Zita KATKIENĖ
Didžiulėje žmonių spūstyje Socialinės paramos skyriuje šį kartą murdosi gausių šeimų tėvai. Daugiausia, žinoma, mamos. Į „Šiaulių naujienų” redakciją kreipėsi Irma Čerauskienė, pasipiktinusi ne tik tuo, kad be įspėjimo buvo neišmokėti vaiko pinigai už sausio mėnesį.

Pasipiktino ir tuo, kad tėvai patys privalo deklaruoti savo pajamas ir pildyti ne vieną dokumentą, nors šį darbą vis tiek atlieka Mokesčių inspekcijos tarnautojai. Bet tokia, matyt, valstybės politika - patvirtinami tokie įstatymai, kuriuos aklai vykdantys valdininkai verčiami nuolat tikrinti nesąžiningumu kaltinamus vaikus auginančius tėvus, verčiami siuntinėti laiškus, rinkti prašymus, ir nuolat tikrinti „nesąžiningųjų” sąrašus bei gąsdinti tėvus teismais.

Vaiko pinigus atėmė neįspėję

Prieš dieną Irma Čerauskienė kreipėsi į socialinės paramos skyrių dėl Maisto banko skiriamo maisto paketo. Palikusi tris vaikus namuose moteris nustebo, sužinojusi kad nebebus mokami vaiko pinigai, kol tėvai nedeklaruos pajamų. Deja, tam reikia stotis į kitą eilę. Moteris suprato, kad tą dieną eilės nesulauks, nes namie laukia vieni vaikai. Teko dėl vaiko pinigų gaišti dar vieną dieną.

Gausias šeimas auginančios mamos turi deklaruoti savo pajamas. „Ir dėl to turime gaišti eilėje, nors visas pajamas juk žino Mokesčių inspekcija”, - piktinosi moteris nevaldoma biurokratijos mėsmale, kurios girnose dusinami net ir gausias šeimas auginantys tėvai, kuriems eilėse praleistas laikas kainuoja bemieges naktis, neišvirtus pietus ar neišskalbtus skalbinius.

„Gal tos eilės specialiai sudaromos?” - piktinosi moteris. Juolab kad darbuotojos niekur ir neskuba. „Jos išėjo pietauti, nors už durų - spūstis”, - piktinasi gausios šeimos mama. Eilėje besigrumdančios moterys papriekaištavusios, kad galėtų dirbti, kai tiek žmonių. „Mes užsidirbome pietų pertrauką”, - tarstelėjo darbuotoja ir beveik valandai užrakino kabineto duris.
Ypač socialinės paramos darbuotojos elgesiu piktinosi moterys, kurios dirba ir darbo valandas turi gaišti. Negi negali skyriaus darbas būti mobilesnis, kad nebūtų užrakinamas kabinetas, kai keičiami įstatymai ir žmonės vėl statomi į eiles?

Vaiko pinigai sulaikyti

Dažna tris ir daugiau vaikų auginanti šeima nustebo, nesulaukusi vaiko pinigų už sausio mėnesį. Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Irena Kiurienė tikina, jog apie nuo sausio 1-osios dienos įsigaliojusią išmokų vaikams įstatymo pataisą buvo informuojama visuomenė visomis priemonėmis, todėl dažnas apie pasikeitimus žinąs.
Pagal naują Vaiko išmokų įstatymo pataisą išmokos skiriamos vaikams nuo 2 iki 7 metų, jei šeimoje auga 1-2 vaikai ir jei šeimos vidutinės pajamos vienam asmeniui neviršija 525 litų.
Iki aštuoniolikos metų, kaip buvo iki šiol, vaiko pinigus begaus gausiose šeimose augantys vaikai. Nors iki šiol vaiko pinigai buvo skiriami visiems trijų ir daugiau vaikų šeimoje augantiems vaikams ir tuo atveju, jei vyresnysis dar neturi 24-erių metų ir mokosi. Tokios šeimos gausios šeimos statusas išlieka, bet pinigai mokami tik tuo atveju, jei vyriausiam vaikui - 18 metų. Ir tai - dar ne visi apribojimai. Pinigai tris vaikus iki 18 metų auginančiai gausiai šeimai mokami taip pat tik tuo atveju, jei vidutinės pajamos vienam asmeniui neviršija 525 litų.
Tiesa, daugiavaikė šeima yra ir ta, kurioje auga du savi vaikai, o vienas globojamas. Jei vaikai neturi 18 metų, jiems mokami vaiko pinigai, o gaunama našlaičio pensija ar globos išmoka į šeimos pajamas neskaičiuojama.

Vasario mėnesį mokami vaiko pinigai už sausio mėnesį. Deja, išmokos laiku pasiekė tik tas šeimas, kurios sausio mėnesį gavo socialinę pašalpą, o vaikams skirtas nemokamas maitinimas. Visoms joms nereikia rašyti atskiro prašymo - vaiko pinigus šios šeimos jau gavo.

„Mes raginame prašymus pildyti tik tas šeimas, kurių praėjusių - 2009-ų metų šeimos vidutinės pajamos vienam šeimos nariui neviršijo 525 litų”, - teigia Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Irena Kiurienė.

Siūlo dokumentus užpildyti namuose

Kad išmokos gavėjui būtų  patogiau, pasak I. Kiurienės, parengtas specialus dokumentas, kurį sąžiningai užpildžiusieji gali susiskaičiuoti savo šeimos 2009-ųjų pajamas. Tuomet, kai tėvai įsitikina, kad jų pajamos neviršija nustatytos ribos, gali pildyti prašymą skirti išmoką vaikams.

„Pats žmogus turi garantuoti, kad pajamos neviršijamos”, - aiškina valdininkė, įsitikinusi, kad tokiose eilėse stovėti nereikėtų, jei žmonės į skyrių ateitų jau užpildę prašymą ir susiskaičiavę savo pajamas. Reikiamus dokumentus galima rasti Savivaldybės interneto tinklalapyje, taip pat pačiame skyriuje.

Skubėti rašyti prašymą, pasak pavaduotojos, reikia tik tuo atveju, jei auginami du vaikai ir vyriausiajam vaikui artėja septynerių metų sukaktis, o gausioje šeimoje, jei trečiam vaikui - greitai aštuoniolika metų. Kitais atvejais šeimos situacija nesikeičia ir pinigai už visus metus bus sumokami  net ir tuo atveju, jei prašymas bus pateiktas metams baigiantis.
„Priešingai nei socialinės išmokos, kurios mokamos tik nuo to mėnesio, kai paduodamas prašymas, todėl šiuos žmones būtina aptarnauti kuo greičiau”, - įsitikinusi I. Kiurienė, jog gausių šeimų mamos gali ir palaukti, jei turi iš ko gyventi, nes jų vaikų pinigai tik susitaupysią.

Už vaiko pinigus - į teismą

Akivaizdu, jog kartojasi praėjusių metų pabaigos scenarijus, kai Socialinės paramos skyriai sulaukė sąrašų iš Socialinės paramos ir darbo ministerijos, kuriuose buvo nurodytos vieną ar du vaikus auginančios šeimos, netiksliai nurodžiusios savo pajamas ir gavusios neteisėtas išmokas už vaikus. Visoms šioms šeimoms išsiųsti pranešimai grąžinti neteisėtai išmokėtas išmokas. Deja, pasak I. Kiurienės, ne visos pakluso nurodymui.

„Tos šeimos, kurios atmestinai suskaičiavo savo pajamas ir gavo neteisėtas vaiko išmokas ir jų negrąžino, bus perduotos į teismą”, - teigia valdininkė ir ragina žmones nedelsti. Jei žmogus vienu metu neturi visų 416 litų, jei išmoka neteisėtai buvo sumokėta už vieną vaiką, ar dvigubai daugiau, jei buvo sumokėta už du vaikus, reikia apie tai informuoti skyrių ir bus sudaryta galimybė išmoką grąžinti dalimis.

Ši patirtis nepamokė nei skyriaus specialistų, nei įstatymų leidėjų. Naujasis vaiko išmokų įstatymas numato tą pačią tvarką - permokos turi būti grąžintos valstybei, o pajamas deklaruoja ir jas tikslina patys tėvai.

„Žmonės turi laiku informuoti apie pasikeitusią finansinę situaciją ir nebegauti išmokos, jei šeimos vidutinės pajamos vienam asmeniui viršija 525 litus”, - teigia vedėjos pavaduotoja I. Kiurienė.

Kodėl patys skyriaus darbuotojai nereikalauja, kad būtų pakeista tvarka, pagal kurią pats žmogus turi tikslinti savo pajamas? Juo labiau kad Mokesčių inspekcija turi galimybę patikrinti žmones ir žinoti jų pajamas.

„Tokia ministerijos nustatyta tvarka”, - teigia I. Kiurienė. Kreiptis į Seimo narius ir prašyti, kad keisdami išmokų vaikams įstatymą pakeistų ir nuo seno priimtą, tačiau ydingą tvarką, pagal kurią patys tėvai turi informuoti skyrių apie savo pajamas bei jų pokyčius, čia niekas negalvoja. Juk gausią šeimą auginantys tėvai turi pakankamai rūpesčių. Deja, lengvinamas ne jų - lengvinamas valdininkų, dėliojančių popierėlius, gyvenimas. Ir kuo tų popierėlių - formų bei pažymų daugiau, tuo, matyt, valdininkui geriau. Antraip įstatymų leidėjai pasirūpintų, kad informacija apie išmokas gaunančias šeimas laiku pasiektų Socialinės paramos ir darbo ministeriją.

Vadimo SIMUTKINO nuotr. 

Į viršų