Internetiniai pinigų medžiotojai gaivina pinigų „piramides”.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Tik dvylika litukų, kelios valandos nesunkaus darbo internete ir užsidirbsite krūvas pinigų. Tereikia tik paskelbti savo sąskaitos numerį, pervesti po du litus į paskelbtas banko sąskaitas ir įkelti savo sąskaitos numerį į jau suformuotą „piramidę”. Interneto svetainės knibždėte knibžda tokiais ir panašiais skelbimais. Tačiau lengvų pinigų besivaikantiems šiauliečiams ir kitų šalies miestų bei miestelių gyventojams bankų atstovai bei policijos pareigūnai tokius pasiūlymus rekomenduoja vertinti labai atsargiai. O mokesčių inspektoriai primena, kad „piramidžių” pinigai laikomi pajamomis, nuo kurių privaloma susimokėti mokesčius.

Siūlo lengvus pinigus

„Tai bankinė pinigų pervedimo operacija. Jūsų indėlis yra tik 12 litų ir kelios valandos internete. Pirmiausiai, jei dar neturite banko sąskaitos, jums reikia ją atsidaryti banke. Į žemiau pateiktas banko sąskaitas perveskite po du litus. Dabar iš sąrašo išbraukite pirmu numeriu pažymėtą sąskaitos numerį. Visas sąskaitas perkelkite į viršų, o į atsilaisvinusią šeštąją eilutę įrašykite savo sąskaitos numerį”, - „piramidės” principu paremtas mechanizmas aprašomas interneto skelbimuose.

„Piramidės” kūrėjai pažymi, esą šios operacijos yra visiškai legalios ir nėra jokios apgaulės. Ir primenama, kad šis skelbimas turi būti išplatinamas kuo daugiau žmonių, nes toks yra veikimo principas.

„Kuo daugiau skaitys, tuo daugiau žmonių dalyvaus šioje sistemoje ir, žinoma, tuo didesnį pelną gausite jūs. Tai kainuoja tik 12 litų ir keletą valandų nesunkaus darbo internete. Užsiimkite tuo dabar, neatidėkite rytdienai. Laikas – pinigai. Jūs bet kokiu atveju nieko neprarandate, o tikrai išlošiate”, - psichologiniais „žaidimais” patiklius lengvų pinigų medžiotojus vilioja „piramidės” kūrėjai.

Bankai ragina nepasitikėti

Vyresni žmonės tikriausiai dar prisimena finansinių „piramidžių” klestėjimo laikus griūvant Sovietų Sąjungai ir Lietuvai žengiant pirmuosius Nepriklausomybės žingsnelius. „Piramidžių” kūrėjai susišlavė gražaus pinigėlio, o paskutinieji, įsijungę į finansines operacijas, tik „sumerkė” savo pinigus ir liko it musę kandę – nei savų pinigų, nei žadėtųjų turtų.

Praėjo keli dešimtmečiai ir, panašu, „piramidžių” kūrėjai bando atgaivinti sėkmingai veikusias pinigų viliojimo operacijas.

Pagal pateiktus sąskaitų  numerius išsiaiškinome, kad „piramidės” veiklą pinigų  medžiotojai vykdo SEB ir „Swedbank” bankuose. Ar bankų  atstovai žino apie veikiančias „piramides”?

SEB banko Prevencijos departamento direktorius Audrius Šapola „Šiaulių naujienoms” teigė, kad bankas klientus įspėja nepasitikėti tokia informacija.

„Bankas, gavęs informacijos apie neteisėtą finansinę veiklą, taip pat pastebėjęs, kad naudojantis banko sąskaitomis vykdomos neteisėtos finansinės operacijos, visuomet reaguoja ir imasi atitinkamų veiksmų. Tyrimo metu paaiškėjus, kad asmuo banko sąskaitą naudoja neteisėtai veiklai, sąskaita uždaroma. Bankas bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis, perduoda visą sukauptą informaciją apie vykdomus neteisėtus finansinius veiksmus”, - sakė A. Šapola.

Nepasitikėti lengvus pinigus siūlančiais skelbimais rekomenduoja ir „Swedbank” Komunikacijos vadovė Jorūnė Juodžbalytė.

„Primename klientams, kad kiekvienas esame atsakingas už savo finansus, todėl reikia nepasitikėti įtarimą keliančiais skelbimais, neatskleisti savo sąskaitos duomenų nepažįstamiems asmenims, saugoti savo slaptus kodus”, - primena J. Juodžbalytė ir dėkoja visiems, kurie pastebėję panašius skelbimus informuoja apie tai bankus ir teisėsaugos institucijas.

Nepasitikėti tokiais skelbimais ragina ir policijos pareigūnai. Šiaulių apskrities VPK atstovė  Gailutė Smagriūnienė jau ne kartą šiauliečius perspėjo labai atsargiai vertinti galimybę gauti lengvų pinigų. Anot jos, jei jau labai norisi tikėti tokiais skelbimais, reikėtų paskambinti bent jau policijos pareigūnams ir pasiklausti – patikimas ar ne.

„Piramidės” pelnai – apmokestinami

Ir vis dėlto, jei atsiras tokių, kurie susigundytų lengvais pinigais ir pateikę savo sąskaitos numerį sulauktų nors kelių litų, mokesčių inspektoriai perspėja, jog gauti pinigai būtų traktuojami kaip pajamos ir tektų susimokėti pajamų mokestį – 15 procentų nuo gautos sumos.

„Jei gyventojui pervedami pinigai, kurių kilmė nepagrįsta jokiais dokumentais, tokios sumos laikomos B klasės pajamomis ir apmokestinamos Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatytu 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio tarifu. Šias pajamas gyventojui privalu deklaruoti ir sumokėti gyventojų pajamų mokestį”, - pažymėjo Šiaulių AVMI viršininko pavaduotoja Zofija Brazaitienė.

Z. Brazaitienė nesiryžo komentuoti, ar tokia veikla yra legali. Anot jos, tik išanalizavus skelbimo turinį ir „piramidę” kuriančių asmenų  veiksmus būtų galima daryti konkrečias išvadas.  
 


Į viršų