Zita KATKIENĖ
Beveik prieš metus, sausio pradžioje, „Šiaulių naujienų” laikraštyje paskelbta akcija „Krizę įveikime” drauge sulaukė ypatingo skaitytojų dėmesio. Žmonės nuolat skambina į redakciją ir klausia, ar nereikia kam jų pagalbos. Ypač jaudina Kalėdų nuotaikų paskatintas žmonių gerumas, kurio vedini žmonės tiesia pagalbos ranką vargstančiam. „Noriu, kad jūsų šeimos Kalėdos būtų šventiškos”, - dovanodama pinigus šiaulietė Juzefina Karalienė sakė moteriai, apie kurios vargus perskaitė „Šiaulių naujienose”. Tad ji dovanoja vargstančiai šeimai... tikras Kalėdas. 
 
Kūrėsi ir pati
 
Prieš dvejus metus Gražina Brazienė su keturiais vaikais įsikūrė Savivaldybės skirtame bute J. Basanavičiaus gatvėje. Daugiabutis namas šildomas krosnimi, ir tai Gražinai buvo svarbiausia, nes mokėti už šildymą neišgali. Tačiau kad ir kaip moteris stengtųsi, nepavyksta nei susiremontuoti buto, nei baldais jo apstatyti. Tad „Šiaulių naujienų” gerumo akcija ir kreipėsi į miesto gyventojus padėti šeimai. 
 
„Reikėjo pamatyti, koks buvo butas, kai pirmą dieną čia atėjome”, - prisimena moteris. Vėliau Gražina sužinojo, kad bute gyveno gausi šeima. Tėvų teisės buvo apribotos, vaikai išvežti į valdiškus namus. Tai žmonės gyveno visai netausodami namų - draskė ir kūreno ne tik duris, bet ir grindų lentas, namai buvo paversti landyne. Šiukšlyną moteris iškuopė, tačiau baisiausia, anot Gražinos, buvę tai, kad sugriauta ir krosnis. 
 
Moteris prašė šiauliečių dovanoti dujinę viryklę su balionu, tačiau jos niekas nepasiūlė. 
 
Kambariuose sumūrytos koklinės krosnys, tad ir tenka kiekvieną kūrenti, kad namai būtų šilti. Baiminasi moteris, ar pakaks kuro visai žiemai. O ir kūrenti beprasmiška, kai langų rėmai visai supuvę, supeliję - neįmanoma jų užsadarinti. Reikia keisti, tačiau galimybių - jokių. Moteris viliasi, jog gal atsirastų langų firma, kuri pritaikytų nuolaidą ir parduotų langus.  
Bute ir visai tuščias kambarys, paverstas sandėliuku. Nors kambarys - labai reikalingas, nes ir berniukams, ir mergaitei dabar tenka gyventi viename kambaryje. 
Stinga vaikams drabužių bei apavo. Neturi ir automatinės skalbiamosios mašinos, dulkių siurblio. Jei kas dar galėtų padėti šeimai, skambinkite telefonu 8 605 29 505.
 
Dovanojo ir baldų, ir tapetų
 
Šiauliečiai neliko abejingi pagalbos prašančiai moteriai. Ginkūnuose gyvenantis Edmundas Kudaris  dovanojo dvigulę lovą, kilimą, šaldytuvą, kavos virimo aparatą. „Remontavau butą, tai ir baldus keičiau. Senuosius atvežiau į sodą - galvojau, gal kam prireiks - juk dar geri”, - sako ginkūniškis. Gražinos brolio draugo Rolando Mauriaus vairuojamu atomobiliu daiktai parvežti į butą. Ginkūniškis pasiūlė pagalbos prašančiai moterisi ir nuo remonto likusių sienų apmušalų. Gražina sako, jog jai labai svarbu, kad galės švariai išklijuoti sienas. 
Dėkinga šeima ir  šiaulietei Veronikai Juozapaitienei, kuri pati atvažiavo į namus, dovanojo vaikams drabužėlių ir 100 litų, už kuriuos šeima pirks dažų  sienoms dažyti. Gražinos pusseserė Raimonda Pintulienė dovanojo minkštą kampą, virtuvės baldus, skalbiamąją mašiną. Dėkinga moteris ir Kazimierai Meškienei, kuri suteikė galimybę užsidirbti. Trakų gatvės gyventoja Ona Radavičienė pasiūlė šeimai naują antklodę, rankšluosčių, buities daiktų. Šiaulietė Violeta Damskienė dovanojo sekciją „Vilnius”. Tokio baldo šeimai ypač stigo.   
Darbo birža pasiūlė Gražinai ir darbą, tad moteris viliasi, jog pavyks grąžinti ir skolas, susikaupusias už šildymą, kai šeima gyveno bendrabutyje. Moteris džiaugiasi, jog su gerumo akcijos dalyvių gerumu jos namus pasiekė gera nuotaika.
 
Ypač dabar, kai prieš pat Kalėdas sulaukė šiaulietės J. Karalienės paramos. Moteris ne tik dovanojo pinigų, bet ir pasiūlė Gražinai darbo. Jauna moteris sutiko padėti ir buityje, ir pavasarį prasidėsiančiuose lauko darbuose. 
 
„Tu užsidirbai Kalėdas”
 
Artėjančios Kalėdos skatina žmonių gerumą. Ypač sujaudino šiaulietės Vilniaus gatvės gyventojos Zofijos Juknevičienės skambutis. Moteris neseniai palaidojo savo vyrą. Liko geri drabužiai, kuriuos ir nusprendė dovanoti vargstančiam žmogui. Paskambinusi į redakciją moteris klausė, kam reikėtų didelio dydžio vyriškų drabužių ir batų. Akcijos rengėjai žinojo tokį žmogų. Leonui J. tiko ir batai, ir kostiumai, striukės bei marškiniai. 
 
„Tu jau užsidirbai Kalėdas”, - sakiusi Z. Juknevičienei jos duktė. Moteris turi žiemai konservuotų uogienių, kurias taip pat dovanoja vargstantiesiems.
 
Kreipėsi į redakciją ir šiaulietė Krymo gatvės gyventoja Veronika Laureckienė. 81-ejri metų moteris pasisiuvusi naują žieminį paltą, tačiau nusprendė, kad nors ir gražus, elegantiškas drabužis, tačiau jį vilkėti per sunku. Nusprendė moteris paltą dovanoti. Naujas drabužis puikiai tiko devynių vaikų mamai Evangelinai Bagdonienei, kurios šeimą taip pat rėmė „Šiaulių naujienų” rengiamos gerumo akcijos dalyviai. 

KRIZĘ ĮVEIKIME DRAUGE
 
Jei ir jus slegia problemos, kurių nepajėgiate išspręsti vieni, skambinkite į "Šiaulių naujienų" redakciją telefonu 52 38 40 arba rašykite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Šiais kontaktais lauksime pranešimų ir tų žmonių, kurie gali padėti pagalbos prašantiesiems.
Į viršų