Mindaugas LAURINAITIS
Vakar vykusiame miesto Tarybos posėdyje politikai užvirė tikrą politinį turgų. Ginčai kilo svarstant naujus atlyginimų dydžius už Šiaulių miesto mokyklose teikiamą neformalųjį vaikų švietimą. Į sąrašą naujojoje projekto redakcijoje buvo įtrauktos konkrečios dviejų progimnazijų programos, tad toks konkretumas politikams ir užkliuvo.
Iš pradžių netgi siūlyta projekto svarstymą išbraukti iš darbotvarkės, bet politikai nusprendė klausimo neatidėti. Po to užvirus aršiai diskusijai, pakeitimus teikusi frakcija paprašė keleto minučių pertraukos, kad galėtų pasitarti.
Posėdyje dalyvavusių tų pačių dviejų progimnazijų vadovai teigė, kad jų mokyklose vykdomos programos reikalauja kitokių atlyginimo dydžių nei jau buvo patvirtinti bendrieji dydžiai visoms mokykloms. Taip yra todėl, kad vaikai pagal šias programas mokomi menų, o dailės priemonėms nupirkti reikia daugiau pinigų nei jų būtų skiriama pagal bendruosius dydžius.
Vieni politikai siūlė iš projekto išbraukti tik konkrečius mokyklų pavadinimus, o didesnius atlyginimus meno programoms palikti, kad jomis galėtų pasinaudoti ir kitos mokyklos. Tokie siūlymai sukėlė tikrą audrą, nes posėdžio pirmininkas meras Justinas Sartauskas nežinojo, ar galės pasirašyti projektą su tokiais pakeitimais ir kaip pakeitimus vertinti.
Bijodamas prisiimti atsakomybę, jis bandė atsiklausti juristės bei visos Tarybos nuomonės, o tai tik dar labiau paaštrino diskusiją. Politikai vienas kitam pradėjo aiškinti reglamentą, teises ir pareigas, vienas po kito registravosi pasisakymams. Viską reziumavo Tarybos narė Birutė Marija Paplauskienė: „Priešrinkiminis laikotarpis sutapo su priešpilniu“. Įsiaudrinę kiti politikai vos nepradėjo ginčytis, kokia mėnulio fazė dabar yra.
Galop pasigirdo ir siūlymų balsuoti už tokį projektą ir nesiginčyti dėl smulkmenų – menas visuomet reikalauja didesnių išlaidų, o nuo kultūros skatinimo tarp jaunimo tik geriau visiems. Tad politikai galų gale priėmė tiek diskusijų sukėlusį projektą. Po balsavimo viena iš mokyklų vadovių padėkojo politikams, kad jie atsižvelgė į vaikus ir meninį jų ugdymą.

Į viršų