Šiaulių aviacijos bazės vado padėjėjai vyriausiajai leitenantei Agnei Balčiauskytei prancūzai įteikė medalį.

 
 
 
 
 
 
Asta VOLKOVAITĖ

Penktadienį Baltijos šalių oro policijos misiją Zokniuose iš Prancūzijos kontingento  perėmė lenkai. Trečią kartą oro erdvės patruliavimo misiją atliekantys lenkai saugumą žada užtikrinti pilotuodami naikintuvus „Mig-29”. Aidint sveikinimams bei padėkoms misijos perdavimo ceremonijoje trumpai prisiminta ir tragiška visą Lenkiją sukrėtusi nelaimė.

Lenkų  naikintuvai – bet kokioms oro sąlygoms

Oro misijos perdavimo ceremonija prasidėjo tylos minute. Kariai taip pagerbė Smolensko aviakatastrofos aukas. „Mums labai sunkus metas...” - neslėpė laikinai einantis Lenkijos karinių oro pajėgų vado pareigas brigados generolas Stefanas Rutkovskis.

Lenkai Baltijos šalių oro erdvę saugos jau trečią kartą. Beveik šimtas karių, iš kurių – aštuoni lakūnai. Jie žada skraidyti naikintuvais „Mig-29”. Šie naikintuvai gali vykdyti užduotis bet kokiu paros metu, bet kokiomis oro sąlygomis. Naikintuvas sukurtas artimo ir vidutinio nuotolio oro mūšiams, prireikus gali naikinti antžeminius taikinius. Lenkų junginio vadovas, žiniasklaidos atstovų paklaustas, ar jie ruošiasi skraidyti žemai, gražiai šyptelėjo ir keletą kartų angliškai pakartojo, kad skraidys, jei tik to reikalaus užduotis.

Lietuviški šalčiai – išbandymas prancūzų  kariams

Misiją baigiantys prancūzai nešykštėjo padėkų lietuvių kariams. Aviacijos bazės vado padėjėjai vyriausiajai leitenantei Agnei Balčiauskytei prancūzų  junginio vadas už nuopelnus skyrė medalį. 

Prancūzijos junginiui pastaruoju metu vadovavęs  pulkininkas leitenantas Sebastijanas Valetė atrodė gerai nusiteikęs ir žiniasklaidos atstovams pripažino, kad oro misija esąs patenkintas – techninių nesklandumų nepatyrė. Visgi prancūzai neneigė, kad žiemos šalčiai jiems buvo nemenkas išbandymas. „Žemą temperatūrą sunku iškęsti žmonėms, vaikščiojantiems ant žemės, bet naikintuvams žiema visiškai nepakenkė”, - kalbėjo S. Valetė. 
 


Į viršų