Grupės BIX būgininkas bei meninių projektų iniciatorius Gintautas Gascevičius dėl silpstančios klausos ir nuovargio savaitei atsigulė ligoninę.

 

 

Zita KATKIENĖ

„Gyvenimas turi būti įdomus”, - optimistiškai nusiteikęs BIX grupės būgnininkas Gintautas Gascevičius, nors kalbamės Šiaulių apskrities ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriuje. Muzikantas bei vienas iš pripažinimo sulaukusių poetinių-muzikinių projektų iniciatorių į gydymo įstaigą pateko dėl ausų ligos. Medikai neslepia nuo būgnininko, jog klausa silpsta. Jei neklausys medikų patarimų saugoti klausą, galįs jos ir netekti

Garsas „pareina su skausmu”

Klausos problemos Gintautui Gascevičiui prasidėjusios ne praėjusį pirmadienį, kai dėl klausos problemų pateko į Šiaulių apskrities ligoninės LOR skyrių. Pirmą kartą į medikus dėl ausų uždegimo teko kreiptis prieš pusantrų metų. Po pajūryje vykusio BIX koncerto suskaudo ausis ir teko gydytis.

Bet ne tas ausų uždegimas - Gintauto įsitikinimu, svarbiausia priežastis to, kad jis šiandien ligoninėje. Klausa silpsta, pasak muzikanto, ir dėl to garso, kuriame jam tenga būti kasdien.

„Aš pats esu to garso gamintojas, ir kai groju – nebejaučiu, kas vyksta”, - šypsosi atlikėjas, prisiminęs vieno bičiulio, stebėjusio jo repeticiją žodžius: „Neįmanoma šalia būti”.

Net su skausmu paties sukuriamas garsas į ausis „pareina” masinių renginių metu. „To, kas vyksta scenoje, klausytojai negirdi”, - pasakoja būgnininkas garso sklidimo dėsnius. Kalančio garso apsuptyje muzikantui tenka būti visą koncertą.

Medikai jau prieš pusantrų metų atlikėjui patarė koncertų ir repeticijų metu naudoti ausų kaištukus ir saugoti klausą, kuri muzikantui ypač svarbi.

„Žinot, ir svetimkūnio jutimas, ir nėra visaverčio garso pajutimo”, - aiškina atlikėjas priežastis, dėl kurių iki šiol neklauso medikų.

Tačiau po šio apsilankymo ligoninėje žada naudoti kaištukus. „Čia dirba labai puikūs medicinos žinovai. Man išaiškino, jog galiu visai netekti klausos”, - sako G. Gascevičius.

Poilsiui laiko nelieka

Pastaruoju metu Gintautas Gascevičius - didelių darbų sūkuryje. Šiaulietis būgnininkas aktyviai koncertuoja su lietuvių roko grupe BIX nuo pat 1987-ųjų. Talentingo prodiuserio Sauliaus Urbonavičiaus-Samo vadovaujama grupė per du šių metų mėnesius dirbo be atokvėpio. Anksčiau koncertuota ir Europoje, ir Amerikoje... „Mūsų užmojai labai platūs”, - sako būgnininkas ne tik apie darbą keturių žmonių roko muzikos kolektyve, kuris per tuos 23-ejus veiklos metus tapo vienu kūnu.

Šiandien Gintautas Gascevičius išgyvena ypač didelį kūrybinį pakilimą.

„Mes dirbame iš peties”, - šypsosi save pavadindamas būgnininku ir vienu iš tų mąstytojų, kurie pasinėrė į visiškai naujo mieste reiškinio kūrimą. Penkiolika muzikos, judesio, žodžio meistrų susibūrė į kolektyvą ir jau parengė ne vieną žiūrovus sužavėjusį projektą.

„Manau, jog tai buvo pirmas nuoširdus Vasario 16-osios paminėjimas”, - kalba atlikėjas ir apie neseniai rodytą naujausią projektą, skirtą Vasario 16-ajai, ir apie lapkričio pradžioje, anot atlikėjo,  parodyto fantastiškų eilių ir nerealios muzikos projektą „Pilnaties skaitymai”.

Šis į spektaklį peraugęs projektas bus rodomas Vilniaus ir Kauno publikai.

„Labai reikia kuo greičiau pasveikti”, - sako muzikantas ir neslepia, jog naujosios, prieš pusę metų susikūrusios grupės menininkų laukia dideli darbai. „Ruošiamės Lenkijoje ir Maskvoje vyksiantiems festivaliams”, - sako G. Gascevičius, neskyręs trumpo pokalbio metu daug dėmesio savo sveikatai. Neslėpdamas, jog dirbti tenka be poilsio, būgnininkas pripažįsta, jog nuovargis ir silpstanti klausa - du susiję dalykai.

 

Į viršų