Pareigūnai prašo gyventojų  pagalbos – atpažinti filmavimo kamera užfiksuotus asmenis.
Šiaulių VPK nuotr.

Asta VOLKOVAITĖ

Pastaruoju metu banko mokėjimo kortelių padirbinėtojai vis dažniau apsilanko Šiauliuose ir atsiskaito čia įsikūrusiuose prekybos centruose. Policijos pareigūnai sučiupo ne vieną tokį „gastrolierių”. Viena porelė padirbta banko mokėjimo kortele, prisipirkusi įvairų prekių už daugiau kaip 20 tūkstančių litų, tebeieškoma.

Nuostolis - daugiau kaip 20 tūkstančių litų

Anot Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Gailos Smagriūnienės, šiuo metu Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tiria dar vieną tokį „gastrolierių” „vojažą”  į Šiaulius. Pareigūnams pranešta, kad kovo 26-ąją tarp 19 bei 21 valandos ne vienoje Šiaulių prekybos vietoje vaikinas su mergina įsigijo įvairių prekių. Suskaičiuota, kad porelė aštuonis kartus atsiskaitė padirbta banko mokėjimo kortele. Prekybos centrų „Norfa“, „Rimi“ bei „Maxima“ atstovai teigia patyrę daugiau kaip 20 tūkstančių litų žalą.

Teisėtvarkos sergėtojai išsiaiškino, kad atvykėliai dažniausiai pirko cigaretes ir joms išleido apie 2 tūkstančius litų. 

Porelė buvo gudri - kad įsitikintų, jog banko informacinės sistemos pripažįsta kortelę, iš pradžių nusipirkdavo kokį menkavertį drabužį ar buities reikmenį, vėliau įsidrąsinę cigaretes pirkdavo dėžėmis. Užfiksuota, kad su šiomis padirbtomis mokėjimo kortelėmis porelė jau apsipirko Vilniaus, Kauno, Tauragės bei Panevėžio parduotuvėse. Policijos pareigūnai peržiūrėję parduotuvių vaizdo kamerų susuktus „filmukus” nustatė įtariamuosius. Gyventojams beliko juos atpažinti.

Atvažiavo iš  Kauno

Kovo 16-ąją sulaikyti trys netikra banko mokėjimo kortele už prekes Šiauliuose ir kituose Lietuvos miestuose atsiskaitinėję Kauno gyventojai. Tądien Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams pranešta, kad miesto didžiuosiuose prekybos centruose „Akropolis“, „Iki“ bei „Norfa“ parduotuvėse atsiskaityta netikra banko mokėjimo kortele. Policijos duomenimis, per pusantros valandos buvo užfiksuota dvylika tokių atsiskaitymo atvejų.

Nustatyta, kad įtariamieji už 5 tūkstančius litų prisipirko daug įvairių maisto produktų, brangių alkoholinių gėrimų, cigarečių, sportinius batelius, marškinėlius, kurių bendra vertė siekė 5 000 litų.

Teisėtvarkos sergėtojams pavyko išsiaiškinti, kad „pirkėjai” važinėja automobiliu „Audi A6“ ir šią mašiną nusekė iki Kauno. Trijų vyrų „gastrolės“ buvo nutrauktos prie IX forto  Patikrinus automobilį rasti ir nusikaltimo įrankiai: padirbta mokėjimo kortelė bei netikra asmens tapatybės kortelė.

Pasak G. Smagriūnienės, kovo 16-ąją vyrai spėjo pasidarbuoti ne tik Šiauliuose. Netikrą  mokėjimo kortelę jie naudojo ir  atsiskaitydami už  prekes Kėdainių, Raseinių, Radviliškio parduotuvėse bei Raseiniuose ir Kaune esančiose „Lukoil“ degalinėse.

Susigundė  lengvu uždarbiu

Gegužės 17-osios vakare prekybos centre esančioje „Norfos“ parduotuvėje policijos pareigūnai sulaikė dar vieną 23-ejų metų kaunietį  M. K., mėginusį už prekes atsiskaityti netikra banko mokėjimo kortele. Vaikinas pareigūnams pasakojo, kad susigundė lengvu jam pasiūlytu uždarbiu ir dviejų Kauno gyventojų, jį atvežusių į Šiaulius, prašymu atėjo į parduotuvę pirkti cigarečių.

Vyras pardavėjos paprašė cigarečių „Marlboro“ dėžės (500 pakelių – aut. past.). Už rūkalus „pirkėjas” sumokėjo daugiau kaip 4 tūkstančius litų. Policijos pareigūnai sulaikytojo kišenėse rado svetimą asmens pasą su įklijuota jo nuotrauka bei netikras dvi užsienio bankų mokėjimo korteles -  jose buvo įkelti pavogti tikrų kortelių duomenys.

Policijos pareigūnai pataria prekybininkams aptarnaujant klientus būti budresniems. Ekonominių  nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai pastaruoju metu pastebėjo, kad duomenys kartais įkeliami net į įvairias prekybos centrų nuolaidų korteles ar telefoninių pokalbių korteles.

Sistema leidžia perkelti net amerikiečio duomenis

Policijos pareigūnai „Šiaulių  naujienoms” teigė, kad kortelių klastojimo dirbtuvės veikia mūsų šalyje - žmonės, kurių pavardės mirga ikiteisminiuose tyrimuose dėl dokumentų klastojimo, nėra susiję su užsienio šalimis, dažniausiai – nusikalsti linkę asmenys. Duomenų, kad pasai bei asmens tapatybės kortelės galėtų būti klastojamos Šiauliuose, policijos pareigūnai neturi.

Teisėtvarkos sergėtojų  teigimu, dokumentų klastojimas sunkmečiu - itin dažnas nusikaltimas ir dokumentai klastojami įvairiai. Pavyzdžiui, banko mokėjimo kortelės klastojamos taip: suklastojama tikra banko mokėjimo kortelė arba tiesiog pagaminama nauja. Šiuo metu tarpbankinė sistema sukčiams leidžia perkelti net amerikiečio duomenis, o kai kurios netikros banko mokėjimo kortelės pardavėjams gali nesukelti jokio įtarimo, nes parduotuvių darbuotojai nuskaičiuodami pinigus nuo suklastotos banko mokėjimo kortelės ne visada sulaukia pranešimo apie tai, kad bandoma atsiskaityti netikra banko mokėjimo kortele.

Bankomatuose - skaitytuvai

Policijos pareigūnai gyventojams, besinaudojantiems šia atsiskaitymo priemone, pataria būti atsargesniems net maitinimo įstaigose ir padavėjams neduoti išsinešti banko mokėjimo kortelės. Esą restoranų ir kavinių darbuotojai lankytojams už akių gali ne tik nuskaičiuoti pinigus, bet ir duomenis, kurie vėliau gali būti panaudoti piktiems nusikaltėlių kėslams.

Beje, žmonės turėtų  būti atsargesni ir imdami pinigus bankomatuose - atliekant operacijas gali būti nuskaityti slapti duomenys. Duomenis gali nuskaityti į bankomato kortelės angą įleisti duomenų skaitytuvai. Pareigūnų teigimu, kol kas tokių sukčiavimo atveju mieste dar nebuvo užfiksuota.

Be banko mokėjimo kortelių  klastojami net naujo leidimo dokumentai. Teisėtvarkos sergėtojai pastebėjo, kad reikiamą įrangą dokumentams padirbti auksarankiams nesunku gauti - jos pilna interneto svetainėse. 
 

Į viršų