Maisto produktai, supakuoti specialiose pakuotėse, negali patekti į parduotuvių lentynas, nes produktai neskirti pardavimui. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
 
Zita KATKIENĖ
Vakar į sandėlius Pramonės gatvėje parvežta pirmoji maisto iš Europos  Sąjungos intervencinių atsargų labiausiai nepasiturintiems asmenims programos. Penktus metus vykdoma programa ir buvusi numatyta penkeriems metams. Ar kitais metais Europos Sąjunga dar rems Lietuvos varguomenę, projektą koordinuojančios Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Šiaulių skyriaus darbuotojos dar pasakyti negali. Tačiau akivaizdu, jog labdara, kurios šiais metais laukia net 12 tūkstančių žmonių, labai reikalinga.  
 
Maisto produktų - skalsiau
 
Raudonojo Kryžiaus draugijos Šiaulių skyriaus koordinatorės Silva Stanelienė ir Ilona Sungailienė vakar pasitiko visą šešių produktų siuntą, kuri iš įvairių Lietuvos miestų įmonių atvežta šešiais vilkikais. Šiandien dar niekas pasakyti negali, ar projektas bus tęsiamas ir kitais metais. Akivaizdu, kad norinčiųjų gauti paramą daugėja. Pernai pirmosios paramos siuntos laukė 4 tūkstančiai šiauliečių, o šiais metais - lygiai 12 tūkstančių žmonių. Į sandėlius vakar atkeliavo ir maisto produktai, skirti daugiau kaip dešimčiai tūkstančių Šiaulių rajono gyventojų. 
 
Maisto iš ES intervencinių atsargų paramos programos produktai skiriasi kiekvienos siuntos metu. Pirmoji šių metų siunta - šiek tiek mažesnė: kiekvienas paramą ganančios šeimos narys gaus po vieną pakuotę miltų, ryžių kruopų, miltinio mišinio pyragui, miežinių sausų pusryčių, trijų grūdų dribsnių bei du indelius nesaldinto sutirštinto pieno. 
 
Praėjusiais metais, anot I. Sungailienės, kiekvienoje siuntoje buvo ir po du kilogramus cukraus, ir mėsos konservų. Kitose siuntose, kurios vargstančiuosius pasiekia kas du mėnesiai, bus ir cukraus, ir makaronų, manų, sausainių, tačiau mėsos konservų atsisakyta. 
 
Maisto produktai siuntose keičiami nuolat. S. Stanelienė pastebi, jog pasitaiko, kad žmonės ne visus produktus ir ima - dažnam pernai nepatiko perlinės kruopos, kurių šiais metais ir nebus. Buvo nepatenkintų ir mėsos konservais, kurie buvo pagaminti maišant su kruopomis. Ir jų atsisakyta. 
 
Produktai - ne pardavimui
 
Savaitgalį iš sandėlių maisto produktai keliaus į parduotuves. Kovo 23-24 dienomis paramos gavėjai jau galės atsiimti produktus. Atsiimant paramą reikia turėti asmens dokumentą. Tuo atveju, jei paramą nori paimti šeimos narys ar kaimynas, jis turi turėti ne tik savo, bet ir paramos gavėjo asmens dokumentą.
 
Visi šie produktai supakuoti specialiose pakuotėse su nuoroda „EB produktas neskirtas pardavinėti”. RK draugijos koordinatorėms teko girdėti, jog turguose kartais prekiaujama šiais produktais - žmonės parduoda gautus maisto produktus. Tačiau prekiauti šias produktais parduotuvėje draudžiama. 
Per metus bus penki paramos vežimai - kovo, gegužės, liepos, rugsėjo ir lapkričio mėnesį. Europos Sąjungos paramos produktai bus dalijami iki balandžio 15 dienos. Neišdalyti produktai surenkami ir atvežami į RK draugijos Šiaulių skyriaus būstinę, įsikūrusią Vytauto g. 60-2. 
 
Iš kiekvienos siuntos į Raudonąjį Kryžių grįžta apie 400 nepasiturinčių asmenų skirti maisto produktai. Atsitinka įvairiai - vieni pamiršta, kad turi atsiimti produktus, kiti suserga ar išvyksta iš namų. Taip žmonės aiškinasi RK būstinėje, kur dar galima atsiimti produktus, jei per mėnesį nespėta atsiimti. „Mes produktus galime saugoti ir ilgiau, tik apie išvykimą iš namų reikia informuoti draugiją”, - sako I. Sungailienė. 
 
Iki naujos siuntos vežimo likę produktai perduodami labdaros organizacijoms, remiančioms nepasiturinčius žmones. Dažniausiai likusieji paramos produktai  patenka į labdaros valgyklą, kuri maitina benamius žmones. 
 
Kiekvienas žmogus, kurio pajamos arba šeimos pajamos vienam šeimos nariui neviršija 525 litų, turi teisę gauti maisto paramą. Ir dabar, nors parama jau pradedama dalyti, galima kreiptis į savivaldybės Socialinės paramos skyrių ir pateikti prašymą paramai gauti. 
 
Nuo parėjusių metų, kai paramos prašė tik 4000 žmonių, Europos Sąjungos paramos gavėjų kontingentas labai pasikeitė. Krizė ir nedarbas į skurstančiųjų gretas įrašė ir solidžiai atrodančius žmones. Raudonojo Kryžiaus darbuotojos pastebi, jog tokie dažniausiai jaučiasi sutrikę, nori pasiaiškinti, kad neteko darbo bei pragyvenimo šaltinio ir dėl to šiandien tenka būti labiausiai nepasiturinčiųjų gretose. Bet aiškintis, pasak I. Sungailienės, niekam nereikia, nes šiandien tokia realybė - vieną dieną turtingas, o kitą - labiausiai nepasiturintis... 
 
Praėjusiais metais labiausiai nepasiturinčiųjų asmenų sąrašas buvo ištįsęs iki 12 300 asmenų. Šiais metais - kiek  sutrumpėjo, tačiau iki metų galo žmonių skaičius bus tikslinamas. Tie, kurie šiandien yra sąraše,  maisto iš ES atsargų labiausiai nepasiturintiems asmenims programos gaus visus metus. Visus metus bus galimybė ir įsirašyti į sąrašą, jei finansinė šeimos situacija pasikeitė ir išgyventi tapo sunku. 


Į viršų