Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius ginčijamoje teritorijoje nusiteikęs atrėžti apie metrą abipus verslininkams priklausančios tvoros.
Vaido SIMANAUSKO nuotr. 

 
 
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Ir gudri višta uodegą  įsidilgina. Teismo sprendimas Centrinį miesto parką pavertė  „kabančiais“ Semiramidės sodais. Prieš dvejus metus patvirtintas parko detalusis planas panaikintas kaip neteisėtas, todėl keblioje padėtyje atsidūrė ne tik pati miesto valdžia, bet ir daugelio sklypų savininkai. Maža to, Savivaldybės administracija pergudravo politikus – nors politikai ginčija kauniečių teises į sklypą, administracija skaičiuoja mokesčius kaip už naudojamą teritoriją.

Kol Savivaldybėje „tęsiasi“  pasistumdymai, Gilo griuvėsiai toliau bado akis.

Senas ginčas dėl sklypo

Ginčas tarp Šiaulių  savivaldybės ir vienos Kauno bendrovės trunka jau keleri metai. Centriniame miesto parke esančio stadiono, kuriame treniruojasi regbininkai, prieigose yra gal hektaro dydžio žemės plotas, aptvertas palaike tinkline tvora. Tvorą, kaip statinį, iš bendrovės „Talša“ prieš kelerius metus nusipirko kauniečiai, įsigiję nebaigtas Gilo statybas, tribūnas ir stadioną.

Nežinia, kokia katė  perbėgo tarp Savivaldybės ir kauniečių, tačiau dalis politikų  tvirtinant parko detalųjį planą atsisakė pripažinti kauniečių valdomą teritoriją. 2008-aisiais tvirtinant detalųjį planą buvo išbraukta beveik keturis hektarus užimanti teritorija. Teritorija išbraukta Tarybos posėdžio metu, o motyvai nenurodyti. Nuspręsta šiai teritorijai rengti naują detalųjį planą. Keista tai, kad naujasis planas turėjo būti ideali nepatvirtinto projekto kopija.

Sprendimą  pripažino neteisėtu

Teismai tęsėsi beveik dvejus metus. Pernai Šiaulių apygardos administracinis teismas konstatavo, kad detalusis planas negali būti tvirtinamas dalimis, tačiau Šiaulių  miesto savivaldybė apskundė.

Vyriausiasis administracinis teismas šiomis dienomis nustatė, kad Šiaulių savivaldybės taryba iš esmės pažeidė ne vieną įstatymą, atsisakymas tvirtinti detalųjį planą – nemotyvuotas ir apskritai buvo pažeistos Tarybos sprendimo priėmimo procedūros. Todėl Mieto tarybos sprendimas pripažintas neteisėtu. Nutartis – neskundžiama.

Lauks politikų  „parėdymo“

Detalusis planas panaikintas, o kas toliau? Nemokamai atostogaujančią Savivaldybės vyriausiąją  architektę Rasą Budrytę laikinai pavaduojanti Egidė  Butkė teigė negalinti komentuoti, nes dar negavo teismo sprendimo. Tikisi nutartį pamatyti ateinančią savaitę.

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevčius sakė tik iš kalbų  girdėjęs apie Vyriausiojo administracinio teismo priimtą nutartį. Kadangi Savivaldybės tarybos sprendimas pripažintas neteisėtu, turėtų būti rengiamas naujas detalusis planas. Tačiau koks jis bus, Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius spėti nesiryžo.

Administracijos direktoriaus žodžiais, jis paprastai laikosi Tarybos pozicijos. Taigi, jeigu Miesto taryba nusprendė, kad iš detaliojo plano turėtų būti išbraukta kauniečių valdoma teritorija, administracijos direktorius V. Damulevičius šios politikos ir laikysis, nepaisant teismo sprendimo. Todėl Savivaldybės administracijos direktorius teigia lauksiąs, kol apsispręs Miesto taryba, ką daryti toliau.     

Siūlo metrą  prie tvoros

Savivaldybės administracijos direktoriaus Vlado Damulevičiaus manymu, ginčytinoje teritorijoje, kurią juosia svetima tvora, detaliuoju planu būtų galima žemės priskirti po metrą – iš vienos ir iš kitos tvoros pusės.

„Priskirkime žemės tiek, kiek užimtų griūvanti tvora“, - sako Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius.

Tiesa, šis pasiūlymas –  ne naujas. Panašių siūlymų buvo girdėti ir prieš  dvejus metus, batalijoms dėl tvoros verdant Šiaulių savivaldybėje.

Tarnautojai prieštarauja vienas kitam

Tačiau Šiaulių savivaldybės administracija garsėja kuriozais. Pavyzdžiui, teismuose Savivaldybės juristai įrodinėja, kad ginčijamas sklypas nenaudojamas, apžėlęs krūmais ir žolėmis, o Finansų skyriaus specialistai kasmet laužia sumokėti mokesčius kaip už faktiškai naudojamą žemę.

Vien tik pernai prie Gilo statybų  esantį parko kampą valdančiai Kauno bendrovei priskaičiuota apie 180 tūkstančių litų žemės mokesčių.

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius pripažįsta, kad prieštaravimų esama. Jo žodžiais, įmonės ir privatūs asmenys gali mokėti mokesčius ir neturėdami detaliojo plano bei nuomos sutarties – moka kaip už faktiškai naudojamą žemę.

V. Damulevčiaus manymu, administracijai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad po dešimties metų, mokėdami mokesčius kaip už faktiškai naudojamus sklypus, kai kurie asmenys gali įgyti ir nuosavybę į tą žemę. „Įstatymuose yra numatyta tokia galimybė“, - sako Savivaldybės administracijos direktorius.

Statinių  savininkams – problemos

Tarybos narys Arvydas Mockus, kuris su į asociaciją susivienijusiais verslininkais siekia atgaivinti centrinę miesto dalį su čia esančiais parkais, sako, jog susiklosčiusi situacija nenaudinga nei verslininkams, nei pačiai Savivaldybei.

„Toje teritorijoje yra ir privačių namų, ir komercinių objektų, kurie dabar pakimba. Išeitų, kad žmonės, kurie sąžiningai statėsi namus, dabar atsiduria dviprasmiškoje situacijoje, nes formaliai detaliojo plano nėra“, - sako centro verslininkų asociacijai vadovaujantis Tarybos narys A. Mockus. 

Apie gresiančias problemas dar vykstant teisminėms batalijoms kalbėjo ir centriniame miesto parke stovinčių atrakcionų savininkai. Be detaliojo plano neįmanomos nei investicijos į turtą, nei paprastos rekonstrukcijos.   

Kol nėra detaliojo plano, toliau riogso ir Gilo pradėto statyti kazino bei sporto salės griuvėsiai.   

Nori statyti gyvenamuosius namus

Beveik prieš dešimt metų įsigytų Gilo griuvėsių vietoje buvę šiauliečiai ketina statyti gyvenamųjų namų kvartalą. Pradžioje užsimota statyti aukštybinius gyvenamuosius namus, tačiau susidūrus su neigiama tiek politikų, tiek miestiečių reakcija, planai pasikeitė.

„Šiaulių naujienų“ žiniomis, Gilo griuvėsių vietoje planuojami iki keturių aukštų gyvenamieji namai, kaip numato Bendrasis miesto planas. Vietoj stadiono planuojama statyti kotedžus, o ginčijamą teritoriją užsodinti parku. 
 
 
Į viršų