Bandymas amfiteatre po atviru dangumi suręsti sceną nepasiteisino – scenos lentos supuvo, todėl kyla pavojus ne tik koncertuotojams, bet ir vasaros amfiteatro lankytojams.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.

 

Mykolas DEIKUS
Verslininkai vienijasi, kad reanimuotų centrinę miesto dalį. Kelios dešimtys verslininkų susivienijo į asociaciją, sukruto ir pavieniai politikai.

Planuojama, kad vasaros vakarais pėsčiųjų gatvė taps „koncertų sale“.

Susibūrė į asociaciją

Apie pusšimtis centrinėje miesto dalyje dirbančių, patalpas nuomojančių verslininkų susibūrė į asociaciją. Iniciatorius buvo Šiaulių miesto tarybos narys, verslininkas Arvydas Mockus.

Politiko žodžiais, verslininkus išjudino Savivaldybės sumanymas uždrausti rūkyti Vilniaus pėsčiųjų gatvėje. Asociacija susibūrė vos per keletą dienų.

A. Mockus tikisi, jog naujai susikūrusi asociacija išjudins ir miesto Savivaldybę. Politiko žodžiais, kad centras atgytų, būtina pritraukti žmones. Tam galima būtų panaudoti ir Europos Sąjungos pinigus, pavyzdžiui, centrinį miesto parką paverčiant patrauklia laisvalaikio, poilsio zona.

Siūlo „pritraukti“ gyventojų

Šiaulių miesto tarybos nario A. Mockaus žodžiais, reikėtų galutinai išspręsti ir Gilo statybų griuvėsių problemą. Jeigu vietoj griuvėsių išdygtų gyvenamieji namai, atsikėlę nauji gyventojai pagyvintų centrinę miesto dalį, atsigautų ir verslas. Centrą prikelti gali tik žmonės, kurie čia gyvena, apsiperka, pramogauja“, - sako politikas.
Panašią idėją siūlė ir viena architektų grupė, dalyvavusi Kūrybinėse dirbtuvėse ir teikusi Prisikėlimo aikštės sutvarkymo idėją. Architektai siūlė „paaukštinti“ pastatus, įrengti butus, kur atsikeltų nauji gyventojai, o pirmieji aukštai galėtų būti naudojami kaip parduotuvės. 

Rengs gatvės koncertus

Idėją, kaip prikelti centrinę miesto dalį, ėmėsi vystyti ir Šiaulių vicemerė Alma Javtokienė. Pernai pradėtus vadinamuosius kultūros vakarus norima rengti visoje Vilniaus pėsčiųjų gatvėje.

Vicemerė pradėjo susitikimus su bulvare įsikūrusių kavinių, parduotuvių savininkais, teiraudamasi idėjų, ragindama prisijungti.

A. Javtokienės teigimu, verslininkai itin palankiai sutiko iniciatyvą ir žada prisidėti. „Pavyzdžiui, tradiciškai vyksiančio renginio „Monmartro respublika“ metu bulvare, kavinėse galėtų atsirasti koks nors prancūziškas akcentas“, - sako politikė.

Nuo gegužės vidurio, jei nesutrukdys orai, pėsčiųjų gatvėje ketinama rengti koncertus. A. Javtokienės žodžiais, vakarais skirtingose bulvaro dalyse galėtų vykti net keli koncertai, teminiai vakarai ir pan.
A. Javtokienė sakė, jog pradžioje Savivaldybės tarnautojai idėją sutiko gana vangiai, tačiau dabar įsitraukė ir sėkmingai darbuojasi.

Amfiteatras – sulūžęs ir apleistas

Idėja rengti koncertus nėra nauja. Praėjusios kadencijos miesto valdžia koncertus buvo pradėjusi rengti vasaros amfiteatre. Tačiau tradicija neprigijo ir numirė. „Nesąmonių“ pridirbo ir pati Savivaldybė. Išardė dalį amfiteatro suolų, po atviru dangumi surentė medinę sceną ir sumūrijo tvorą. Jau po pirmosios žiemos scenos lentos supuvo ir įlūžo, atsivėrė plačios skylės.

Dabar net norint neįmanoma rengti koncertų – scena pavojų kelia ne tik koncertuojantiesiems, bet ir jaunimėliui, kuris vakarais renkasi amfiteatre.

Dėl besirenkančio išgerti jaunimėlio vakarais miestiečiai eidami pro apleistą amfiteatrą jaučiasi ganėtinai nesaugiai. Dažnai po amfiteatrą šlaistosi ir valkatos, kurie čia pat iš bambalio tuština alkoholinius gėrimus.

Centrą ištuštino prekybos centrai

Bulvarą dar iki prasidedant krizei ištiko toks pat likimas kaip ir Kauno Laisvės alėją, iš kurios žmones nusiurbė išdygę prekybos centrai. Šiauliuose, centrinėje dalyje ir po visą miestą, išsibarstę prekybos ir pramogų centrai iš bulvaro išviliojo verslininkus ir pirkėjus.

Daugelis patalpų, kuriose veikė parduotuvės, stovi tuščios. Bulvaras atgyja tik retų švenčių metu, kai ima šurmuliuoti gatvės prekyba, ir šeštadieniais, kai šiauliečiai senu papratimu ima traukti į turgų.

 

Į viršų