Šiaulių apskrities ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Valdimaras Svalbonas pažymi, jog daugėja kepenų ligų, nes plinta ne tik virusinis hepatitas, bet ir alkoholinis hepatitas bei suriebėjusių kepenų liga.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.  
 
 
 
 
 
 
Zita KATKIENĖ

Hepatitų esamą  visokių, nes ir priežasčių, dėl kurių kyla ūmus arba lėtinis kepenų uždegimas, vadinamas hepatitu - daug. Šiaulių apskrities ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Valdimaras Svalbonas vardija: yra virusų, alkoholio, vaistų, toksinių medžiagų sukelti hepatitai, autoimuninės kilmės hepatitai. Statistika teigia, jog trečdalis pasaulio gyventojų, o tai yra apie du milijardai žmonių, yra turėję kontaktą su hepatito virusu. Deja, dažnas net nežino, kad organizme nešioja klastingą virusą, o daugelis, pasak mediko, ir žinodamas nesitikrina ir nesigydo. Prieš keletą mėnesių amžino poilsio išlydėtas „Vairo” solistas Edmondas Čivinskas beveik du dešimtmečius organizme nešiojo klastingą hepatito B virusą, tačiau tik prieš ketverius metus pradėjo gydymą, Deja - buvo per vėlu. Hepatitas kepenis suardė negrįžtamai. Pernai net 150 kraujo donorų diagnozuotas virusinis hepatitas. Visiems buvo siunčiami raginimai pasitiktinti dėl hepatito, tačiau tik trečdalis susirūpino savo sveikata.

Skirtingi hepatitai - bendri negalavimai

Pasaulinė hepatito diena paskelbta gegužės 19 dieną, kuri šiais metais ir yra šiandien, trečiadienį. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į kepenų ligas, į hepatitų keliamą pavojų. Juk hepatitas, pasak gastroenterologo V. Svalbono, sukelia kepenų cirozę, kepenų vėžį ir kepenų nepakankamumą - labai sunkius sveikatos sutrikimus. Tačiau išgydyti kepenų ligas - labai sudėtinga.

Šiaulių apskrities ligoninės Gastroenterologijos skyriuje bei Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriuje nuolat gydomi ligoniai, sergantys hepatitu. Ūmus arba lėtinis kepenų uždegimas gali būti arba virusinės kilmės,  apsinuodijus alkoholiu, vaistais. Pasak V. Svalbono, nors hepatitai ir skirtingi, tačiau negalavimai bendri - susirgęs žmogus ima jausti silpnumą, maudimą duobutėje, pykinimą, pakyla neaukšta temperatūra, pagelsta gomurys, akių junginės, oda.

Pajutęs tokius požymius žmogus turi nedelsdamas kreiptis į šeimos gydytoją ir išsiaškinti negalavimų priežastis. Tuo atveju, jei žmogus neskuba į  gydymo įstaigą ir požymiai išnyksta. Pasak V. Svalbono, dalis žmonių pasveiksta savaime, tačiau jei žmogus užsikrėtė hepatitu B arba C - ūmi ligos fazė negydoma pereis į lėtinę formą. Užsikrėtus B hepatitu ir laiku pradėjus gydymą, per pusmetį virusas įveikiamas ir žmogus pasveiksta. Tačiau jei žmogus neieško medikų pagalbos ir nesigydo, apie 10-15 proc. užsikrėtusiųjų atsiranda lėtinė ligos forma.

Lėtiniai hepatitai arba lėtiniai kepenų uždegimai, pasak V. Svalbono, gali būti sukelti vurusų  A, B ir C, sukelti vaistų bei toksinių medžiagų, bei autoimuninės kilmės hepatitai.

Virusiniai hepatitai - dažniausi

Pasaulinės sveikatos organizacija (PSO) paskelbtais duomenimis, trečdalis pasaulio gyventojų, o tai yra apie 2 milijardai žmonių, yra turėję kontaktą su virusiniu hepatitu. Net 350 molijonų žmonių serga lėtiniu virusiniu hepatitu B.

Dažnas šia liga užsikrečia jau gimdamas - kelias nuo motinos vaikui. Tačiau sparčiausiai liga plinta intraveninių narkotikų bei homoseksualių santykių  keliu. Užsikrečiama ir gydymo įstaigose, kraujo transfuzijos metu.

Iš kūdikystėje užsikrėtusiųjų hepatitu B apie 90 proc.  liga pereina į lėtinę formą. Suaugusieji, vienu ar kitu keliu užsikrėtę hepatitu B ir neišsigydę, 5-10 proc. suserga lėtine ligos forma. Hepatito B virusas - sudėtingos genetinės struktūros. Glūdėdamas organizme jis nuolat atsinaujina. Net apie 60-70 proc. žmonių, pasak V. Svalbono, liga nepasireiškia, o pereina į lėtinę infekciją. Ji aptinkama tik atsistiktinai - tiriant kraują, atliekant echoskopiją pastebimi kepenų pakitimai. Baisiausia, jog tai jau gali būti prasidėjusi kepenų cirozė, kuri jau negrįžtama. Žmogus pasveiksta tik persodinus kepenis. Kepenų cirozė gali pereiti į kepenų vėžį.

Hepatitas C dažniausiai perduodamas kraujo keliu. Tik 1991-aisiais donorų kraujas pradėtas tirti dėl hepatito C. Lietuvoje šis tyrimas atliekamas tik nuo 1993 metų. Gastroenterologui V. Svalbonui teko gydyti ne vieną žmogų, kuris  per tuos beveik du dešimtmečius, kai buvo perpiltas kraujas, nešiojo organizme virusą ir, to nežinodamas, sirgo lėtine liga, kuri buvo diagnozuota. Deja, labai vėlai. Medikai ragina gyventojus pagalvoti ir prisiminti, ar iki 1993-iųjų nebuvote gydytas krauju. Jei kraujo perpylimas buvo atliktas, reikia būtinai išsitirti dėl hepatito C.

Žmonių abejingumas savo sveikatai medikus glumina. Išsitirti neateina ne tik tie, kurie gydyti neištirtu dėl hepatito C krauju, bet net ir tie, kuriems jau pranešta apie tai, kad jie infekuoti hepatitu. Pernai, pasak V. Svalbono, net 150 Šiaulių gyventojų virusinis hepatitas buvo diagnozuotas, atvykus duoti kraujo. Deja, donorais tapti žmonės negalėjo, nes diagnozuotas hepatitas. Visiems buvo rašyti laiškai, bet tik trečdalis susirūpino sveikata.

Būdingas hepatitui C ir intraveninis, retesnis -  lytinis plitimo kelias. Net 93 proc. sergančiųjų  hepatitu C - tarp narkomanų, vartojančių intraveninius narkotikus, kai užsikrečiama naudojantis kitų asmenų nesteriliais švirkštais, adatomis. Pasitaiko, kai užsikrečiama ir naudojantis svetimais skutimosi peiliukais, manikiūro, pedikiūro reikmenimis.

Virusinis hepatitas C taip pat yra ūminis arba lėtinis. Deja, ūmus hepatitas C pasireiškia tik 10-20 proc. užsikrėtusiųjų. Tad dažnas užsikrėtusysis gali nepajusti, kad serga klastinga liga. Tiriant ligonio kraują nustatoma ūminio ar lėtinio hepatito diagnozė, ligoniui skiriamas gydymas. Visiškai pasveikti ir išvengti sunkių komplikacijų,  pasak mediko, daugiau galimybių, kai liga diagnozuojama anksti. Tačiau tuo atveju, jei kepenys labai pažeistos, gali padėti tik kepenų transplantacija.

Pasak mediko, net 80 proc. žmonių, užsikrėtusių hepatito C virusu, suserga lėtiniu hepatitu C. Praėjus 20 metų nuo užsikrėtimo, apie 30 proc. infekuotųjų suserga kepenų ciroze. Tačiau net ir lėtinis hepatitas C labai ilgai glūdi organizme be jokių simptomų - žmogus nieko nejaučia ir niekuo nesiskundžia. Tik liga - nesnaudžia. Net iki 4 procentų ligonių kasmet diagnozuojamas pirminis kepenų vėžys.

Hepatitas B gydomas moderniais priešvirusiniais vaistais ir yra įveikiamas. Tačiau nuo šio viruso skiepų iki šiol nėra. Hepatitas B valdomas skiepais, todėl  žmogus turi galimybę apsisaugoti nuo šio viruso.

Hepatitas A nėra toks grėsmingais, kaip hepatitas B ir C. Tačiau šio hepatito ūmi forma yra gerokai sunkesnė - žmogus labai pagelsta, blogai jaučiasi. Tačiau susirgęs hepatitu A pasveiksta ir lėtinė forma neatsiranda. Pasveikstama net ir be medikų pagalbos. Medikams daug rečiau tenka gydyti šį hepatitą, tad manoma, jog ir sergama mažiau. Liga plinta per nešvarias rankas, neplautus vaisius, daržoves.

Alkoholio ir nutukimo aukos

Gyvenimo įpročiai netrunka atsispindėti ligose tarsi veidrodyje. Gastroenterologas Valdimaras Svalbonas gydė ne vieną jauną moterį, sergančią kepenų ciroze. Ne viena vos dvidešimt metų perkopusi ir mirė nuo kepenų cirozės. Ši statistika - ypač bauginanti, nes šiandienos paaugliai nevengia svaigintis lengvais alkoholiniais gėrimais - sidrais, kokteiliais. Deja, anot mediko, šie gėrimai pratina prie alkoholio, taip atsiranda alkoholizmas. 

Alkoholinis hepatitas atsiranda pamažu. Yra nustatytos trys ligos vystymosi stadijos. Medikas teigia, jog daug geriančių žmonių pasikeičia kepenų riebalingumas. Tai nėra susiję su sutrikusiu kepenų darbu, tad pastebimi kraujo pakitimai, kurie ir parodo kepenų ligą. Ši kepenų būklė vėl gali išnykti, jei nustojama vartoti alkoholį. Bet jau randasi ir kepenų cirozė. Ypač tada, kai žmogus toliau daug geria.

Cirozė yra paskutinė  ir nepagydoma alkoholinio hepatito stadija, kai kepenys surandėja, susidaro mazgeliai. Tai labai paveikia kepenų funkcijas ir sumažina gyvenimo trukmę. 

Mūsų visuomenėje, pasak V. Svalbono, sparčiais žingsniais plinta ne tik alkoholizmas. Sparčiai daugėja ir nutukusių žmonių. Šis problema taip pat susijusi su kepenų ligomis, nes plinta suriebėjusių kepenų liga.

Per didelį antsvorį  turintiems žmonėms kepenų ląstelėse atsiranda riebalų  lašeliai, kurie taip pat labai pavojingi, nes laikui bėgant taip pat vystosi kepenų cirozė.

Pasitaiko, jog vyresnio amžiaus žmonių kepenys pažeistos vaistų. Ypač taip nutinka, kai ilgai vartojami tie patys vaistai. Daug rečiau diagnozuojami autoimuniniai kepenų hepatitai. Jie, pasak mediko, pasitaiko jauniems žmonėms.  
 


Į viršų