Šiaulių apygardos vyriausiasis prokuroras Anatolij Mirnyj greičiausiai nebebus paskirtas dar vienai kadencijai.
Redakcijos archyvo nuotr.

 

 

 

 

Benas RUDYS


Seimui „palaidojus“ generalinį prokurorą Algimantą Valantiną bei ryškėjant užmojams „valyti“ prokuratūros sistemą, braška ir Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro Anatolij Mirnyj kėdė. Generalinė prokuratūra jau išplatino kvietimą kandidatams teikti paraiškas į apygardos prokuratūros vadovo postą.

Paskelbta atranka

Šiaulių apygardos prokuroro A. Mirnyj atestacija turėjo būti surengta dar pernai rudenį, tačiau tuo metu prokuroras susirgo. Atestacija turėtų įvykti ateinantį pavasarį. Nepaisant to, atranka jau pradėta.

Kol kas skelbiamos penkių kandidatų į Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro postą pavardės. Tai – dabartinis A. Mirnyj pavaduotojas Kastytis Šikšnys, Šiaulių miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras Gintautas Vileikis, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Povilaitis bei Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Gediminas Bučiūnas.

Šie asmenys yra pareiškę norą kandidatuoti į vyriausiojo prokuroro pareigas.

Tarp kandidatų neminimas pats A. Mirnyj. Prokuratūros įstatyme skelbiama, kad prokuroras negali daugiau kaip dešimt metų iš eilės vadovauti tai pačiai teritorinei prokuratūrai. A. Mirnyj vadovauja jau beveik du dešimtmečius.

Keičiasi atrankos tvarka

Šiaulių apygardos vyriausiasis prokuroras A. Mirnyj vakar, panašu, nebuvo nusiteikęs bendrauti. A. Mirnyj sekretorė, pasiteiravusi, kas skambina, ilgokai šnekėjosi su savo „šefu“. Po to pareiškė, kad vyriausiasis prokuroras užimtas – posėdžiauja ir iki dienos pabaigos kalbėti negalės.

Nežinia su kuo „posėdžiavo“ A. Mirnyj, tačiau jo pavaduotojas K. Šikšnys atsiliepė darbo telefonu. Jis patvirtino dalyvavęs pokalbyje Generalinėje prokuratūroje, tačiau nedetalizavo, pabrėžė, kad nėra karjeros žmogus. „Niekada nereikia susireikšminti“, - sakė jis. Pokalbis, anot prokuroro, niekuo nebuvęs ypatingas, klausta, kaip įsivaizduoja prokuratūros darbą ir pan.

K. Šikšnio žodžiais, pastaruoju metu prokurorų atranka keičiasi. Sprendžia ne vienas ar du žmonės, o visa komisija. Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojo K. Šikšnio žodžiais, atranka tampa panaši į teisėjų ar policijos komisarų.

K. Šikšnys pabrėžė, jog pastaruoju metu keliami aukštesni reikalavimai, esama daugiau viešumo.

Prokuratūra skamba skandaluose

Pastaruoju metu Šiaulių apygardos prokuratūra, o tiksliau jos vadovas A. Mirnyj, skamba ne viename skandale.

Apygardos vyriausiasis prokuroras A. Mirnyj ir Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Boleslovas Kalainis neseniai važiavo aiškintis į Seimą dėl to, kad davė sutikimus sekti žurnalistus, kurie domėjosi paslaptingomis aplinkybėmis Baltarusijoje žuvusio VSD karininko mirties aplinkybėmis.

Šiaulių apygardos prokuratūra nuskambėjo ir vadinamojoje Telšių bendrovės „Samanėlė“ byloje. Byloje, kurioje inkriminuojama „juodoji buhalterija“ bei atlyginimai „vokeliuose“ minima ir generalinio prokuroro A. Valantino sesers pavardė. Daugeliui abejonių sukėlė tai, kodėl byla perduota ne Klaipėdos apygardos prokuratūrai, kaip turėtų būti pagal teritorinį pasiskirstymą, o Šiaulių. 

Prieštaringa praeitis

Savo, kaip prokuratūros vadovo, karjerą A. Mirnyj pradėjo dar sovietmečiu. „Šiaulių naujienos“ skelbė, kad yra išlikę dokumentai, liudijantys, kaip tuometinis Šiaulių vyriausiasis prokuroras A. Mirnyj karštai gynė sovietinę santvarką ir buvo nusiteikęs persekioti jaunuolius, vengiančius karinės tarnybos. Itin kliuvo ir kai kuriems Sąjūdžio žmonėms.

Ištrauka iš Sąjūdžio archyvų (įrašas padarytas Šiaulių miesto liaudies deputatų tarybos posėdyje):

„Ir aplamai aš skaitau, pritariu viršininkui ir skaitau, kad toks kaip Razminas negali būti pavyzdžiu mūsų miesto jaunimui. Niekur nedirbantis asmuo vot pats kaip sakant vot tos košės, kaip sakant vot, neragavęs, armijoje netarnavęs dvi mašinas turi, kaip sakant vot, jis paprastas parazitinis kaip sakant elementas mūsų miesto kaip sakant vot.“

(Kai okupantų tankai sausio 13-ąją traiškė žmones, „parazitinis elementas“ Žilvinas Razminas buvo tarp Parlamento gynėjų, - red. past.). 

Į viršų