Nacionalistų surengtą mitingą akylai saugoję policijos pareigūnai išsivežė taikų žmogelį, kuris po kelių valandų gyvenimą baigė savižudybe.  
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Penktadienį Šiaulių  centre surengtas mitingas tragiškai baigėsi vos penkiasdešimties sulaukusiam rėkyviškiui V. D.

Išlieti nuoskaudas nacionalistų  mitinge bandęs vyras buvo nuvežtas į policijos nuovadą  ir nubaustas, o grįžęs namo – nusižudė.

Konfliktas mitinge

Penktadienį į Prisikėlimo aikštėje kraštutinių Mindaugo Murzos vadovaujamų nacionalistų  surengtą mitingą atėję smalsuoliai pastebėjo subruzdimą  prie vėliavomis apstatytos tribūnos. Pusamžis vyras prašė leisti pasisakyti, ką galvoja apie padėtį Lietuvoje.

„Liaudies balsas“, matyt, nebuvo mitingo organizatorių programoje. Murzininkų kalbėtojus saugoję vyrukai paprašė pasišalinti. Netrukus kažkas iš renginio organizatorių pakvietė policijos pareigūnus, kurie vyrą įsisodino į tarnybinį automobilį ir išsivežė. Daugiau rėkyviškis aikštėje nebepasirodė.

Kitą dieną, apie pusę  keturių vakaro, vyrą artimieji rado vonioje, smaugvirvėje, nebegyvą.

Laikė  uždarytą

Nacionalistų lyderis Mindaugas Murza sakė žinąs apie incidentą, apgailestavo dėl savižudybės.

„Jam buvo pasakyta pasitraukti“, - sakė mitingo organizatorius. Vyras pasirodęs išgėręs, todėl pabijota, kad ko nors neprikalbėtų.

Apie pusę šešių  vakaro pakviesti pareigūnai vyrą išsivežė į nuovadą, kur surašė protokolą, atėmė pinigus, mobiliojo ryšio telefoną ir kelioms valandoms pasodino už grotų. Esą išsiblaivinti. Apie pusę devynių vakaro paleido namo.

Prisikėlimo aikštėje surengtas mitingas sutraukė ir nemažai neblaivių asmenų, kurie nevengė  garsiai ir emocingai reikšti mintis. Po aikštę įtartinai svyruodama slankiojo ir viena buvusi Miesto tarybos narė. Tačiau policijos pareigūnams šie asmenys neužkliuvo.

Žadėjo atsiskaityti pirmadienį

Išleistas iš policijos nuovados rėkyviškis prieš eidamas namo užsuko į barą.  Pažįstamiems pasigyrė, kad jam pavyko viešai pasisakyti mitinge, o jį suimti atvykusiems policijos pareigūnams lengvai nepasidavė. (Nors patys policijos pareigūnai neturi žinių, kad sulaikomas vyras būtų konfliktavęs).

Pasiguodė, kad neturi pinigų  ir baro savininkės paprašė įpilti bokalą alaus skolon, atsiskaityti pažadėjo po savaitgalio – pirmadienį.

Kadangi vyras neatrodė  girtas, alaus jam įpylė. 

Liko neišgirstas

V. D. gyveno viename iš  Rėkyvoje, Energetikų gatvėje, esančių daugiabučių. Pažinojusieji jį apibūdino kaip ramų, taikų, ilgą laiką darbo neturėjusį žmogų. Pastaruoju metu vyras darbavosi seniūnijoje – apsirengęs specialiais darbo drabužiais Rėkyvos mikrorajone rinko šiukšles, tvarkė aplinką. Darbo vyras labai norėjęs, tačiau nuolatinio vis nesurasdavęs.

Rėkyviškiai kalba, jog vyras jau turėjęs skolų už butą, todėl policijos pareigūnų  skirta bauda jį dar labiau prislėgusi.

Rėkyvos bendruomenės pirmininkė  Nijolė Malakauskienė sako, jog vyras bendruomenei nepriklausė, tačiau kartas nuo karto bendruomenininkai jį paremdavo rūbais ir kt.

Moters žodžiais, vyriškis dažnai ateidavo su vieninteliu noru – išsišnekėti: „Ateidavo į bendruomenę, buvo gero būdo žmogus, neįkyrus. Ir kiti gerai apie jį atsiliepė“.

„Manau, jam tik reikėjo išsikalbėti. Labai gaila, bet niekas jo neišgirdo“, - apgailestavo Rėkyvos bendruomenės pirmininkė.

Beje, Šiauliai – vienintelis iš didžiųjų miestų, kur neveikia psichologinės pagalbos telefonu tarnyba. Tokios tarnybos veikia net daugelyje rajoninių  miestų. 
 


Į viršų