Šiauliečių susidomėjimas Tarptautine kačių paroda buvo begalinis: vieni čia lankėsi tik iš smalsumo, kiti rinkosi būsimąjį augintinį.
Tado JUODŽIUKYNO nuotr.

 
 
 
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Savaitgalį  Šiauliuose įvyko Tarptautinė kačių paroda, organizuota Lietuvos felinologų draugijos „Bubastė“, kur pristatyti 228 ypač populiarių ir itin retų kačių veislių  atstovai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos ir Baltarusijos.

Paroda susilaukė  itin didelio šiauliečių susidomėjimo: visos šeimos nenutrūkstama kolona stovėjo eilėje prie įėjimo, o paskui lėtai suko aplink narvelius nužiūrinėdami kiekvieną parodos dalyvį ir aptardami jų išvaizdą.

Nors pastaruosius kelerius metus Lietuvoje ypač didelio populiarumo buvo sulaukę  beplaukiai arba beveik beplaukiai sfinksai ir Kornvalio reksai dėl meilaus būdo ir tinkamumo auginti alergiškiems žmonėms, Šiauliuose organizuotoje parodoje jų buvo gana nedaug, nes pirma, pasirodė, kad jie yra gana lepūs augintiniai, o antra - keičiasi kačių mados, kaip ir automobilių. Parodoje karaliavo stambūs, ramūs Meino meškėnai, britų trumpaplaukiai, persų ir egzotų veislių katės. Nors būta ir po keletą atstovų kitokių veislių kačių, bet žiūrovai ypač domėjosi didžiosiomis katėmis: dešimt kilogramų sveriančiais Meino meškėnais, 6-7 kilogramų britų trumpaplaukėmis.

Kas lemia, kad auginti tam tikrų veislių kates tampa madinga,  Šiaulių klubo „Saulės katės“ narė Karina Vyšniauskaitė paaiškino, gal įgimtas žmonių smalsumas, naujos paieškos ir bandymai atrasti savam gyvenimo stiliui tinkantį augintinį.

O paroda tam ir reikalinga, teigė Karina: smalsuoliams -  susipažinti su naujomis kačių veislėmis, veislinių kačių augintojams - atrasti naujų draugų ir įvertinti savo augintinius, o veisėjams - populiarinti jų auginamas kates ir sulaukti kompetentingos teisėjų nuomonės apie savo kates, juk teisėjai  įvertina kiekvienos veislės po penkis atstovus - kiek jie atitinka veislės standartus ir gražiausiųjų kačių rinkimuose dalyvauja po vieną jauną katinėlį, vieną paauglį, vieną katę, vieną katiną ir vieną kastratą. 

Planuojantieji įsigyti veislinį kačiuką jau parodoje galėjo pabendrauti su veisėjais, išsirinkti norimos veislės katinėlį. Be to, kaip ir kiekvienoje „Bubastės“ organizuojamoje parodoje, vyko ir  Gyvūnų globėjų asociacijos atvežtų beglobių katinėlių paroda, kur žmonės galėjo dovanai gauti neveislinių, bet jau paskiepytų, kastruotų ir sterilizuotų kačių. 

Į viršų