Daugelis Šiaulių  įmonių, įstaigų, daugiabučių bei privačių namų  savininkų iškėlė juodu kaspinu perrištas vėliavas. Tačiau Aušros alėjos 51a namo gyventojai vėliavos nesulaukė. Ją turėjo iškelti už šią paslaugą pinigus imanti UAB „Ūkvedys”.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 
 
 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Šalyje paskelbus gedulą, daugelis Šiaulių įmonių, įstaigų, daugiabučių bei privačių namų savininkų iškėlė juodu kaspinu perrištas vėliavas. Taip žmonės išreiškė užuojautą lenkams, kurių Prezidentas Lechas Kačynskis ir kiti Lenkijos politikai, kariuomenės vadai bei bažnyčios hierarchai praėjusį šeštadienį žuvo lėktuvo katastrofoje. Tačiau ne visi šiauliečiai gali ramiai gedėti. Aušros alėjos 51a namo gyventojus piktina namo administratorius UAB „Ūkvedys”. Pasirodo, šio namo gyventojai „Ūkvedžiui” moka už tai, kad švenčių dienomis ir kitomis ypatingomis progomis būtų iškelta valstybinė vėliava. Panašu, jog „Ūkvedžiui” paskelbtos gedulo dienos – nė motais. Juk už tai, kad vėliava neiškelta – baudžiama nebus ir nesvarbu, kad namo gyventojai norėtų, jog gedulo ženklu – juodu kaspinu – pažymėta vėliava būtų iškelta.

Reiškia užuojautą lenkams

Į „Šiaulių naujienų” redakciją užsukęs Aušros alėjos 51a namo gyventojas sakė nuoširdžiai užjaučiąs lenkus dėl Lenkiją ištikusios tragedijos ir jaučiąs pilietinę pareigą viešai pasipiktinti namą administruojančios bendrovės „Ūkvedys” veiksmais.

„Užjausdami ir gerbdami kaimynus lenkus, paskelbėme gedulą. Dauguma daugiabučių namų iškėlė juodu kaspinu perrištas vėliavas. Tikėjausi, kad vėliava bus iškelta ir prie mūsų namo, tačiau jos nėra”, - piktinosi daugiabučio namo gyventojas.

Anot vyro, anksčiau valstybinę vėliavą švenčių dienomis ir kitomis ypatingomis progomis iškeldavo patys namo gyventojai, tačiau namą administruojanti bendrovė „Ūkvedys” šias funkcijas perėmė ir už tai paprašė susimokėti. Esą čia namo administratoriaus darbas. Kadangi už kiekvieną krustelėjimą namo gyventojai administratoriui  priversti mokėti, privalo mokėti ir už vėliavos iškėlimą.

„Jei neiškeltų per valstybinę šventę, bendrovei grėstų bauda. Mano žiniomis, gedulo dienomis vėliavos kelti nebūtina. Čia daugiau moralinė, o ne teisinė pareiga. Panašu, kad „Ūkvedžio” valdžia neturi moralės, jei jau tokios tragedijos jiems nieko nereiškia. Man labai liūdna, kad gyvenu tokio administratoriaus tvarkomame name”, - piktinosi Aušros alėjos 51a namo gyventojas.

Iškelti vėliavos nespėjo

Šiaulių apskrities VPK atstovė Gailutė Smagriūnienė „Šiaulių naujienoms” patvirtino, kad policijos pareigūnai nekontroliuos, kas iškėlė vėliavas, o kas – ne. Iš tiesų, gedulo dienomis namų savininkai neprivalo iškelti vėliavų.

„Tai kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas. Šiuo atveju galioja sąžinės ir moralės reglamentai”, - pažymėjo G. Smagriūnienė.

Kodėl  „Ūkvedys” nepasirūpino, kad ant daugiabučio namo Aušros alėjoje 51a būtų iškelta gedulo ženklu pažymėta valstybinė  vėliava, reiškianti, kad ir šio namo gyventojai užjaučia kaimynus lenkus, klausėme UAB „Ūkvedys” atstovo Viliaus Mackonio.

Namo administratoriaus atstovas paaiškino, kad bendrovė tiesiog nesuspėjo pirmadienio rytą iškelti vėliavų ant visų administruojamų  namų. 

„Kadangi įvykiai vyko savaitgalį, tiesiog nesuspėjome vėliavų iškelti pirmadienio ryte. Tačiau žmonėms nereikėtų išgyventi, vėliavos bus iškeltos”, - žadėjo V. Mackonis.

Primename, kad Lietuvoje bus gedima iki balandžio 14-osios 22 valandos. Trijų  dienų gedulą paskelbė sekmadienį į neeilinį  posėdį susirinkę Ministrų kabineto nariai. Gedulas skelbiamas solidarizuojantis su tragediją išgyvenusia lenkų tauta.

Pagal šalies įstatymus, gedulo dienomis prie valstybės ir savivaldybių įstaigų,  įmonių, organizacijų bei gyvenamųjų namų keliamos valstybinės vėliavos su gedulo ženklu – juodu kaspinu.   
 


Į viršų