Zita KATKIENĖ
Vakar ir šiandien Visuomenės sveikatos centrui gydymo įstaigos pateiks sąrašus rizikos grupės medikų, pageidaujančių skiepytis vakcina nuo pandeminio gripo. Tikimasi, jog metų pabaigoje Lietuvą pasieks nauja vakcina, sukurianti specifinį, tikslinį imunitetą naujajam A(H1N1) virusui. Pirmiausia būtų skiepijami medikai, tiesiogiai kontaktuojantys su sergančiaisiais - pediatrai, terapeutai, šeimos gydytojai, priėmimo skyrių, reanimacijų gydytojai bei bendruomenės slaugytojos. Deja, net ir nemokama vakcina galintys pasiskiepyti medikai didelio susidomėjimo naująja vakcina neparodė.
Dauguma nesiskiepys
Šiaulių apskrities ligoninėje vakar dar buvo renkami parašai pageidaujančiųjų skiepytis naująja vakcina nuo kiaulių gripo. Ligoninės hospitalinės infekcijos tarnybos vadovė Laima Kupčinskienė vakar dar rinko medikų sąrašus. Iki pavakarės iš 350 ligoninės darbuotojų, dirbančių rizikos skyriuose, norą skiepytis buvo pareiškę per 50 žmonių. „Iki rytojaus turėtų būti apie 100”, - sako epidemiologė, sudarinėjanti vardinius medikų sąrašus.

Po to, kai pasklido nuomonių, kad vakcina yra nepakankamai ištirta ir žalinga, žmonės akivaizdžiai sukluso. L. Kupčinskienė pastebi, jog medikai nelabai nori skiepytis šia vakcina. Vieni atvirai sako, jog baiminasi pašalinių reiškinių, nes vakcina nauja ir niekas jos dar nežino. Kiti teigia, jog dar palauks, kol Lietuvą pasieks vakcinos anotacijos ir... tikisi, jog iki to laiko persirgs kiaulių gripu ir skiepytis nebeprireiks - susirgus įgyjamas imunitetas naujajam virusui. 
„Aš pati nuo kiaulių gripo skiepijausi eksperimentine vakcina, skirta pandeminės vakcinos nustatymui, dar vasario mėnesį”, - sako L. Kupčinskienė. 

Vakcina eksperimento dalyviams, o taip pat ir L. Kupčinskienei, nesukėlė jokio pašalinio poveikio. „Dabar naująja vakcina nebesiskiepysiu, nes man nebereikia, tačiau kitiems patariu skiepytis, nes tik skiepas gali apsaugoti nuo komplikacijų”, - pataria epidemiologė, pati jau išbandžiusi naujosios vakcinos poveikį. 

Skiepytis sezoninio gripo vakcina neskubės ir ligoninės medicinos direktorė Vaiva Makštutienė. „Aš dar galvoju, dar nesu nusprendusi. Bet manau, kad nesiskiepysiu, nes jau sirgau kiaulių gripu. Manau, kad sirgau”, - sako V. Makštutienė. 

Asmens sveikatos priežiūros centre tik apie 23 proc. prioriteto teisę turinčių darbuotojų pasinaudos galimybe skiepytis naujaja vakcina nemokamai. Vyriausiojo gydytojo pareigas laikinai einanti Aušra Varpučianskienė rūpinosi vardiniais medikų sąrašais. Nenorintys užsirašyti medikai atsisakymą aiškino įvairiai: vieni mano, jog yra alergiški, kiti jau pasiskiepijo nuo sezoninio gripo ir mano, kad to pakaks, treti neslepia, jog baiminasi naujos, neišmėgintos vakcinos poveikio.

Ateitis priklauso skiepams

Tiems, kurie užsirašė į sąrašus skiepytis nuo naujojo gripo, pritaria Antrojo šeimos gydytojų skyriaus imunologė Vanda Burneikienė. „Jei žmogus niekada niekuo neserga ir yra mano amžiaus - patariu nesiskiepyti, nes mes, vyresnės kartos žmonės, jau esame susidūrę su šia gripo atmaina. Tačiau jei imuninė sistema silpnesnė, o amžius - jaunesnis - nieko kito neišgalvosi, išskyrus skiepą”, - sako imunologė ir savo žodžius iliustruoja asmeniniu pavyzdžiu. 45-erių metų dukra iki šiol kiekvienais metais skiepydavosi nuo sezoninio gripo. Šiais metais nesiskiepijo - dabar serga plaučių uždegimu. 

Šis žmonių amžius - iki 45-erių metų, pasak V. Burneikienės, ir yra pats imliausias ir viruso mėgstamiausias, todėl šiai grupei žmonių ir būtina skiepytis. 

„Aš nežinau, kas kelia tą šaršalą - gal vaistų firmos, gal patys medikai, tačiau kai reikia rinktis: skiepytis ar nesiskiepyti - aš patariu skiepytis”, - sako specialistė, įsitikinusi, jog jei per pastaruosius 50 metų mokslininkai nesukūrė jokio antibiotiko prieš gripo virusą, tai ateitis priklauso tik vakcinai. 

Teko medikei bendrauti su pacientais, į Šiaulius atvykusiais iš Norvegijos, Švedijos, Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos - visi jie buvo pasiskiepiję nuo kiaulių gripo. „Tai ar jie kvaili, kad visi skiepijasi?” - retoriškai klausia imunologė.

„Ateina į kabinetą ir šiauliečiai, besiruošiantys kelionei į Norvegiją, ir prašo skiepo nuo naujojo gripo. Mes jiems maloniai šypsomės ir paaiškiname, jog neturime”, - kalba imunologė. Jai pikta, kad Lietuva tapo šalimi, kurią vakcina nuo naujojo A(H1N1) viruso pasieks paskiausiai. 
Į viršų