Ir kas nenorėtų  padėti šiai žaviai merginai? O jei už tai dar ji siūlo įspūdingą  sumą pinigų, „pasirašytų” turbūt ne vienas. Tačiau policijos pareigūnai perspėja neužkibti ant tokių kabliukų. Tokius laiškus siuntinėjantys sukčiai gali pridaryti daug problemų.

 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Ieškodami lengvų pinigų trokštančių tautiečių, internetiniai sukčiai patobulino savo psichologinius žaidimus. Dabar jie apsimeta ne tik milijoninius palikimus siūlančiais bankininkais, bet ir jaunomis, seksualiomis turtų paveldėtojomis, bėgančiomis nuo piktų, jas nužudyti norinčių dėdžių. Kad būtų efektyviau - „užkibusiam” tautiečiui atsiunčiamos seksualios merginos nuotraukos, parašomas gailestį ir susirūpinimą turintis kelti laiškas. Viskas, ką turi padaryti laiško gavėjas, – pateikti savo asmens duomenis, tapatybės kortelės kopijas ir dievobaiminga, išsigandusi mergina „perves” ketvirtadalį nuo savo paveldėto palikimo, siekiančio 1,5 milijono JAV dolerių. Policijos pareigūnai žmonėms pataria ignoruoti tokius pasiūlymus ir niekam nepatikėti savo asmens duomenų.

Reikalauja slaptumo ir žada dosnų atlygį

Prieš  keletą dienų „Šiaulių naujienų” žurnalistai sulaukė Nikolines Bartholomevos vardu pasirašyto keisto elektroninio laiško.

Tikriausiai internetinio vertėjo pagalba į lietuvių kalbą išverstame laiške rašoma, esą ji – devyniolikmetė nunuodyto Dramblio Kaulo Kranto kakavos prekybininko dukra. Mergina pasakoja, kad jos tėvą nužudė piktas dėdė, o dabar jis nori nužudyti ir ją. Esą mirdamas tėvas jai paliko 1,5 milijono JAV dolerių palikimą. Šių pinigų ir gviešiasi piktasis merginos dėdė.

Laiško gavėjui mergina guodžiasi, kad piktasis dėdė ją persekioja ir ji yra priversta slapstytis. Todėl šį laišką ji rašo pasislėpusi viešbutyje ir prašo padėti įsikurti Lietuvoje, kur ji galėtų tęsti savo studijas, nes savo šalyje ji nebeturi nieko, kas galėtų ja pasirūpinti. Kad laiško gavėjui nekiltų įtarimų, kodėl ji nesikreipia į policiją, mergina iš karto atsako, kad policija atidėlioja šio klausimo sprendimą, o jai reikia skubios pagalbos. Todėl laiško adresato ji prašo greitai atsakyti, ar jis sutinkąs jai padėti. Už pagalbą mergina siūlo 25 procentus paveldėto turto, tačiau jos „gelbėtojas” turi pažadėti niekam apie tai nepasakoti (juk ją nori nužudyti).

Atsiuntė  seksualias nuotraukas

Įtardami, kad po šiuo laišku slepiasi internetiniai sukčiai, „Šiaulių naujienų” žurnalistai atliko nedidelį eksperimentą ir pabandė išsiaiškinti, kokių duomenų „persekiojama” mergina pareikalaus iš savo „gelbėtojo”. Nieko nelaukdami „Šiaulių naujienų” žurnalistai merginai atsakė sutinką padėti ir esą laukia tolimesnių nurodymų.

Netrukus gavome merginos atsakymą su tolimesniais nurodymais. Laiške-atsakyme mergina dar kartą pabrėžia, kaip svarbu niekam nesakyti apie būsimą sandėrį. Anot jos, piktasis dėdė jos visur ieško ir jai nesaugu. Mergina dar prideda graudų pasakojimą apie mamos mirtį, kai ji dar buvo visai maža, apie nepelnytas likimo skriaudas ir vienintelį išsigelbėjimą – emigraciją į Lietuvą, kurioje gyvena jos būsimas globėjas-gelbėtojas.

Laiško pabaigoje mergina pateikia savo ir savo tėvo adresą, kontaktinius duomenis, asmens dokumento kopiją ir keletą nuotraukų. Reikėtų pažymėti, kad kai kurios iš jų – labai seksualios. Jose jauna mergina dėvi maudymosi kostiumėlį išryškinantį visus moteriškus privalumus.

Laiško gavėjo mergina prašo nurodyti iš pirmo žvilgsnio „nekaltus”  asmens duomenis – vardą, pavardę, adresą, telefono numerį, amžių, užsiėmimą. Tačiau prašoma pateikti ir asmens dokumento kopiją bei pridėti keletą nuotraukų. Esą ji tokius duomenis pateikėi, todėl pateikti ir laiško gavėjas turėtų nebijoti.

Nemokamas sūris – tik pelėkautuose

Dėl suprantamų  priežasčių susirašinėjimą su internetiniais sukčiais nutraukėme. Šiaulių apskrities VPK atstovė spaudai Gailutė  Smagriūnienė „Šiaulių naujienų” skaitytojams dar kartą primena, kad žmonės nepasitikėtų tokiais siūlymais ir nesitikėtų gauti lengvų pinigų.

„Ne tik svetimiems, tačiau ir pažįstamiems nereikėtų atskleisti asmens duomenų. Niekas nieko už dyką neduoda, o į sukčių rankas patekę asmens duomenys gali pridaryti labai daug problemų”, - pažymėjo G. Smagriūnienė.

Anot policijos atstovės, gavę asmens dokumento kopiją sukčiai ją gali panaudoti įvairiems nusikaltimams – paimti paskolą, banke gauti kreditines korteles, padaryti kitų nusikaltimų, už kuriuos teks atsakyti nieko neįtariančiam žmogui.

„Jei nenorite patirti nuostolių ir išvengti kitų nemalonių nesusipratimų, neskelbkite savo asmens duomenų, o gavę elektroninius laiškus su pasiūlymais gauti milijoninius palikimus, juos tiesiog ištrinkite. Prisiminkite, kad niekas niekam pinigų už dyką neduoda”, - pataria G. Smagriūnienė.  
Internetiniai sukčiai imasi gudrybių ir asmens duomenis vilioja psichologiniais žaidimais. Prie graudaus laiško pridedamos ir jaunutės merginos nuotraukos, kuriose puikiai matyti visi moteriški privalumai.

 
Laiško patikimumo įspūdį sudaro ir pateikta „asmens dokumento” kopija. Atsakydamas tuo pačiu laiško gavėjas irgi raginamas nusiųsti savo asmens dokumento kopiją.
Elektroniniu paštu atsiųstos nuotr.
Į viršų