Vicemerė Daiva Matonienė neskuba smerkti STT sulaikytos partietės ir kaltina gyventojus per dideliu įtarumu.

 

 


Mykolas DEIKUS
STT pareigūnai sulaikė ir dviem paroms uždarė Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Šiaulių padalinio vyresniąją specialistę Birutę Jankauskienę. Pastaroji – partijos Tvarka ir teisingumas Šiaulių skyriaus narė, padėjusi vicemerei Daivai Matonienei įtikinėti gyventojus renovuoti daugiabučius.

STT akiratyje – ir kelių miesto daugiabučių namų pirmininkai, konsultantai bei verslininkai, galėję pelnytis apvaginėjant daugiabučių namų gyventojus ir valstybę.

Apie tai, kad renovuojant daugiabučius gali pelnytis nesąžiningi verslininkai ir daugiabučių namų bendrijų pirmininkai, „Šiaulių naujienos“ įspėjo dar prieš pusmetį.

Įtarimai kyšininkavimu ir papirkinėjimu

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdyba pradėjo naują ikiteisminį tyrimą dėl daugiabučių namų renovacijos Šiaulių mieste. Anot pareigūnų, tyrimas pradėtas dėl kyšininkavimo, papirkimo ir piktnaudžiavimo.
Remiantis STT pranešimu, pareigūnai darbo vietoje sulaikė Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros prie Aplinkos ministerijos Šiaulių padalinio vyresniąją specialistę B. Jankauskienę, kuri visoje apskrityje administravo daugiabučių namų modernizavimą.

Tarnautoja sulaikyta 48 valandoms – uždaryta areštinėje. Jos namuose bei darbo vietoje atliktos kratos. STT pareigūnai specialistę įtaria piktnaudžiavimu jai suteiktais įgaliojimais ir kyšininkavimu.

Akiratyje – ir bendrijų pirmininkai

STT pareigūnų teigimu, Šiaulių valdybos atliekamuose tyrimuose dėl galimos korupcijos vykdant daugiabučių namų modernizavimą taip pat yra tiriamos kelių daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkų bei konsultantų galimai korupcinės veikos.

Pareigūnų duomenimis, B. Jankauskienė siekdavo, kad visus su namo modernizavimu susijusius darbų etapus laimėtų tik jai patikimi asmenys. Esą materialinės naudos iš to turėdavo visi korupcinio sandėrio dalyviai. Po tokių sandėrių kainos didėdavo, todėl nuostolius patirdavo namo gyventojai, kurie dar daugybę metų bus priversti mokėti didesnę kainą už atliktą namo renovaciją. Nuostolių patyrė ir valstybė, kompensavusi iki penkiasdešimties procentų renovacijos kainos.

Vicemerė gyventojus kaltina nepagrįstu įtarumu

Šiaulių vicemerė Daiva Matonienė nuo pat savo kadencijos pradžios miesto gyventojus agituoja renovuoti daugiabučius. Susitikimuose su gyventojais dažnas svečias būdavo ir jau minėta D. Jankauskienė – vicemerės bendrapartietė, partijos Tvarka ir teisingumas narė.

D. Matonienė „Šiaulių naujienoms“ sakė girdėjusi apie partietės sulaikymą, tačiau sulaikymo aplinkybių vertinti teigė kol kas nenorinti. Kol kas jokio sprendimo nėra priėmusi ir partijos vadovybė. Nors, pavyzdžiui, buvusį bendrapartietį Romaną Čokovą iškart pašalino iš partijos, net nelaukdami, kol bus pateikti kaltinimai.

„Jis buvo Tarybos narys, o B. Jankauskienė – eilinė partijos narė“, - nenuoseklumą aiškina vicemerė. Ir suskubo kaltinti pačius daugiabučių namų gyventojus, kurie esą visai be reikalo abejoja namų modernizavimo skaidrumu.

Nauda – ir politiko įmonei

Šiaulių „tvarkiečių“ lyderis, Miesto tarybos narys Vidmantas Japertas teigė apie sulaikymą nežinojęs. „Ji yra eilinė partijos narė... Reakcija (partijos, - red. past.) bus negatyvi. Pats faktas partijos nepuošia“, - sakė V. Japertas.

Vienas iš statybinėmis medžiagomis prekiaujančios asociacijos „Jupoja“ vadovų ir savininkų V. Japertas partietės veiklos nesiejo su galima nauda „Jupojai“.

„Medžiagas pardavinėjame statybininkams, nesigiliname“, - teigė politikas.    

Vieša paslaptis, kad politiko, Miesto tarybos, Miesto ūkio ir plėtros komiteto pirmininko pavaduotojo V. Japerto įmonė turi tiesioginės naudos iš miesto mokyklų renovacijos. Savivaldybės administracija netgi pasirašė trišalį susitarimą, pagal kurį pinigai už statyboms (be konkursų) tiekiamas medžiagas iš miesto biudžeto buvo mokami tiesiogiai „Jupojai“.

Dešinioji vicemerės ranka?

Nors vicemerė D. Matonienė B. Jankauskienę vadina eiline partijos nare, tokia ją pavadinti būtų sunkoka. B. Jankauskienė dirbo vieno iš partijos Šiaulių skyrių iždininke. Šaltinių teigimu, kilus konfliktui su skyriaus pirmininku, parašė skundą partijos vadovybei ir išlėkė į kitą partijos skyrių, kuriam vadovauja vicemerė D. Matonienė. Manyta, kad skundai prieš partietį rašyti ne be pačios D. Matonienės žinios.

Vos tik B. Jankauskienė perbėgo pas D. Matonienę, iškart buvo įdarbinta Būsto plėtros agentūros Šiaulių apskrities padalinyje. Ne paslaptis, kad padalinys įkurtas D. Matonienės iniciatyva. O susitikimuose su daugiabučių namų bendrijų pirmininkais, kuriuose agituota renovuoti namus, drauge su D. Matoniene dalyvaudavo ir B. Jankauskienė.

B. Jankauskienė nestokojo ir partijos vadovybės palaikymo. Net keliuose rinkimuose iš eilės ji, kaip partijos Tvarka ir teisingumas atstovė, būdavo skiriama K. Donelaičio rinkimų apylinkės pirmininke.

Ragina labiau kontroliuoti

Anot STT Šiaulių valdybos pareigūnų, daugiabučių namų renovacijos procese taip pat aktyviai dalyvauja bendrijų pirmininkai ir viešąsias paslaugas teikiantys konsultantai, kurie atlieka energetinį auditą, rengia daugiabučio namo modernizavimo investicijų projektą, organizuoja viešą statybos darbų vykdytojo parinkimo konkursą bei atlieka renovacijos darbų techninę priežiūrą. Paskutiniame etape atliktus darbus patikrina ir modernizuotą statinį tinkamu naudoti pripažįsta kompetentinga statinių pripažinimo tinkamais naudoti komisija.

„STT pareigūnai pastebi, kad Lietuvoje daugiabučių namų modernizavimo programa dar tik įsibėgėja, todėl kviečia visus daugiabučių namų, kuriuos ruošiamasi modernizuoti, gyventojus aktyviai ir labai atsakingai rinkti asmenis, kurie bus įgalioti visų jų vardu priimti sprendimus dėl visus modernizavimo darbus atliksiančių asmenų ir bendrovių parinkimo. Vėliau būti aktyviems kontroliuojant atliekamų darbų kainą ir kokybę. Tik aktyvūs gyventojai gali užtikrinti, kad jų namo modernizavimo procese nebūtų korupcijos ir efektyviai darbų kainas paveiktų skaidrios konkurencijos faktorius. Namų modernizavimo procese dalyvaujančios valstybinės institucijos turėtų užtikrinti, kad jų darbuotojai atstovautų išskirtinai gyventojų, o ne siaurų, materialine nauda suinteresuotų asmenų grupių interesams“, - gyventojus ragina pareigūnai.

Prabilo apie įstatymų spragas

Nors STT pareigūnai ir ragina gyventojus būti budrius, nemažai landų nesąžiningiems veikėjams palieka patys įstatymų leidėjai Apie įstatymų spragas renovuojant daugiabučius namus „Šiaulių naujienoms“ dar prieš pusmetį prabilo vienos bendrovės, dalyvavusios konkurse, direktorius. Dalyvavusi konkurse už milijoną litų renovuoti daugiabutį, bendrovė kainas numušė beveik per pus. Tačiau, kaip ir kiti rangovai, ilgiau nei dvi savaites nesulaukė atsakymų, nors jau praėjo net rezultatams apskųsti skirtas laikas.

„Pats konkursas priminė balaganą. Buvo paskirtas vokų atplėšimo laikas, susirinko maždaug dešimties statybų bendrovių atstovai, tačiau pirmininkas rėkia vokus atplėšiąs vakare, jis esąs teisininkas ir darysiąs taip, kaip nori. Kas gali paneigti, kad pirmininkas nėra susitaręs su kuria nors viena bendrove ir nesukeis vokų?“ - kalba ilgametę patirtį turinčios stambios statybos įmonės vadovas.

Valstybės pinigai – į privačias rankas

Statybos įmonės vadovas stebėjosi, jog valstybė skiria dešimtis milijonų litų daugiabučiams renovuoti, pinigai atiduodami į privačias rankas, o kontrolė – kiaura kaip rėtis. Konkursus supaprastinta tvarka rengia daugiabučio namo bendrijos valdyba. Ji samdo privatų konsultantą, kuris parengia viešojo pirkimo dokumentus. Niekas nekontroliuoja, kaip vyksta paslaugos pirkimas, ar statybininkai, bendrijų pirmininkai nežaidžia nešvarių žaidimų.

„Mes dalyvaujame savivaldybių rengiamuose viešuosiuose pirkimuose. Jų specialistai gerai susipažinę su įstatymais, tačiau irgi privelia klaidų (kartais gal ir tyčia), o ko norėti iš daugiabučio bendrijos pirmininko, kuris konkursą organizuoja pirmą ir paskutinį kartą savo gyvenime? Be to, jo ir nubausti nėra kaip – jis gi ne valstybės tarnautojas“, - įstatymų spragas nešvariems žaidimams vardija statybos bendrovės vadovas.

Redakcijos archyvo nuotr.

 

Į viršų