2013-05-13 11

Šiaulių gyventojai mato tik „žydinčias“ šiukšles pilnut pilnutėliuose konteineriuose.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Mindaugas JANULIONIS
Jau visas mėnuo, kaip žmonės plūsta arba skambina į redakciją skųsdamiesi dėl netvarkingos miesto aplinkos. Taip jau sutapo, kad atėjo pavasaris, medžiai ir pievos sužydėjo, tačiau miesto gyventojai mato tik „žydinčias“ šiukšles pilnut pilnutėliuose konteineriuose. Miesto daugiabučių gyventojus jau kuris laikas piktina neištuštinami antrinių žaliavų konteineriai, o šį kartą smūgį gavo ir privačių namų savininkai. Komunalinių atliekų konteineriai iš privačių namų valdų bus vežami nebe kas savaitę, kaip įprasta, o kas dvi. Esą taip skatinamas atliekų rūšiavimas.

Vietos turėtų užtekti
AB „Specializuotas transportas“ antrinių žaliavų padalinio vadovas Rokas Koreiva sako, kad vietos atliekoms turėtų užtekti, nes gyventojai gavo du papildomus konteinerius. „Komunalinių atliekų konteinerių vežimo grafikas pasikeitė todėl, kad jau beveik šimtas procentų gyventojų yra aprūpinti žaliųjų atliekų ir antrinių žaliavų konteineriais. Tai reiškia, kad dabar žmonės turi tris, o nebe vieną konteinerį. Užsienio šalių praktika rodo, kad rūšiuojant atliekas, tai yra, žaliąsias atliekas pilant į žaliųjų atliekų konteinerį, antrines žaliavas išmetant į antrinių žaliavų konteinerį, o visas kitas – pilant į komunalinių atliekų konteinerį, vietos turėtų užtekti dviem savaitėms. Logika paprasta: anksčiau visos susikaupusios atliekos buvo pilamos į vieną konteinerį, dabar žmonės turi tris. Pati bendrovė atliko tyrimą savo valdose ir įsitikino, kad tvarkingai rūšiuojant atliekas vietos užtenka“, - sako R. Koreiva.
Be to, anot jo, kiekviename rajone yra pastatyti antrinių žaliavų konteineriai, todėl esant reikalui žmonės gali antrines žaliavas išvežti iš savo valdos ir tvarkingai išrūšiuoti į vadinamuosius „teletabius“.
Tiesa, R. Koreiva pripažįsta, kad antrinių žaliavų konteineriai mieste vis dar nėra vežami. „Balandžio 12 dieną vežėjai AB „Specializuotas transportas“ kartu su UAB „Švarinta“ teikė raštą Šiaulių miesto savivaldybei ir Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC). Jame buvo nurodoma, kad antrinių žaliavų konteineriai nebus vežami tol, kol nebus mokami pinigai. Šiuo metu vežėjai už antrinių žaliavų konteinerių išvežimą negauna pinigų jau nuo sausio 1 dienos“, - aiškina R. Koreiva. Anot jo, pačiai bendrovei nesmagu, kad tenka imtis tokių priemonių. „Nesmagu. Žmonės skundžiasi. Tačiau už dyką dirbti irgi negalime. Kiek galime, tiek surenkame aplink pilnus konteinerius išmėtytas antrines žaliavas“, - dėsto R. Koreiva.
Tuo tarpu Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius ir ŠRATC valdybos pirmininkas Vladas Damulevičius sako, kad apie tokį raštą nežinąs. „Nežinau, negaliu komentuoti“, - sako jis.

Sutartį jau pasirašė
Primename, kad nuo šių metų pradžios Lietuvoje įsigaliojo Pakuočių ir atliekų tvarkymo įstatymo pataisa. Pataisa įpareigoja pakuočių gamintojus arba importuotojus mokėti už pakuočių, virtusių atliekomis surinkimą, išvežimą ir paruošimą jas panaudoti kaip antrines žaliavas, pavyzdžiui, energijos gavybai jas deginant. Kitaip sakant, įstatymo pataisa įpareigoja pakuočių gamintojus arba importuotojus prisidėti finansiškai prie jų rūšiavimo, surinkimo, išvežimo ir paruošimo naudoti kaip antrinę žaliavą. Tai jie privalo daryti pagal sutartis, pasirašytas su visomis savivaldybėmis arba savivaldybių įsteigtais juridiniais asmenimis, kuriems pavesta administruoti atliekų tvarkymo sistemą. Šiaulių regione atliekų tvarkymą administruoja ŠRATC.
V. Damulevičius sako, kad praėjusią savaitę ŠRATC lyg ir pasirašė tokią sutartį.
„Tiksliai nežinau, bet jie lyg ir pasirašinėjo sutartis“, - sako jis.
Pasak viešosios įstaigos VšĮ „Žaliasis taškas“ komercijos direktoriaus Arūno Makausko, praėjusį pirmadienį ŠRATC atsiuntė pasirašytą bendradarbiavimo sutartį dėl pakuočių ir atliekų tvarkymo. „Sutartis pasirašyta, todėl atliekų vežėjai pradės gauti pinigus tiesiogiai iš mūsų įstaigos“, - patikino jis. Tiesa, anot jo, sutartis pasirašyta tik dėl Šiaulių mieste susidarančių atliekų. „Sutartys dėl kitų miestų ir rajonų yra rengiamos“, - patikslino A. Makauskas.

Į viršų