Didždvario gimnazijos administracija nacionalizavo moksleivių pirktas asmeninių daiktų saugojimo spinteles ir dabar jas pati nuomoja gimnazistams. Administracija kaltę verčia buvusiam direktoriui ir dabartiniam viceministrui.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Zita KATKIENĖ

Prieš penkerius metus Didždvario gimnazijos gimnazistai savo lėšomis pirko asmeninių daiktų saugojimo spinteles ir kasmet, baigusieji mokyklą, savąją spintelę parduoda mokykloje liekantiems moksleiviams. Dabar spintelės iš abiturientų atimtos ir nuomojamos. Didždvario gimnazijoje pasklido nacionalizacijos tvaikas, nes gimnazijos valdžia savo biudžetą nusprendė paremti... spintelių nacionalizacija.

Už  spintelę - atestatas

„Parduodama! Skubiai! Pigiau!” - lapelis su tokio turinio skelbimu ir po juo parašytu telefono numeriu priklijuotas tik ant vienos spintelės durų. Moksleivių klausiame: „O kitos ar jau parduotos?”. Ne, aiškina didždvariečiai, kitas nuomoja mokykla.

Didždvario gimnazijos abiturientė, nenorėjusi, kad jos pavardė būtų paskelbta spaudoje, kreipėsi į redakciją norėdama paviešinti mokyklos administracijos neteisingą poelgį su tais abiturientais, kurie patys pirko asmeninių daiktų saugojimo spintelę.

„Aš esu Didždvario gimnazijos abiturientė. Mokykloje daugelis mokinių naudojamės spintelėmis. Vieni jas pirko iš baigusių mokyklą mokinių, o kiti -  iš mokyklos. Spintelės ne tokios jau ir pigios nuo 220 litų.  Aš spintelę pirkau 11-oje klasėje iš mokyklą baigiančios abiturientės. Čekio, žinoma, negavau”, - rašo laiške redakcijai gimnazistė.

Taigi turėdama nuosavą  spintelę mergina net neabejojo, kad ją parduos, kaip prieš tai darė ir visi kiti moksleiviai - baigusieji mokyklą ją parduodavo likusiems mokykloje vaikams. Deja, paaiškėjo, kaip teigia moksleivė, kad dabar mokyklos administracija nebeleidžia tokių pirkimų-pardavimų. Dabar spintelės jau priklausančios mokyklai, o kiekvienas mokinys, norintis naudotis spintele, turi ją nuomoti ir mokyklai metams sumokėti 40 Lt metinį nuomos mokestį.

Tad iš abituriento spintelė  atimama. Moksleivė teigia, jog paguoda tokia, kad žada atiduoti maždaug po 30 litų tiems mokiniams, kurie turi čekį. Tačiau, anot laiško autorės,  per tiek metų daugeliui čekis pasimetė ir jį teturi keli mokiniai.

„Ar teisinga tai, kad mes už spinteles mokėjome, o dabar ir vėl mokykla už jas gaus pinigų? Apie tai mes girdėjome ir seniau, tačiau galvojome, kad mūsų prašymo leisti parduoti savo spinteles paklausys ir nesielgs taip žiauriai. Tačiau šiandien pasakė: ,,Nepadėsite ant stalo spintelės raktelio - negausite atestato”. „Ar teisinga, kad aš, abiturientė, turiu atestatą nusipirkti už 150 litų?” - klausia pasipiktinusi abiturientė.

Tvarką  nustatė... viceministras V. Bacys

Asmeninių daiktų  spintelės, pasak Didždvario mokyklos Neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėjos Daivos Trijonienės, tikrai ne mokinių, o mokyklos nuosavybė. Tiesa, pedagogė pripažįsta, kad maždaug prieš penkerius metus buvę mokyklos moksleiviai jas pirko ir mokėjo apie 160-180 litų. Pinigus gimnazistai mokėjo mokyklos buhalterijoje ir pati mokykla spinteles pirko, parvežė, montavo. Pagaliau visus tuos metus, pasak D. Trijonienės, mokykla šias spinteles prižiūrėjo: kasmet jas tenka perdažyti, nes moksleiviai ant jų ir piešia, ir rašo, ir nupurškia pačiomis įvairiausiomis spalvomis.

Anksčiau, pasak skyriaus vedėjos D. Trijonienės, taip ir būdavę - mokyklą baigę moksleiviai savo spinteles parduodavo. Jie skelbimus rašydavo ne tik ant parduodamų spintelių, bet ir internete, pokalbių tinklapiuose.

„Pernai buvęs mokyklos direktorius Vaidas Bacys uždraudė prekiauti spintelėmis, nes tai yra neteisėta, ir pakeitė tvarką”, - plaunasi mokyklos skyriaus vedėja rankas ir apkaltina šalies viceministrą dėl akivaizdžios materialinės skriaudos, kuri padaryta mokyklos moksleiviams.

Nuo tada, jau antras pavasaris, moksleiviai nebegali parduoti spintelių, nes jos, pasak D. Trijonienės, yra... mokyklos nuosavybė. Paklausta, kaip galėjo vaikų pirktos spintelės tapti mokyklos nuosavybe, pedagogė patikino, jog mokykla pirkimo čekius turintiems moksleiviams už spintelę sumoka spintelės vertę, kuri šiuo metu esanti 30-40 litų, ir kitiems mokiniams ją nuomoja. Nuomos kaina metams - 40 litų.

Kažin, ar mieste dar yra kur tokia turto kaina, kai pirkimo ir įsigyto turto nuomos metams suma - ta pati?..

Daiktų saugojimo spintelių  mokykloje yra apie 700. Panašiai tiek kitais metais ir mokinių  mokysis gimnazijoje, tad kiekvienas moksleivis galės išsinuomoti savo spintelę. Anksčiau, kai moksleivių buvę daugiau, spintelėmis dalindavosi ir draugės, vieną spintelę turėdavo visi mokykloje besimokantys vienos šeimos nariai.

„Kiekvienas moksleivis, su mokykla pasirašydamas arba atnaujindamas sutartį, nurodo, ar jam reikalinga spintelė. Jei reikalinga, jis kreipiasi į buhalteriją ir sumoka nuomos mokestį”, - paaiškina  Neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėja D. Trijonienė naująją tvarką, kurią žinantys moksleiviai jau ir nebeperka spintelių iš draugų. Nes juk ne kiekvienas žino, ar kitais metais sugrįš mokytis į mokyklą. O tie, kurie sugrįš, jau žino, kad vis tiek turės nuomotis spintelę iš mokyklos.  
 


Į viršų