Vis daugiau vyresnio amžiaus bedarbių renkasi išankstinę pensiją, nors ir žino, kad dėl to gaus mažesnę senatvės pensiją
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Lina JUREVIČIŪTĖ

Darbo netekę  vyresnio amžiaus šiauliečiai nuo skurdo gelbėjasi išeidami į  išankstinę pensiją. Nepaisant to, kad į išankstinę pensiją išėję žmonės pasirašo sau nuosprendį sulaukę senatvės pensijos gauti mažesnę išmoką,  Šiaulių darbo biržos ir „Sodros” specialistai pripažįsta, kad vis daugiau šiauliečių domisi ir išeina į išankstinę pensiją. Darbo netekę vyresni žmonės „Šiaulių naujienų” žurnalistams sakė, kad išankstinę pensiją pasirenka ne iš gero gyvenimo. Tai esą galimybė gauti bent minimalias pajamas, nes susirasti darbą vyresniam žmogui ypač sudėtinga. Šalies valdžios vyrai gegužės pradžioje paskelbė norintys supaprastinti išankstinės pensijos skyrimo tvarką, tačiau šiaulietis Seimo narys Edvardas Žakaris tokias kalbas vertina labai atsargiai. Seimo narys abejoja, ar visais būdais siekdama taupyti „Sodros” biudžetą, Vyriausybė darys taip, kad žmonėms būtų geriau. Vyriausybės ir ministerijų pažadus E. Žakaris vertina labai atsargiai.

Išankstinė  pensija gelbėja nuo skurdo

„Man 55-eri. Prieš keletą mėnesių bankrutavo įmonė, kurioje dirbau. Užsiregistravau darbo biržoje, tačiau man pasakė, kad labai nedidelė tikimybė, jog susirasiu darbą. Suprantu, kad dabar toks laikotarpis: jauni žmonės darbo negauna, o ką jau kalbėti apie mus, pagyvenusius žmones. Tačiau teko girdėti, kad vyresni žmonės gali išeiti į išankstinę pensiją, todėl norėčiau sužinoti, kas ir kada gali ją gauti?” - klausė šiaulietė Emilija S.

Daugiau nei dvidešimt metų šaltkalviu dirbęs šiaulietis Valerijus K. iš darbo išėjo sušlubavus sveikatai. Kadangi nebegalėjo dirbti visa jėga, bendrovės vadovai rekomendavo pasiieškoti kito darbo.

„Kai išgirdau bendrovės vadovų sprendimą, buvo labai skaudu. Juolab, kad iki pensijos man buvo likę tik šešeri metai. Kuris verslininkas norės mane samdyti? Užsiregistravau darbo biržoje, tačiau išeidamas iš darbo parašiau, kad išeinu savo noru, todėl pašalpa iš darbo biržos man nepriklausė. Bandžiau susirasti darbą, tačiau nepavyko, praėjus metams sužinojau, kad galiu išeiti į išankstinę pensiją. Žinau, kad vėliau gausiu gerokai mažesnę pensiją, nei man priklausytų, tačiau jei ne išankstinė pensija, dabar tikriausiai „revizuočiau” konteinerius, nes kito pajamų šaltinio neturiu”, - sakė šiaulietis.

Vis daugiau bedarbių renkasi išankstinę  pensiją

Šiaulių darbo biržos duomenimis, 2008 metais 55 bedarbiai nutraukė darbo paiešką nurodydami, kad ketina išeiti į išankstinę pensiją. Pernai tokių bedarbių buvo 94, o per pirmuosius keturis šių metų mėnesius - net 95.

Šiaulių darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Mikšionytė „Šiaulių naujienoms” pažymėjo, kad vis daugiau bedarbių domisi galimybėmis išeiti į išankstinę pensiją.

„Nors išankstinė pensija – ne naujas dalykas, tačiau žmonės domisi. Negalėčiau pasakyti, kad darbą sunkiausia susirasti vyresniems žmonėms, šiais laikais įsidarbinti sunku visiems – ir jauniems, ir vyresniems”, - sakė J. Mikšionytė.

„Sodros” Šiaulių skyriaus ryšių su visuomene vyriausioji specialistė Angelė Jonaitienė „Šiaulių naujienoms” pažymėjo, jog ir „Sodros” darbuotojai pastebėjo didesnį žmonių susidomėjimą galimybe išeiti į išankstinę pensiją.

„Šių metų kovo mėnesį „Sodros” Šiaulių skyriuje išankstinę senatvės pensiją gavo 293 žmonės. Pernai tokių buvo 212. Žmonės daugiau klausia, aiškinasi, kas ir kada gali gauti išankstinę senatvės pensiją”, - sakė A. Jonaitienė.

Išankstinė  pensija mažina senatvės pensiją

Vardindama, kas ir kada gali gauti išankstinę pensiją, „Sodros” Šiaulių skyriaus atstovė spaudai A. Jonaitienė paminėjo, kad pasirinkę anksčiau išeiti į pensiją žmonės pasirenka ateityje gauti iki ketvirtadalio mažesnę pensiją.

„Sodros” atstovė sakė, kad išankstinė senatvės pensija skiriama gyventojui, kuris atitinka nustatytus  kriterijus: iki senatvės pensijos jam likę ne mažiau kaip 5-eri metai, turi ne trumpesnį kaip 30 metų darbo stažą, pastaruosius 12 mėnesių buvo registruotas Darbo biržoje, negauna kitų pajamų.

„Išankstinės pensijos dydis paskaičiuojamas kiekvienam žmogui individualiai. Tačiau žmonės, apsisprendę gauti senatvės pensiją, neturėtų pamiršti, kad sulaukę senatvės pensijos jie gaus mažesnę pensiją, nei jiems priklausytų. Išankstinę pensiją gavusiam žmogui pensija bus mažinama po 0,4 procento už kiekvieną mėnesį, kurį žmogus gavo išankstinę senatvės pensiją. Pavyzdžiui, žmogui, gavusiam išankstinę pensiją penkerius metus, paskirtoji senatvės pensija būtų sumažinta 24 procentais (0,4 dauginti iš 60 mėnesių). Jei žmogus išankstinę pensiją gautų vienerius metus, senatvės pensija sumažėtų 4,8 procento ( 0,4 dauginti iš 12 mėnesių)”, - aiškina A. Jonaitienė.

Seimo narys nepasitiki ministerijos planais

Gegužės pradžioje viešai pasklido žinia, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seimo nariams pateikė svarstyti galimybę į išankstinę pensiją išleisti trumpesnį nei vienerių metų bedarbio „stažą” turinčius žmonės.

Šalies valdžios žingsnis atrodo sveikintinas – vyresniems žmonėms nereikės visus metus mindyti Darbo biržos slenksčio ir skaičiuoti dienas iki tol, kol jie galės gauti išankstinę senatvės pensiją, tačiau šiaulietis Seimo narys Edvardas Žakaris tokius siūlymus vertina labai atsargiai.

„Įstatymo projekto pakeitimo dar nemačiau ir reikėtų jį panagrinėti, tačiau pirmasis įspūdis, vertinant šią galimybę, labai keistas. Vyriausybė imasi visų priemonių, kad tik sutaupytų „Sodros” biudžetą ir netikiu, kad šiuo sprendimu nori pasitarnauti bei padėti žmonėms. Juk dabar žmogus, užsiregistravęs darbo biržoje, jei iš darbo išėjo savo noru, bedarbio pašalpos negauna šešis mėnesius. Po pusės metų gauna 650 litų per mėnesį pašalpą. Galbūt jie planuoja išankstinę pensiją paskirti bedarbiams, Darbo biržoje registruotiems pusę metų, ir po to mokėti mažesnę kaip 650 litų išankstinę pensiją. Nenustebčiau, jei vyresni bedarbiai būtų verčiami išeiti į išankstinę pensiją – juk tada žmonės gautų mažesnes senatvės pensijas ir tokiu būdu būtų taupomas „Sodros” biudžetas”, - svarstė Seimo narys.

E. Žakaris pažymėjo, kad dažnai Vyriausybė „apmulkina” ir Seimo narius. Esą Seimo nariams pateikiama ne visa informacija, parašoma, kad Vyriausybė įpareigojama parengti tvarką, o su ta tvarka viską gražiai „sutvarko”, kad net patys Seimo nariai išsižioja.

„Žinoma, blogai, kad darbingi žmonės negali susirasti darbo ir yra priversti išeiti į išankstinę pensiją. Blogai, kad Vyriausybė, užuot galvojusi, kaip mažinti nedarbą ir leidusi žmonėms užsidirbti, pirmiausia galvoja vien tik apie tai, kaip sutaupyti”, - sakė Seimo narys.  


Į viršų