buvo sunku patekti ir į Savivaldybę, nors paprastai šaligatviai ir gatvė po savivaldybės langais prižiūrimi geriausiai. Persirengėlis Kalėdų Senis net keletą kartų smagiai plojosi ant slidaus šaligatvio.

Jeigu miesto centre gatvės dar valomos ir kur ne kur pabarstyti šaligatviai, tai atokesni miesto rajonai virto tikromis čiuožyklomis. Ant privažinėto ledo gatvėse slidinėja automobiliai, o šaligatviai, ypač pietiniame miesto rajone, padengti storu ledo sluoksniu.

Daugiabučių namų kiemai padengti suspaustu, suledėjusiu sniegu, o gatvės individualių namų rajonuose šiemet dar nė nematė gatvių valytuvų.

Valytojus kvietėsi ant kilimo

Šiaulių savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis vakar ant kilimo kvietėsi gatves ir šaligatvius prižiūrinčios bendrovės „Specializuotas transportas” atstovus.

Vedėjo žodžiais, patikrinta, kaip „Specializuotas transportas“ atliko užsakymą – valė ir barstė gatves. Anot A. Adomaičio, komunalininkų darbo kokybė – netenkina.

Priekaištus pripažįsta

Bendrovės „Specializuotas transportas“ generalinis direktorius Rolandas Stanys kai kuriuos priekaištus pripažįsta ir teisinasi. Jo žodžiais, gamtos sąlygos neleido darbo atlikti kokybiškai.

„Gatvės valomos ir barstomos, tačiau ką daryti su vandeniu, kuris netrukus sušąla į ledą?“ - retoriškai klausia R. Stanys. Anot jo, labiausiai apledėję šaligatviai barstomi druska, o ten, kur mažiau ledo – žvyro ir atsijų mišiniu.

Muziką užsako Savivaldybė

Anksčiau Savivaldybė bendrovei „Specializuotas transportas“ mokėdavo pagal pateiktas sąskaitas – už atliktus darbus. Bendrovė ir nesikuklindavo – buvo skubama iš miesto vežti net baigiantį ištirpti sniegą. Pastarosiomis žiemomis situacija pasikeitė.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Vlado Damulevičiaus, dabar Savivaldybė pati sprendžia – kiek ir ką valyti. Bendrovei pateikiami atskiri užsakymai konkretiems darbams ir už tai apmokama. Tokiu būdu bandoma taupyti lėšas.

Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo A. Adomaičio žodžiais, dabar valomos tik tos gatvės, kuriose didžiausias eismas. Dauguma gatvių – tos, kuriomis kursuoja viešasis transportas. Analogiškai valomi ir šaligatviai.

Bus slidu

Bendrovės „Specializuotas transportas“ vadovas R. Stanys sako, jog šią žiemą gatvės valomos 30-40 procentų mažiau nei ankstesniaisiais metais. Šaligatviai valomi tik iki daugiabučių namų kiemų.

Kiemai, praėjimai per kiemus, pravažiavimai – pačių gyventojų rūpestis. Kai kurios bendrijos samdo legalius ar nelegalius kiemsargius, nukasančius takus, o liūdniausias vaizdelis - vadinamųjų neorganizuotų daugiabučių kiemuose.

R. Stanys sako, kad iki šiol sulaukė užsakymų tik iš komercinių struktūrų, daugiausiai – iš prekybos centrų.

Bendrovės „Specializuotas transportas“ vadovo R. Stanio žodžiais, mieste slidu bus per šventes ir ateinančių metų sausio pradžioje. Meteorologai žada kritulius ir šaltuko, tad gatvės bus slidžios, o išvažiavimai iš daugiabučių namų kiemų – sunkiai įveikiami.

„Negalima taip juokauti, tačiau tiems, kurie deda gipsą, gali pristigti tvarsčių“, - pastebi R. Stanys.

Į viršų