Šiaulietei, išgėrusiai kokteilio, kuriame buvo suplakta ir baterija, viena po kitos lašinamos lašinės. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
Zita KATKIENĖ
Panašu, jog tai, kas nutiko šiaulietei Arinai (vardas pakeistas), jokiose knygose, net ir medicininėse, dar neaprašyta. Tačiau nuo šeštadienio, kai 26-erių metų moteris pateko į Respublikinės Šiaulių ligoninės Nefrologijos-toksikologijos skyrių, šis atvejis galbūt pateks į medicinos istoriją ir taps pavyzdžiu, kas nutinka, kai žmogus išgeria... plaktuvu suplakto kokteilio su... baterijomis. „Tai – nelaimingas atsitikimas“, - vakar „Šiaulių naujienoms“ paaiškino nefrologė Eglė Gaupšienė, tačiau plačiau komentuoti šią istoriją atsisakė. 

Kokteilį plakė sūnui

„Aš konsultavausi su toksikologe, kuri ir skyrė gydymą – nieko pati nesprendžiau“, - aiškino „Šiaulių naujienoms“ gydytoja E. Gaupšienė. Toksikologė nuo vakar išėjusi atostogų, tad palatos gydytoja tik tęsia anksčiau skirtą gydymą ligonei, kuri apsinuodijo... baterijoje esančiais teršalais: rūgščių ir šarmų tirpalais bei išsilaisvinusiais sunkiaisiais metalais – nikeliu, kadmiu, cinku, variu, švinu. Daugelis šių medžiagų, pasak specialistų, turi kancerogeninį, vėžį sukeliantį poveikį. Tačiau kai su kokteiliu išgeriama tik viena baterija, poveikis organizmui gal nėra toks didelis?
Deja, niekas į tai vakar atsakyti negalėjo, nes niekas ne tik Lietuvoje, bet turbūt ir pasaulyje dar į kokteilio sudėtį nebuvo įtraukęs tokio ingrediento – baterijų. 

Šiaulietė Arina pieno kokteilį „pagardino“... baterija.

Praėjusį šeštadienį drauge su ketverių su puse metų sūneliu Arina ruošėsi eiti į Šiaulių gimtadieniu alsuojantį pėsčiųjų bulvarą. Nors jau vakarėjo, bet sūnelis buvo miegojęs pietų, pailsėjęs tad mama nesibaimino, kad jau vėloka. Tačiau prieš kelionę dar nusprendė suplakti sūnaus mėgiamo kokteilio – su pienu, ledukais ir savo virtų mėlynių uogiene. 
„Aš jau plakdama galvojau, kad čia kažkas ne taip“, - ligoninės palatoje pasakojo moteris. 
Jai nepatiko, kad plaktuvas labai garsiai barška. Bet kokteilyje buvo ledukų, o ir „mikseris“ buvo remontuotas, tai gal dėl to toks garsas... Kai jau kokteilis buvo suplaktas, moteriai vėl pasirodė, kad čia kažkas ne taip – kokteilio spalva tapo pernelyg intensyvi.

„Gal mėlynių per daug įdėjau“, - pamąsčiusi. 

Tada nusprendė pirma pati paragauti kokteilio. 

Paragavusi vėl sunerimo, nes skonis pasirodė neįprastas. „Gal pienas gižtelėjęs“, - sukirbo mintis.  
Arina nusprendė pati išgerti kokteilį, o sūnui pagaminti kitą ir stropiai žiūrėti, kiek deda uogienės ir kokį pieną pila. 

Dugne – metalo drožlės

Beveik išgėrusi puodelį kokteilio moteris nustebo dugne aptikusi kažkokių metalo drožlių. „Aš nesupratau, iš kur tos keistos nuosėdos. Tada išploviau puodelį ir į jį supyliau produktus kitam kokteiliui ir išplakiau. Kokteilis buvo normalaus, įprasto skonio“, - pasakoja Arina. 

Padavusi sūnui kokteilį moteris pastebėjo ant stalo besivoliojančią vieną bateriją. Ji buvo iškritusi iš diktofono, kuris taip pat gulėjo čia pat, ant virtuvės stalo. Kilo klausimas, kur antroji baterija. 

Sūnus pasakė, kad vieną bateriją įmetė į plaktuvą. 

Dabar tapo aišku, kodėl taip pasikeitė kokteilio skonis ir išvaizda ir, žinoma, tapo akivaizdu, iš kur kokteilyje metalo drožlės. 

„Gal po dešimties minučių mane apėmė keista, „maloni“ savijauta – svaigo galva, ėmė dvejintis akyse“, - pasakoja moteris. 

Apėmė nerimas ir ji pirmiausia skambino artimiesiems. Vieni patarė gerti skysčių ir išvemti turinį, o kiti ragino skambinti į greitąją medicinos pagalbą. 

„Aš paskambinau į greitąją ir pasakiau, kad išgėriau kokteilį su baterija“, - pasakoja Arina, prisimindama keistą medikų reakciją. Tačiau medikai patikėjo pacientės žodžiais ir labai greitai atvyko į namus. „Aš tik labai baiminausi, kad neapalpčiau, ir nebus kam atidaryti durų“, - prisimena  moteris tą nelemtą vakarą ir labai blogą savo savijautą. Greitosios ekipažas spėjo laiku. Neturėjusi tik kam sūnelio palikti, tai abu važiavo į ligoninę, iš kurios vaiką vėliau paėmė artimieji. 

Padėtų tik... magnetas

Gydytojai neslėpė šypsenos klausydamiesi šios istorijos. Nefrologijos – toksikologijos skyriaus  medikai gali pasakoti ilgus pasakojimus apie tai, kaip supainiojami buteliai ir išgeriami nuodingi skysčiai, supilti į limonado ar mineralinio vandens butelius. Tačiau tokios istorijos, kad būtų suplakta į kokteilį ir išgerta baterija, kuria įkraunami imtuvai, dar niekas negirdėjo. 

„Mane pagyrė, kad nusprendžiau kviesti greitąją medicinos pagalbą ir nepaklausiau patarimo išvemti skrandžio turinį“, - prisimena ligoninės pacientė.

Medikai paaiškino, jog vemdama būtų dar labiau pakenkusi sau, nes skrandis būtų dar kartą žalojamas ne tik šarmų ir rūgščių tirpalu, bet ir metalo dulkėmis bei drožlėmis. Visą turinį iš skrandžio teko išsiurbti specialiu prietaisu. 

Gera žinia buvusi tai, kad skrandis nebuvo nudegintas. Tačiau stemplėje liko begalė metalo dulkių. Galima tik pajuokauti, jog dabar reikėtų... nuryti magnetą, kuris ir surinktų metalo drožles bei dulkes. Tačiau toks humoras – gal ir ne vietoje, nes savijauta – ne per geriausia. Džiugina tik tai, kad galėjo būti ir blogiau. Medikai aiškino, jog galėjo trūkti skrandis ir tada visas turinys pasipiltų, šarmais, rūgštimis ir sunkiaisiais metalais apnuodydamas daugelį organų. 

Tada būtų tekę operuoti ir gelbėti ne skrandį ar stemplę, bet gyvybę. Kaip nutiko ir berniukui, kuris buvo nurijęs... du magnetus. Visi galvojo, kad magnetai pasišalino iš organizmo, bet vėliau paaiškėjo, kad jie tik pateko į skirtingas žarnas ir, susitikę viename lygmenyje... sulipo. Taip išsivystė žarnų nepraeinamumas ir teko atlikti operaciją.  

Geriau išgerti neįkraunamą, nei įkraunamą bateriją

Antrą dieną po sūnui gaminto ir pačios išgerto kokteilio Arina jautėsi neblogai. Vargino tik alkio jausmas, nes valgyti galėjo tik gydymo įstaigos virtuvėje gaminamą trintą maistą, gerti gali tik kisielių. Jai lašinamos lašinės. 

„Man prisakė, kad negerčiau kavos, nevalgyčiau jokio žalio maisto, jokių vaisių ar daržovių“, - sako moteris.

Tačiau be tokio maisto – sunku ištverti. Kad būtų stipriau, moteris nusipirkusi šokoladuką. Tačiau vėliau pasigailėjo, nes suvalgiusi pasijuto blogai. Nusprendė nepažeidinėti gydytojų nurodymų, kad ir kokie sunkūs jie būtų. 

Pasak moters, gydytojai labai klausinėjo, kieno gamybos buvo baterija, tačiau ji galėjusi pasakyti tik kad kinų ir kad jos naudotos baterijos – neįkraunamos. Pasak medikų – pasisekė, kad  išgėrė neįkraunamą bateriją, kurios sudėtyje yra cinko, anglies, šarminės medžiagos, mangano, ličio oksido. Įkraunamos baterijos, kurių gamyboje naudojamas nikelis, kadmis, nikelio metalo hidridai, ličio jonai, ličio polimerai, sandarios švino rūgštys, daug pavojingesni.   

Svarbiausia tai, kad pagalba suteikta skubiai, belieka tikėtis, kad į organizmą daug teršalų nepateko. Ir patarti kitiems belieka: verčiau negerti kokteilio, jei jis neįprasto skonio ir keistai intensyvios spalvos. Jame gali būti... baterijų. 

 
Į viršų