Ūkininkų turgelių iniciatorius, ūkininkas Ritas Kvietkus nustebo išgirdęs, kad ūkininkai nė neprašė leisti prekiauti Prisikėlimo aikštėje. Prašymas užregistruotas dar prieš Kalėdas.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

 

Lina JUREVIČIŪTĖ
Šiandien vyksiančiame Šiaulių miesto savivaldybės tarybos posėdyje nebus svarstomas ūkininkų prašymas leisti ūkininkų turgeliams įsikurti Prisikėlimo aikštėje, prie Šiaulių kolegijos. Tokia galimybė svarstoma nebus, nes valdininkai pamelavo Tarybos nariams, kad ūkininkai neprašė leisti čia prekiauti. Esą viską sugalvojo žiniasklaida, o Savivaldybė negavo tokio prašymo. Šiaulių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas, ūkininkų turgelių Šiauliuose iniciatorius Ritas Kvietkus patikino, kad toks raštas, kuriame prašoma apsvarstyti papildomas ūkininkų turgelių vietas, iš kurių viena – aikštė prie Šiaulių kolegijos (Prisikėlimo aikštė), miesto valdžiai pateiktas dar praėjusių metų gruodžio 22 dieną. Peršasi išvada, kad valdininkai arba meluoja miesto Tarybos nariams, arba tiesiog praganė ūkininkų prašymą.

Tarybos nariams pamelavo

Praėjusį trečiadienį vykusiame Šiaulių miesto savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto posėdyje Ekonomikos skyriaus vedėjas Stanislovas Gurėjevas politikams pristatė spendimo projektą, kuriuo tvirtinamos naujos būsimųjų ūkininkų turgelių prekybos vietos bei prekybos turgeliuose laikas.

Pateiktame spendimo projekte politikai pasigedo spaudoje aprašyto ūkininkų prašymo leisti ūkininkams prekiauti Prisikėlimo aikštėje. Tačiau sprendimą pristatęs Savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjas politikams pasakė, kad ūkininkai neprašė leisti prekiauti Prisikėlimo aikštėje. Tokio rašto-prašymo jis neturintis ir esą nėra ką čia svarstyti.

Politikai tik gūžtelėjo pečiais ir piktinosi ūkininkais, kad šie ne valdžiai išsako savo prašymus, o kreipiasi į žiniasklaidą ir per spaudą bando ieškoti sprendimų.

Prašymas pateiktas prieš Kalėdas

Ar iš tiesų ūkininkai raštu nesikreipė į miesto Tarybą ir galimas ūkininkų turgelis Prisikėlimo aikštėje yra tik tuščios kalbos, dar kartą paklausėme ūkininkų turgelio Šiauliuose iniciatoriaus, ūkininko Rito Kvietkaus.  Klausimas ūkininką išties nustebino. R. Kvietkus pažymėjo, kad prašymas išnagrinėti galimybę prekiauti Prisikėlimo aikštėje Savivaldybei pateiktas dar praėjusių metų gruodžio 22 dieną.

„Kai siuntinėja vienas pas kitą, taip ir gaunasi. Iš pradžių šį klausimą kuravo V. Pelenienės skyrius (Viešosios tvarkos skyrius, – aut. past.). Po to perdavė R. Budrytės skyriui (Miesto architektūros ir urbanistikos skyrius, – aut. past.). Dabar S. Gurėjevas (Ekonomikos skyrius, – aut. past.) tuos klausimus sprendžia. Kaip jie gali sakyti, kad prašymo nebuvo, jei jis buvo. Su R. Budryte buvome susitikę, kalbėjome. Nelabai jai ta mintis patiko. Tačiau mūsų prašymas buvo”, - pažymėjo R. Kvietkus.

Ūkininkas stebisi, kad miesto valdžia nenori ūkininkų turgelių įsileisti į miesto centrą. Anot jo, pats žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius pažymėjo siekiąs, kad visų miestų centrinėse aikštėse įsikurtų ūkininkų turgeliai. Todėl ūkininkui keista, kad Šiaulių miesto valdžia ūkininkus stumia į miesto pakraščius ir nenori ieškoti galimų prekybos vietų centrinėje miesto dalyje.

Ūkininkų prašymo neturi

Tai gavo valdininkai ūkininkų prašymą leisti prekiauti ūkininkų turgeliuose, ar negavo? Klausiame Savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo Stanislovo Gurėjevo.

„Aš tokio prašymo neturiu. Turiu du raštus, juos ir pateikiau. Teritorijas derino Architektūros ir urbanistikos skyrius, gal jie ką ir nusprendė, čia to skyriaus vedėjos Rasos Budrytės reikia klausti”, - sakė S. Gurėjevas.

Pasitikrinęs, ar tikrai neturi tokio ūkininkų prašymo, S. Gurėjevas  „Šiaulių naujienoms” patikslino, kad vis dėlto toks prašymas buvo gautas.

„Tas prašymas – dviejų dalių. Pirmiausia jie prašo prekiauti visus metus, tas punktas šiuo Tarybos sprendimu yra tenkinamas. Ir dar jie prašė išnagrinėti galimybę ūkininkų turgeliams įsikurti prie banko „Snoras” ar Šiaulių kolegijos. Tačiau šią antrą dalį nagrinėjo Architektūros ir urbanistikos skyrius”, - plokštelę pakeitė S. Gurėjevas.

Priminsime, kad maždaug prieš savaitę S. Gurėjevas žurnalistams komentavo apie ūkininkų prašymą prekiauti Prisikėlimo aikštėje. Tada jis sakė, kad Prisikėlimo aikštė – ne ta vieta, kurioje reikėtų prekiauti pomidorais ar agurkais. Tačiau tada S. Gurėjevas sakė pateiksiąs šį prašymą svarstyti miesto Tarybai.

Prašymą atsiėmė patys ūkininkai?

Vyriausioji miesto architektė Rasa Budrytė „Šiaulių naujienoms” sakė, kad toks ūkininkų prašymas buvęs. Ji diskutavusi, kalbėjusi su ūkininku R. Kvietkumi ir ūkininkas šį prašymą esą atsiėmęs.

„Kol kas, manau, kad prekiauti Prisikėlimo aikštėje – ne laikas ir ne vieta. Kalbėjome apie abi siūlomas prekybos vietas – prie „Snoro” ir prie Kolegijos, tačiau reikia ieškoti kito varianto. Išanalizavome ir nusprendėme, kad kol kas ūkininkams įsikurti Prisikėlimo aikštėje – per anksti”, - nežinia kokiu būdu „laiką nustatė” R. Budrytė.

Valdininkai viršijo įgaliojimus?


Kaip vertina valdininkų priimtą sprendimą, jog dar ne laikas ūkininkams įsikurti Prisikėlimo aikštėje, klausiame Tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininko pavaduotoją Leoną Strazdauską. Būtent jis praėjusį trečiadienį vykusiame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje domėjosi apie ūkininkų norą įsikurti Prisikėlimo aikštėje.

„Komiteto posėdyje pats klausiau, kaip reikalai dėl Prisikėlimo aikštės. Man paaiškino, kad tokio ūkininko prašymo nebuvo. Jei prašymas išties buvo, jį privalėjo mums pateikti. Tai jau įgaliojimų viršijimas. Jie negali nuspręsti, leisti prekiauti ar ne. Taryba turi apsispręsti. Valdininkai turi tik išdėstyti argumentus. Aš būtinai pasiaiškinsiu”, - pažymėjo L. Strazdauskas.

Į viršų