Rėkyvos ežero pakrantė prie būsimųjų senelių duobių „nusėta”  žmonių sveikatai ir gyvybei pavojų keliančių duobių, tačiau nei dabar, nei renovuojant senelių namus nenumatyta šias duobes užpilti. Į vieną iš tokių duobių netyčia koją įkišo Rėkyvos bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė. Laimė, moteris nesusižalojo.  
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Rūta SABALYTĖ

Prie būsimųjų  senelių namų Rėkyvos ežero pakrantė nusėta nelaimes nešančiomis duobėmis.

Panašu, kad įkūrus Savarankiško gyvenimo namus Rėkyvoje čia apsigyvensiantys seneliai ir neįgalūs žmonės bus vedami į pražūtį. Nepaisant to, kad už milijonus litų bus suremontuotas ir gyvenimui pritaikytas pastatas, tačiau vos už kelių dešimčių metrų esančia Rėkyvos ežero pakrante seneliai galės mėgautis tik pro langą. O norintys pasivaikščioti pakrante rizikuos gyvybėmis. Nes čia dar tikriausiai nuo senosios katilinės gyvavimo laikų žiojėja pavojų gyvybei keliančios duobės, o prie vadinamosios prieplaukos nuskendo jau ne vienas žmogus. Rėkyviškai piktinasi valdininkų pagyromis, kad senelių namai bus įkurti Rėkyvos ežero pakrantėje. Girdamiesi tuo valdininkai nutyli būtent šioje teritorijoje tykančius pavojus.

Pakrantėje – gyvybei pavojingos duobės

- Negaliu klausytis valdininkų pagyrų apie tai, kaip gerai bus seneliams ir neįgaliems žmonėms, kai jie bus įkurdinti naujuose senelių namuose Rėkyvos ežero pakrantėje, buvusiame „Šiaulių energijos” administraciniame pastate. Valdininkai kalba tik apie tai, kad bus suremontuotas pastatas ir tik tam pastatui priskirta teritorija, tačiau niekas nekalba apie tai, kad vos už kelių dešimčių metrų ne tik būsimųjų senelių namų gyventojų, bet ir Rėkyvos ežero pakrantėje poilsiaujančių žmonių tyko pavojai. Prie buvusios katilinės daugybė žmogaus sveikatai ir gyvybei pavojingų duobių, o prie vadinamosios prieplaukos nuskendo jau ne vienas žmogus. Kiek dar aukų reikės, kad miesto valdžia pagaliau šią teritoriją sutvarkytų? - pasipiktinusi klausė Rėkyvos bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė.

Pirmininkė  pasakojo, kad nuošaliau esančią Rėkyvos ežero pakrantę  prie buvusios katilinės ir dabar labai mėgsta poilsiautojai. Dažniau čia apsilankantys žmonės žino takelius, kuriais reikia eiti norint neįkristi į pavojingas duobes. O neaptverta prieplauka vilioja poilsiautojus ir žvejus.

„Jei jau gauna milijonus litų pastatui remontuoti, galėtų pasirūpinti, kad ir teritorija būtų tuo pačiu sutvarkyta. Ir senelių namų gyventojai, ir kiti žmonės tikrai galėtų mėgautis Rėkyvos ežero pakrante. Tačiau, kaip visada, mūsų valdžia kompleksiškai negalvoja”, - sako N. Malakauskienė.

Be to, senelių  namuose planuojama apgyvendinti ir žmones su protine ir psichine negalia. Tačiau kas, klausia N. Malakauskienė, prisiims atsakomybę už tai, jei žmogus išeis iš pastato teritorijos ir susižalos nesutvarkytoje ežero pakrantėje?

Rėkyvos ežero vaizdais mėgausis tik pro langus?

Šiaulių miesto savivaldybės Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėjos pavaduotoja Ieva Kaščionytė „Šiaulių naujienoms” patvirtino, kad Rėkyvos ežero pakrantė tvarkoma nebus. Anot jos, aplink pastatą bus sutvarkyta tik tokia teritorija, kokia yra dabar. Tai yra, bus sutvarkytas tik kiemas prie pastato.

Tačiau tie, kurie kada nors yra buvę prie buvusio „Šiaulių energijos”  administracinio pastato, kur ir planuojama įkurti senelių namus, žino, kad teritorija nėra didelė, bet aptverta aukšta, maždaug 2,5 metrų siekiančia betonine tvora. Todėl panašu, kad vaizdu į Rėkyvos ežerą galės mėgautis tik viršutiniuose aukštuose apgyvendinti protinę ir psichinę negalią turintys senelių namų gyventojai, nes pirmuose aukštuose gyvenantys pro langus matys tik betoninę sieną.

Vis dėlto tikėtina, kad senoji tvora bus nugriauta ir bus užtverta nauja tvora, nes, kaip sakė I. Kaščionytė, antruoju projekto etapu tvorą  tikriausiai bus galima įtraukti į tikslines išlaidas (tai yra, pinigų tvorai bus galima prašyti iš Europos Sąjungos), nes senelių namuose bus apgyvendinti žmonės su protine ir psichine negalia.

Susidaro įspūdis, kad senelių namų gyventojai gyvens izoliuoti nuo aplinkos. Kaip kailiniai. Juk peržengus už milijonus litų modernizuoto pastato ir teritorijos ribas jų tykos pavojai. Taigi vaizdais į Rėkyvos ežerą senelių namų gyventojai mėgausis per atstumą arba tik pro langus.

Valdininkai dirba tik įvykus nelaimei

Rėkyvos ežero pakrantė ties būsimaisiais senelių namais jau pareikalavo ne vienos aukos, tačiau valdžia vis dar nesiima jokių veiksmų ir sveikatai bei gyvybei pavojingos duobės tebelaukia aukų. Galbūt žuvusiųjų istorijos nenuskambėjo taip garsiai, kaip nelaimės Zokniuose buvusios karinės kuro bazės teritorijoje. Juk tik po to, kai čia pavojingose duobėse žuvo žmonės, valdininkai ėmėsi veiksmų ir duobes užpylė.

„Šiaulių naujienose” jau rašėme, kad planuodama Savarankiško gyvenimo namus, kuriuos jau dabar visi vadina senelių namais, miesto valdžia seneliams buvo numačiusi tik pirmuosius du pastato aukštus. Keturių aukštų „Šiaulių energijai” priklaususio pastato viršutiniai aukštai nebuvo suplanuoti. Todėl vasario 25 dieną vykusio miesto Tarybos posėdžio metu valdininkai prašė palaiminti projektą, kuriuo būtų įrengiami ir žmonių, turinčių psichinę bei protinę negalią, gyvenimui pritaikyti viršutiniai pastato aukštai. Be didelių diskusijų projektas buvo „palaimintas”.

Planuojama, kad pastato trečiojo ir ketvirtojo aukšto įrengimas kainuos apie 4,1 milijono litų. 85 procentus reikalingos sumos planuojama gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, o 15 procentų lėšų (apie 630 tūkstančių litų) teks rasti miesto biudžete.

Pastato pirmasis ir antrasis aukštai senelių namams numatyti jau anksčiau. Šių  aukštų renovacija turėtų prasidėti rugsėjo mėnesį. Europos Sąjunga tam skyrė daugiau kaip 4 milijonus lėšų, apie 600 tūkstančių litų skirta iš miesto biudžeto.  
 


Į viršų