Susidaro nuomonė, kad Šiaulių apskrities VPK viršininkui Egidijui Lapinskui – jokio skirtumo, ar dirbti su šluota, ar su piliečių pasais?
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
 
Asta VOLKOVAITĖ
Valstybės smaugiamus policijos pareigūnus papiktino tai, kad policijos juristo Donato Miliaus  žmona be jokio konkurso įdarbinta Migracijos skyriuje. Dirbti vienoje įstaigoje sutuoktiniams – ne nuodėmė. Tačiau aiškėja, kad moteriškė net neturi aukštojo išsilavinimo ir tame pačiame komisariate iki tol dirbo valytoja.
 
Pareigūnai, save paprašę įvardyti idealistais, piktinasi, kad Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas tampa „švogerynu“, nuogąstauja, kad galėjo būti pažeisti viešieji ir privatūs intreresai.
 
Nuo šluotos – prie pasų
 
Liuda Miliuvienė nuo 2006-ųjų sausio iki 2008-ųjų rugsėjo dirbo Šiaulių miesto VPK 1-ojo PK Viešosios policijos Centro policijos nuovados valytoja. Šiame komisariate rėžus etatų žirklėms darbo neteko ir L. Miliuvienė. Moteris užsiregistravo Šiaulių darbo biržoje. 
 
L. Miliuvienė be darbo ilgai neužsisėdėjo, tų pačių metų lapkričio 10-ąją jau plušo Šiaulių apskrities VPK Migracijos skyriaus Pasų poskyrio specialistės pareigose. 
 
Klausiame L. Miliuvienės, kas padėjo gauti šį darbą. „Man nepadėjo tą darbo vietą gauti.. Aš čia dirbu dėl to, kadangi man buvo... Dirbau anksčiau valytoja ir kadangi mokinausi, man iš Personalo skyriaus paskambino ir pasakė, kad galiu eiti čionai dirbti”, - pasakoja L. Miliuvienė (kalba netaisyta, - aut. past.).
 
L. Miliuvienė neigia, kad šį darbą padėjo gauti jos sutuoktinis: „Žmonės iš pavydo taip kalba, kažkas... Kažkam, matyt, pavydas labai”.
 
Pasiūlė rašyti prašymą
 
„Be abejonės, mano žmona pasitarė dėl darbo su manimi, mes gi šeima esame. Mano pozicija buvo tokia – pasiūliau jai kreiptis su prašymu, kad jinai buvo dirbusi, ai... Pirminis variantas kaip buvo? Ar paskui, tas antras?” - kalba Šiaulių apskrities VPK Valdymo organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Donatas Milius. Juristas atskleidžia, kam turėtų būti dėkinga jo sutuoktinė.
 
„Be abejonės, kai sužinojau apie tokią galimybę, pasiūliau jai eiti, bandyti teikti prašymą, užpildyti reikiamus dokumentus dėl to darbo gavimo, nes ji dirbo įmonėje. Uždarojoje akcinėje bendrovėje, ji buvo tiesiog darbuotoja”, - pasakoja D. Milius. Kokios buvo žmonos pareigos, juristas nenori atskleisti. „Ji darbo knygutėje buvo įrašyta darbuotoja ir tiek žinių”, - nukerta vyriausiasis specialistas.
 
Į Pasų poskyrį – ne karjeros šuolis?
 
„Tai nebuvo šuolis karjeroje. Kalbant apie atlyginimo dydį, - čia visai jokio šuolio nėra, anoje bendrovėje ji gaudavo net žymiai daugiau už mane”, - sutuoktinei liaupsių negaili D. Milius. Juristas neslepia, į ką priimdamas jo žmoną į darbą, galėjo atsižvelgti Šiaulių apskrities VPK viršininkas Egidijus Lapinskas.
„Mano žmona į darbą priimta kaip buvusi darbuotoja Ūkio skyriuje (valytoja, - aut. past.). Tas darbas atitiko jos specifiką, ji mokėjo jį dirbti”, - žmoną giria D. Milius. Visgi iš kur L. Miliuvienė sėmėsi reikiamų žinių Pasų poskyrio specialistės pareigas eiti, jos vyras taip ir neatskleidė. 
 
Juristas įsitikinęs, kad žmogus, dirbantis pagal darbo sutartį, kilti karjeros laiptais neturi galimybės. „Karjera daroma tiktai valstybės tarnautojo kėdėje,“ - tikina D. Milius. 
 
Policijos vadas nemoka naudotis kompiuteriu?
 
Kaip vyriausiojo specialisto D. Miliaus žmona padarė tokį karjeros šuolį, mėginome klausti Šiaulių apskrities VPK viršininko Egidijaus Lapinsko – klausimus dar praėjusią savaitę nusiuntėme elektroniniu paštu. Siuntėme priminimus, kad nesulaukiame atsakymų – kaip į sieną. Šiaip ne taip „prisišaukėme“ Šiaulių apskrities VPK Personalo skyriaus specialistę.
 
„Tai jūs negavote elektroninio laiško, viršininkas išsiuntė jums atsakymus”, - įtikinėjo Šiaulių apskrities VPK Personalo skyriaus viršininkė Alita Vaitekaitytė. 
Įdomu, iš kur pareigūnė žino, kam ir kokius elektroninius laiškus siuntinėja jos viršininkas? Gal už jį skaito elektroninį paštą ir atsakinėja į laiškus?
 
Priima dirbti pirmus pasitaikiusius?
 
Taigi šiaip ne taip išsimušėme atsakymus. Tiesa, atsakymai – gana prieštaringi.
 
„L. Miliuvienė į Šiaulių apskrities VPK Migracijos skyriaus Pasų poskyrio specialistės pareigas buvo paskirta atsižvelgiant į tai, kad ji buvo buvusi Šiaulių miesto VPK komisariato darbuoja (suprask valytoja, - aut. past.) bei į tai, kad ji studijavo Šiaulių universitete”, - rašoma E. Lapinsko atsakyme. Kitoje eilutėje policijos vadas tarsi paneigia savo žodžius ir galima suprasti, kad į ankstesnę L. Miliuvienės patirtį jis neatsižvelgė.
 
Negi Šiaulių apskrities VPK Migracijos skyriaus Pasų poskyrio specialistės pareigoms eiti nebuvo tinkamesnių kandidatų už antrakursę studentę? „Iki L. Miliuvienės paskyrimo į Šiaulių apskrities VPK specialistės pareigas Šiaulių apskrities VPK nebuvo gavęs kitų asmenų prašymų priimti dirbti šiose pareigose”, - atsirašo E. Lapinskas, tarsi viršininkui visiškai nerūpėtų, kad komisariate dirbtų kuo aukštesnės kvalifikacijos žmonių. Kitaip tariant, policijoje gali dirbti pirmas pasitaikęs? 
 

Į viršų