Asta VOLKOVAITĖ
Vagišių grupuotę subūręs ir jai vadovavęs 29-erių metų šiaulietis Ernestas Jankauskas ne vienerius metus praleis už grotų. Šiaulių apygardos teismas septynis kartus teistam vaikinui paskelbė nuosprendį už virtinę nusikaltimų.

Apetitas kilo augant grobio vertei

 

Nustatyta, kad E. Jankauskas 2005-ųjų rudenį subūrė nusikalstamą grupuotę, kuravo jos veiklą bei pats vadovavo. 2005-ųjų lapkričio pradžioje gauja nušluoja garažą ir išneša iš ten įvairių daiktų už beveik pusketvirto tūkstančio litų. Vagišiai nenurimsta, maždaug po savaitės jie sukurpia naują planą: įsmunka į patalpas, kuriose stovi gyventojo automobilis „Volkswagen Passat”, ir nušvilpia mašiną.

Vagysčių virtinė nesibaigia. Grupuotė įsigudrina prasisukti Šiaulių centriniame pašte. Besibaigiant šio pašto darbo valandoms du plėšikai užpuola pašto darbuotoją ir iš kasos aparato nušvilpia beveik pustrečio tūkstančio litų.

2005-ųjų gruodžio 20-ąją E. Jankauskas su  bendrininkais apkrausto vieno gyventojo namus: iš jų išneša ne tik patalynę, bet ir kai kuriuos baldus bei begalę kitų daiktų, - iš viso už daugiau kaip 9 tūkstančius litų. Panašu, kad grupuotei apetitas kilo augant „grobio” vertei. Po trijų dienų, prieš pat Kūčias, E. Jankauskas su grupuote apkrausto dar vieną butą: nugvelbia iš ten progines monetas, dujinį pistoletą, kompiuterio procesorių bei kitus daiktus.

E. Jankauskas vengė atsakomybės ir slapstėsi nuo teisėsaugos. Šiaulietis rastas Vokietijoje ir perduotas Lietuvos teisėsaugai.

Turės susimokėti Policijos departamentui už ekstradiciją iš Vokietijos

Šiaulių apygardos teismas E. Jankauską pripažino kaltu dėl plėšimo, vagysčių bei turto sugadinimo. Šiauliečiui skirta septynerių metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Teismas patenkino ir nukentėjusiųjų civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo. E. Jankauskas solidariai su dviem jau nuteistais bendrininkais materialinę žalą patyrusiems žmonėms turės sumokėti keliolika tūkstančių litų.

Civilinį ieškinį už ekstradiciją iš Vokietijos pateikė ir Policijos departamentas. Ieškinys, kuriame iš E. Jankausko prašoma priteisti daugiau kaip 3 tūkstančius litų, buvo patenkintas. Beje, vienas iš nusikalstamos grupuotės narių nuo teisėsaugos sėkmingai tebesislapsto.

Į viršų