Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Šeštadienį Šiaulių dailės galerijoje atidaryta 44-oji Šiaulių regiono tautodailės paroda ir keturios autorinės parodos - Eugenijaus Arbušausko kaukių, Reginos ir Vytauto Mataičių keramikos, Angelės Steponavičienės karpinių ir Algirdo Zibalio akvarelių.
Per pusantro tūkstančio eksponatų
 
Šiemetinė tautodailės paroda ypatinga ne tik savo kiekybe, kad joje per pusantro tūkstančio darbų pateikė 351 autorius, bet ir kokybe.
Parodoje ypač gausiai atstovaujama tiek vaizduojamoji, tiek taikomoji dailė. Tradiciškai daug ąsočių, puodynių, vazų, švilpynių pateikė Šiaulių miesto ir rajono keramikai, nuostabių lovatiesių, juostų, rūbų, rankšluosčių ir kitokių nėrinių bei mezginių - tekstilininkai iš visos apskrities.
 
Nors vis dar mažoka medžio ir metalo dirbinių, akmens skulptūrų, tačiau vaizduojamosios dailės srityje dirbantys Šiaulių regiono tautodailininkai, ko gero, yra vieni iš pajėgiausių šalyje. Akvarelės, aliejinės tapybos technikomis sukurtuose paveiksluose - žanrinės kaimo gyvenimo scenos, lyriniai peizažai, dekoratyvūs natiurmortai..
 
Itin visus nudžiugino retrospektyvinė Elenos Adomaitienės iš Akmenės rajono primityviosios  tapybos darbų, įvertintų įvairiose pasaulio šalyse vykusiose meno parodose,  ekspozicija, juolab kad aštuoniasdešimtmetį atšventusi tautodailininkė su kūryba jau atsisveikino.
 
Juodoji Reginos ir Vytauto Mataičių keramika, jau nebe pirmą dešimtmetį užėmusi tvirtas pozicijas šioje srityje, tautodailės parodoje išsiskyrė profesionalumu, formų originalumu ir net kūrybos konceptualumu.
 
Šiaulietė menotyrininkė Michalina Adomavičienė džiaugėsi, kad tautodailininkai vyrai aktyviai ima pozicijas, tradiciškai laikytas moteriškomis: nėrimo vąšeliu, mezgimo, juostų audimo.
 
Paskelbti nominantai į „Aukso karūnas“
 
Tad ne nuostabu, kad į 44-osios tautodailės parodos atidarymą atėję miesto ir apskrities vadovai bei šalies etnokultūros puoselėjimo įstaigų vadovai nemažam būriui parodoje dalyvaujančių tautodailininkų už liaudies tradicijų puoselėjimą skyrė apdovanojimus.
 
Šiaulių miesto valdžios padėkos buvo skirtos karpinių meistrei Angelei Steponavičienei, tapytojui Algirdui  Zibaliui, apskrities viršininko padėkos raštai už kultūros tradicijų puoselėjimą ir aktyvų dalyvavimą parodose - Užgavėnių kaukių meistrui Eugenijui  Arbušauskui, keramikui Vytautui Mataičiui.
Lietuvos tautodailininkų sąjungos padėkos raštas buvo įteiktas keramikei Reginai Mataitienei - puodžių karalienei, kultūros ministro padėkos raštai - tapytojai Elenai Adomaitienei ir menotyrininkui Vyteniui Rimkui už paveldo puoselėjimą.
 
Lietuvos liaudies kultūros centro atstovai Šiaulių regiono tautodailės parodoje ne tik išrinko dviejų tautodailės sričių - taikomosios ir vaizduojamosios - laureatus, bet kartu ir pirmųjų vietų laimėtojams - Elenai Adomaitienei bei Reginai Mataitienei - tuo įteikė kelialapius dalyvauti aukščiausiojo šalies tautodailės apdovanojimo „Aukso karūna“ finale, kuris vyks Rokiškyje kitais metais per Tris Karalius.
 
Komisijos pirmininkė, Liaudies kultūros centro vyriausioji specialistė Laisvė Ašmonaitienė džiaugėsi, kad 2009-ųjų metų „Aukso karūną“ laimėjo šiaulietis Antanas Dundulis už rinktinių juostų kolekciją, kurią garbinga etnokultūros specialistų komisija pripažino kaip aukščiausią pasiekimą per jau šeštus metus Lietuvoje vykstančius „Aukso karūnos“ apdovanojimus.
 
Tautodailės kolekcijų išsaugojimas
 
Tradicinėje tautodailės parodoje dalyvavo labai daug ir parodos autorių, ir jų artimųjų, ir smalsių šiauliečių, lankančių tokias ekspozicijas, kad vėliau būtų galima kreiptis į konkrečius kūrėjus su konkrečiais užsakymais arba parodoje pasižiūrėti įvairiausių liaudies meno tendencijų. O kadangi paroda šįkart buvo tokia gausi, kai kas reiškė norą įsigyti ir joje eksponuojamų darbų katalogus. 
 
Nors per parodos atidarymą paaiškėjo geros tendencijos - jau ir apie tautodailininkus yra išleistos knygos. Knygoje „Žiemgalos pasienio regionus garsinantys tradiciniai amatai“ rašoma apie Reginos ir Vytauto Mataičių juodąją keramiką, o apie žymiąją primityvistę dailininkę Eleną Adomaitienę ir jos kelių dešimtmečių kūrybą irgi jau išleista knyga.
 
Kartu parodoje buvo išsakyta mintis, kad miesto ir apskrities valdžiai reikėtų nepraleisti progos ir  kuo greičiau įsigyti Elenos Adomaitienės kolekciją, kol ji dar nesubyrėjo - negailėti lėšų toms vertybėms, kurios yra neįkainojamos.
 
Užgavėnių kaukių klaida  
 
Nors tautodailės parodos atidarymas vyko per pavasario lygiadienį, dar net ir Šiaulių bulvare apie Dailės galeriją netrūko sniego, tad už padėkos raštus ir skirtą antrąją vietą vaizduojamojo meno srityje šventės pabaigoje nutaręs padėkoti Užgavėnių kaukių meistras Eugenijus Arbušauskas, kaip žiemiško meno atstovas, atsiprašė visų, kad nepavyko laiku... iš Lietuvos išvaryti žiemos, ir pažadėjo kitąmet tokios klaidos nepadaryti...

Į viršų