Šiaulių apskrities bendruomenių asociacijos prezidentas Vytautas Simelis prabilo, jog nuo šių metų liepos asociacijos gali nebelikti.
Reakcijos archyvo nuotr.

 

Mykolas DEIKUS
Šiaulių apskrities panaikinimas gali sunaikinti ir apskrities bendruomenių asociaciją, veikiančią jau kelerius metus. Asociacijai gresia charakiris - šiuo metu vienintelės tokios visoje šalyje asociacijos nariai svarsto: susinaikinti ar išlikti.

Lauks liepos mėnesio

Asociacijos likimu susirūpino Šiauliuose veikiančios Rėkyvos bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė. Moters žodžiais, ją pasiekusi žinia, kad asociacijos gali nebelikti.

Šiaulių apskrities bendruomenių asociacijos prezidentas, apskrities administracijos sekretorius Vytautas Simelis sako, jog mintis panaikinti asociaciją kilo dar pernai, kai paaiškėjo, kad bus naikinamos apskritys. Nuo šių metų liepos 1-osios Šiaulių apskrities viršininko administracija bus panaikinta, bet pati apskritis, kaip teritorinis vienetas, išliks.

V. Simelis sako, jog kol kas nuspręsta asociacijos nenaikinti – palaukti iki liepos.

V. Simelis pripažįsta, jog asociacija nėra itin aktyvi, kadangi negali rašyti projektų, nes remiamos pačios bendruomenės. Organizuota keletas susirinkimų, asociacijos nariai nuvežti į Briuselį.

Jokios ūkinės finansinės veiklos asociacija nevykdo, nes paprasčiausiai neturi nė lito. O ir pats prezidentas dirba visuomeniniais pagrindais.  

Šiauliečiai – vieni iš vangiausių

Nors idėja įkurti bendruomenių asociaciją visos apskrities mastu gimė Šiauliuose, į asociaciją šiauliečiai įsiliejo vangiausiai. Asociacijai priklauso tik dvi Šiauliuose veikiančios bendruomenės – Rėkyvos ir Medelyno. Tiesa, ir bendruomenių Šiauliuose – ant vienos rankos pirštų suskaičiuosi.

V. Simelio žodžiais, idėją sukurti apskrities bendruomenių asociaciją aktyviai „stūmė“ Šiaulių miesto tarybos Sekretoriato vadovas Vaclovas Vingras. V. Simelio manymu, V. Vingras galėtų perimti iniciatyvą ir labiau įsitraukti į asociacijos veiklą. Tokiu būdu ir šansų išlikti būtų daugiau.

Radviliškiečiai - aktyviausi

Vieni iš aktyviausių bendruomenininkų – Radviliškio rajone. Už gautus iš įvairių fondų pinigus remontuojami bendruomenių pastatai, įrenginėjami aikštynai, teniso kortai, rengiami teniso čempionatai ir pan.

„Mums asociacija netrukdo“, - sako Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis. Rajone veikia beveik keturiasdešimt bendruomenių, kurias remia ir Savivaldybė. Pavyzdžiui, 2008-aisiais bendruomenių projektams išdalyta apie 200 tūkstančių litų.

Kaimo atnaujinimo programai per bendruomenes numatoma skirti apie milijoną litų, iš jų 160 tūkstančių litų bus skirta iš Savivaldybės biudžeto. Kadangi daugelis bendruomenių įsikūrusios Savivaldybės patalpose, tai žadama sutvarkyti ir patalpas, tad suma išaugs iki trijų šimtų tūkstančių litų.

Bendruomenės finansuojamos ir per įvairius projektus.

„Šiemet susitikome su visomis bendruomenėmis, o balandžio mėnesį organizuojame visų bendruomenių susitikimą, kuriame visi pasidalysime gerąja patirtimi“, - sako meras A. Čepononis.


 

Į viršų