„Sodros” direktoriaus pavaduotoja Stanislova Krugiškienė tikina, kad pagal naująją tvarką dirbančių pensininkų pajamos turi būti pateikiamos iki kito mėnesio 15 dienos. Nepateikusiųjų gruodžio mėnesio draudžiamųjų pajamų pensininkų pensijos sumažintos pagal maksimalų koeficientą. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
 
 
 
 
   

Zita KATKIENĖ
Šiaulietis Vladimiras Lapčenkovas prieš penkerius metus išėjo į užtarnautą poilsį. Tačiau visus tuos metus vien iš pensijos negyvena - ketvirčiu krūvio lopšelyje-darželyje „Žirniukas” triūsia elektriku. Noras gyventi geriau gali būti sužlugdytas, nes žmogui ne tik sumažinta pensija, bet ir neišmokėtas iš darželio gaunamas atlygis. Likęs beveik be pajamų ir dvigubai nukentėjęs žmogus nebežino, nei iš ko gyventi, nei kaip sumokėti mokesčius.  
 
Mėnesiui - 241 litas
 
Apstulbo šiaulietis Vladimiras Lapčenkovas, sulaukęs pensijos išmokos už gruodžio mėnesį. Iki šiol  858 litus per mėnesį gaudavęs žmogus atėjus pensijos išmokėjimo dienai - sausio 28-ąjai, savo sąskaitoje rado tik 241 litą pensijos. Į redakciją atėjęs lopšelyje-darželyje „Žirniukas” elektriku dirbantis žmogus neslėpė pasipiktinimo – matyt, „Sodra”, skaičiuojanti pensijas, dirbančiam pensininkui pensiją sumažino net... 620-čia litų. Pats žmogus buvo suskaičiavęs, kiek pensija jam sumažėtų, ir tikėjosi gauti tik vos šimtu litų sumažintą pensiją. Dabar paaiškėjo, jog pensija ne sumažinta, bet beveik... atimta. 
 
„Aš neturiu jokių santaupų - gyvenu nuo pensijos iki pensijos, dar prisiduriu kelis šimtus dirbdamas, dabar likau visai be pajamų. Nėra už ką nei mokesčių mokėti, nei vaistų nusipirkti. Net ir maistui pinigų neužteks”, - neslepia apmaudo žmogus. V. Lapčenkovas pats kreipėsi į  „Sodrą” ir sužinojo, kad pensija skaičiuojama pagal naują tvarką ir ji gali būti mažinama net pagal maksimalų koeficientą. „Kaip taip gali būti?” - piktinosi žmogus, atėjęs į „Šiaulių naujienų” redakciją. 
 
„Jie taip suskaičiavo, lyg aš gaučiau ne 858 litus pensijos, bet kokius tris tūkstančius”, - piktinasi šiaulietis, savo darbu užsitarnavęs pensiją. Juolab, kad nukentėjo ne jis vienas, bet ir dar trys lopšelyje-darželyje dirbantys pensininkai. Visiems iki maksimumo sumažintos pensijos ir neišmokėti tie keli šimtai litų uždirbamo atlygio. 
 
„Juk niekas už tuos 200 litų darželyje nedirbs, nes darbe tenka būti beveik kiekvieną dieną”, - sako dirbantis pensininkas V. Lapčenkovas. 
 
„Sodroje” - vėl naujos taisyklės 
 
Dirbančio pensininko priekaištas nesuglumino Šiaulių „Sodros” direktoriaus pavaduotojos Stanislavos Krugiškienės. Pasak jos, daugiau pensijos, nei buvo numatyta pagal paskutiniąją pensijų mažinimo tvarką, tikrai nesumažintos. Tačiau nuo gruodžio 24-osios Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktoriaus įsakymu patvirtintos naujos dirbančių pensininkų draudžiamųjų pajamų pateikimo taisyklės. 
 
Pagal naująsias taisykles, visi draudėjai: darbdaviai, įmonės, įstaigos, organizacijos privalėjo iki sausio 15 dienos pranešti „Sodrai” gruodžio mėnesio draudžiamųjų pajamų dydį. Anksčiau ši informacija „Sodrai” būdavo teikiama kas ketvirtį, o nuo šiol, pasak S. Krugiškienės, turi būti perduodamos kiekvieno mėnesio draudžiamosios pajamos. Gruodis ir buvo pirmas mėnuo, už kurį turėjo būti pateikiama informacija „Sodrai”. 
 
Mieste ir rajone yra 3700 dirbančių pensininkų, kurių pensijos dydis priklauso nuo draudžiamųjų pajamų turėjimo arba darbo savarankiškai. Visų jų darbdaviai, pasak „Sodros” direktoriaus pavaduotojos, privalėjo pasirūpinti, kad „Sodrą” laiku pasiektų reikiama informacija, nes pensijos skaičiuojamos pagal elektroninę programą. 
 
Tuo atveju, kai informacija apie praėjusio mėnesio pajamas nepasiekia „Sodros”, pensiją skaičiuojant taikomas maksimalus mažinimo koeficientas. „Sodra” taip apsidraudžianti nuo galimo permokėjimo.
 
„Kai darbdavys pateiks reikiamą informaciją, pensija bus perskaičiuota ir skirtumas sugrąžintas”- žada S. Krugiškienė. 
 
Naujovė sutrikdė buhalterę
 
Laikinai lopšelio-darželio „Žirniukas” direktorės pareigas einanti Daiva Budraitienė teigia, jog tik pirmą dieną vaduojanti direktorę, todėl visų reikalų dar nespėjo sužinoti. Nežinanti dar ir apie vaikų ugdymo įstaigoje dirbančių pensininkų „žiauriai” sumažintas pensijas. 
 
Ši problema jau žinoma buhalterei Virginijai Butkienei. „Aš informaciją apie pensininkų pajamas perdaviau sausio 29 dieną”, - teigia buhalterė. Deja, „Sodra” informacijos apie gruodžio mėnesio draudžiamųjų pensininkų pajamas laukusi tik iki sausio 15 dienos. 
 
Naujovė vėl sutrikdė buhalteres, įpratusias draudžiamųjų pajamų dydį pateikti kas ketvirtį. Nuo šiol ir taip popieriais apsivertusios buhalterės turi dar daugiau rašymo - nors pajamos keičiasi labai retai, tačiau duomenys turi būti perduodami kas mėnesį. Tik atlygio buhalteriams už tai, deja, niekas neprideda. 
 
Pirmosiomis vasario dienomis, pasak lopšelio-darželio „Žirniukas” buhalterės, bus sumokėtas ir dirbančiųjų pensininkų atlygis už sausio mėnesį. Šie pinigai, kuriuos moka Savivaldybė, nebevėluoja. Už gruodžio mėnesį su darželio darbuotojais Savivaldybė jau atsiskaičiusi. 

Į viršų