Gyventojai pasiryžę apginti savo pačių sodintus medžius, nors valdininkai jų žodžių  ir negirdi - toliau planuoja namo statybą. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Zita KATKIENĖ

Savivaldybės posėdžių  salėje vyko žemės sklypo Aido gatvės 33A  bei Aido gatvės 19 teritorijų planavimo dokumentų viešas svarstymas su visuomene. Dar jam neprasidėjus į posėdžių salę susirinkę aplinkinių Dainų gatvės 104, Aido gatvės 31 bei Aido gatvės 17 namų gyventojai reikalavo atidėti svarstymą, nes jame nedalyvauja Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Rasa Budrytė, detaliojo plano rengėja, kuriai ir buvo išsakytos visos pretenzijos pirmojo plano aptarimo metu. Deja, gyventojų prašymas nebuvo išgirstas - architektę susirinkime atstovauja Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Egidė Butkė, o detalųjį planą pristato architektė Rasa Bekerytė.Gyventojams, dalyvaujantiems plano aptarime atrodo, kad jų balsas, nedalyvaujant architektei,  ne tik skambės tyruose, bet nebus įvykdyti ir jau pateikti reikalavimai. 

Kova ne tik dėl medžių

Susitikimui su architektais aplinkinių namų gyventojai rengėsi iš anksto - prieš savaitę buvo surengta protesto akcija, kurios metu gyventojai kiekvieną parkelio medį apsupo plakatu su užrašu „Aš greit mirsiu! Vietoj manęs išdygs šis betonas!” Akcijos metu gyventojai „Šiaulių naujienų” žurnalistams išsakė problemas, užgriūsiančias gyventojus nuo pat tos dienos, kai bus nukirstas pirmasis jų pačių rankomis sodintas medelis.

Architektė R. Bekerytė  patikino, jog atsižvelgta į pirmojo detaliojo plano viešojo svarstymo išsakytas pastabas: patikslinta daugiaaukščių ir aukštybinių gyvenamųjų namų statybos žemės sklypo naudojimo būdas ir pobūdis, nustatyti žemės sklypo tvarkymo ir naudojimo režimai daugiaaukščio gyvenamojo namo su komercinėmis patalpomis statybai.

Apie tai, kad Aido gatvės 33A bus statomas didžiulis penkių - septynių aukštų namas aplinkinių namų gyventojai sužinojo tik tada, kai jau buvo parengtas detalusis sklypo planas ir informacija apie tai paskelbta reklaminiame stende, įrengtame šalia gatvės. Architektė detaliai paaiškino, kokį plotą užims statinys, kurio 16,5 proc. ploto bus skirta komercijai - bus rengiami salonai ir parduotuvės, ir 83,5 proc. gyvenamosios paskirties plotas.  Bus įrengta 50 automobilių parkavimo vietų, du įvažiavimai - iš Aido ir Dainų gatvių bei vienas išvažiavimas į Dainų gatvę.

Detaliajame plane, pasak architektės Rasos Bekerytės, pradėjus statybos darbus bus išsaugota 35 proc. medžių, šiuo metu augančių parkelyje prieš Dainų  gatvės 104 bei Aido gatvės 31 namus.

23 metrų aukščio pastatas, pasak architektės, bus statomas 27,7 metro atstumu nuo jau stovinčio devynaukščio namo dalies, kuri bus aukščiausia ir gali siekti septynis aukštus. 21 metro atstumas bus iki tos dalies, kur pastatas bus vieno aukšto. Pasak architektės, atsižvelgta į gyventojų pastabas ir užstatymo riba atitraukta nuo kaimyninių sklypų ir pastatų.

Ar apsaugosite mus?

Gyventojai įsitikinę, jog ir toks atstumas - nesaugus. „Dainų gatvės 104 namo aukštis - 30 metrų. Jo griūties atveju nukentėtų statybos”, - sako namo gyventojas, nustebinęs architektę, kuri patikino, jog čia svarstomas tik sklypo detalusis planas, o pastato techniniam projektui bus atliekamos ekspertizės. Deja, gyventojų tai neramina - jie žino, kad senasis namas jau ir šiandien įskilęs, o kai bus pradėti kalti naujojo namo pamatų poliai, vargu ar neįvyks nelaimė.

Labiausiai gyventojai baiminasi dėl to, kad nebus laikomasi Statybos įstatymo, kuris reikalauja, kad  esami gyventojai būtų apsaugoti nuo triukšmo, kad būtų  išsaugotas natūralus pastato apšvietimas,  gamtos ir kultūrinių želdinių apsauga.

„Ar apsaugosite mus nuo viso šito?” - klausė gyventojai.

Nors architektė ir atsakė:  „Be abejo - bus atliekamas techninis projektas”. Bet gyventojų  tai nenuramino.      

Dainų gatvės 104 namo bendrijos pirmininkė Eugenija Simaškevičienė neslėpė, jog gyventojai jau kreipėsi į prokuratūrą dėl šios statybos ir gavo atsakymą, kuriame teigiama, jog Aido gatvės 33A sklype nėra numatyta jokia plėtra. O čia kalbama apie namo statybą? Kaip tai paaiškinti?

Į svarstymą susirinkę gyventojai siūlė naują pastatą statyti kitoje gatvės pusėje, kur yra laisvos vietos. „Kodėl nesiteiravote dėl servituto keitimo paskirties?.. Kodėl nederinote dėl aplinkos taršos statybų metu?... Kodėl kraštovaizdžio keitimo nederinote  su Aplinkos apsaugos departamenu, kuris apie šią veiklą nieko nežino?..“ klausimai, į kuriuos atsakymų nesulaukta Baiminasi gyventojai ir dėl to, kad žadama eismą Aido gatve keisti į vienpusį.

Plojimais gyventojai palydėjo klausimą, kur žais ne tik aplinkinių namų gyventojų, bet ir  naujojo namo gyventojų vaikai, kai sunaikinamas parkelis, kai bus nugriauta Aido gatvės 17 namo aikštelė ir nupjauti kieme augantys medžiai, kai bus statomas Aido gatvės 19 namas, analogiškas 33A namui. Aido g. 17 namo bendrijos pirmininkas Sergejus Šenešenskis teigė, jog statybos įstatymas neleidžia pabloginti gyvenimo sąlygų, deja, jos bus pablogintos.

„Mes gyva grandine apjuosime teritorijas ir saugosime parkelį”, - neslėpė pykčio gyventojai ir mažai paisė Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos pavaduotojos E. Butkės žodžių, kad jų pretenzijos bus apsvarstytos.  
 


Į viršų