Grasintojas teigė esąs nepatenkintas teismo pirmininku.
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
 
 
 
 
Asta VOLKOVAITĖ

Vakar Šiaulių  apygardos administraciniame teisme kilo nemenka suirutė. Apie pusę  dešimtos į teismą paskambinęs anonimas pranešė, jog po Šiaulių apygardos administraciniu teismu yra bomba. Analogiško grasinimo sulaukė ir Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Grasintojas nenorėjo išsiduoti

„Į teismą paskambinęs vyras paprašė, kad jį sujungtų su sekretore. Nepažįstamasis teismo sekretorės paklausė, ar ji mato, iš kokio telefono numerio jis skambina. Vyras pasakė, kad po teismu yra padėta bomba. Jis pareiškė, kad Šiaulių apygardos administracinio teismo pirmininkas Gražvydas Poškus neva blogai išnagrinėjo jo bylą ir perspėjo, kad nebandytume pranešti policijos pareigūnams”, - sekretorės pokalbį su anoniminiu grasintoju pasakojo Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas. Anot teismo atstovo, grasintojas turėjo omenyje, kad apie jo telefoninį skambutį pranešus teisėtvarkos sergėtojams, teismo pastatas išlėktų į orą.

Visgi teismo darbuotojai pranešė policijos pareigūnams apie galimą grėsmę.

„Stresas visiems darbuotojams buvo. Ne visi turbūt spėjo ir mobiliojo ryšio telefonus bei viršutinius drabužius pasiimti”, - kalbėjo V. Jončas. Teismo atstovas pripažįsta, kad teisme darbas strigo: iki pietų bylos nebuvo nagrinėjamos.

„Patyrėme ne tik moralinę, bet ir materialinę žalą“, - pareiškė V. Jončas. Pasak teismo atstovo, grasintojo „pokštas” teismui kainuos greičiausiai ne vieną tūkstantį litų. Tiksli anoniminio skambučio „kaina” turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Medikų  pagalbos nei teisėjams, nei kitiems teismo darbuotojams vakar neprireikė.

Grasintojas dar nenustatytas

„Be penkiolikos devynios iš teismo gavome pranešimą, kad sulaukta nepažįstamo vyro skambučio telefonu”, - pasakojo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė. Anot jos, nuo ryto budėjusius pareigūnus prieš vidurdienį pakeitė antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” komanda.

Paaiškėjo, kad pranešimas apie sprogmenį nepasitvirtino – bombos nerasta.

Vakar popietę  G. Smagriūnienė „Šiaulių naujienoms”  tvirtino, kad pareigūnams dar nepavyko nustatyti, iš kokios vietos, mobiliojo ryšio ar fiksuoto ryšio telefonu skambino anonimas. Pareigūnai tikisi, kad grasintojas bus nustatytas artimiausiu metu. Teisėtvarkos sergėtojai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Bombos nerasta ir Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

Grasinimai – ne naujiena

„Tai pirmas kartas, nei asmeninių, nei kitų grasinimų nebuvau sulaukęs”, - tvirtino daugiau kaip vienuolika metų Šiaulių apygardos administracinio teismo pirmininko pareigas einantis Gražvydas Poškus. Teismo galva sakė nenumanantis, kokią bylą grasintojas galėjo turėti omenyje.

Anksčiau grasinta susprogdinti ir kitą teismo pastatą. 1998-ųjų lapkričio 9-ąją Šiaulių policijai paskambinusi moteris pranešė, kad bus susprogdintas Šiaulių miesto apylinkės teismas. Iškviesti „Aro” pareigūnai jokio sprogmens teisme nerado.

Bylose „mirgėjo” ir pareigūnų  pavardės

Vakar viešuose pranešimuose skelbta, kad Šiaulių apygardos administracinis teismas turėjo nagrinėti dešimt bylų. Iš jų trijose administracinėse bylose šmėžavo ir G. Poškaus pavardė. Teismo pirmininkas antroje dienos pusėje turėjo būti pranešėju šiose bylose: dėl Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro nutarimo panaikinimo, dėl Šiaulių apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos sprendimo panaikinimo. Dar vienoje byloje turėjo spręstis Sauliaus Šimoliūno tarnybinės nuobaudos klausimas, kurioje pareiškėju buvo Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Pasak V. Jončo, G. Poškus vakar sprendimą priėmė dviejose bylose. Dar septynios bylos buvo susijusios su neišmokėto darbo užmokesčio nepriemokos priteisimu iš Šiaulių apskrities VPK, dėl neišmokėto atlyginimo dalies priteisimo iš Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės bei kitos.

Mikčiojantis anonimas grasino susprogdinti gelbėtojų  pastatą

Beje, panašus atvejis buvo šių metų vasarį. Tąkart Bendrojo pagalbos centro (BPC) Šiaulių skyriui pranešta apie užminuotą šio skyriaus pastatą. Trumpuoju pagalbos numeriu paskambinęs šiek tiek mikčiojantis vyras neprisistatė, BPC darbuotojus pavadino budeliais ir banditais, pranešė, kad apie vidurdienį J. Basanavičiaus gatvėje esančiose patalpose, kuriose įsikūrusi ir Šiaulių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, turėtų sprogti bomba. Iškviesti policijos pareigūnai bei kitos tarnybos, iki vidurdienio evakuoti visi BPC darbuotojai. Paaiškėjo, kad pranešimas apie bombą buvo melagingas, nes teisėtvarkos sergėtojai pastate jokio sprogmens nerado. 
 
Į viršų