Šiaulių miesto tarybos narius ir miestiečius Savivaldybės vadovai vedžioja už nosies, mėgindami organizuoti „bendruomenių“ susirinkimus, į kuriuos kviečiami tik tie asmenys, kurie palaiko mokyklų uždarymo idėją.
Vaido SIMANAUSKO nuotr. 

Mykolas DEIKUS

Mokyklų uždarinėjimo peripetijose ryškėja valdininkų ir politikų organizuojamo sąmokslo pėdsakai. Paaiškėjo, kad už politikų nugarų sumanymo uždarinėti mokyklas autoriai imituoja bendruomenių susirinkimus – mokykloms uždrausta įsileisti visus norinčius išsakyti savo nuomonę tėvus ir sudarinėjami valdininkams palankių delegatų sąrašai. Šiaulių miesto tarybos nariai tik susitikimo dieną iš „Šiaulių naujienų“ sužinojo, kad rengiami mokyklų bendruomenių susitikimai su politikais.

„Užsakyta“ bendruomenės nuomonė

Vakar vykusiame Šiaulių miesto tarybos posėdyje netikėtai užvirė aistros dėl mokyklose organizuojamų susitikimų su bendruomenėmis – šiuose susitikimuose išsakyta nuomone ketinama remtis uždarinėjant mokyklas (nors Švietimo įstatyme rašoma kitaip – turi būti atsiklausta visos bendruomenės – ir mokytojų, ir mokinių, ir jų tėvų).

Žibalo į ugnį įliejo informacija, kad Savivaldybės administracija uždaromų mokyklų vadovams nurodė, kiek „bendruomenės“ atstovų jie gali pakviesti į susirinkimus ir net esą pateikti vardiniai „bendruomenės“ atstovų sąrašai. 

Centro pradinei mokyklai leista į susirinkimą pakviesti ne daugiau kaip dešimt žmonių, Dubijos pagrindinei – ne daugiau kaip dvidešimt žmonių, o Aukštabalio pradinei – ne daugiau kaip trisdešimt žmonių. Kitaip tariant, paaiškėjo, kad už politikų nugarų organizuojama „nuomonė“, palanki sumanymo uždarinėti mokyklas autoriams.

Slėpė informaciją nuo politikų

Nors Šiaulių meras socialdemokratas Justinas Sartauskas liežuvį plonino pasakodamas, kaip plačiai miestiečiai informuoti apie bendruomenių susirinkimus, vakar paaiškėjo, kad apie susitikimus nebuvo informuoti ne tik miestiečiai, bet ir Šiaulių miesto tarybos nariai.

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė, darbietė Angelė Kavaliauskienė piktinosi, kad jos vadovaujamas komitetas apskritai buvo nušalintas. Ji teigė tik ketvirtadienio ryta iš spaudos sužinojusi apie rengiamus susitikimus. „Panaikinkite komitetą,“ - karščiavosi komiteto pirmininkė, dirbanti vienoje iš miesto mokyklų.

Klausimais užverstas Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius mėgino išsisukinėti aiškindamas, kad į klausimus atsakys kitame Tarybos posėdyje, tačiau politikai jį rėmė prie sienos. Galiausiai direktorius pripažino, kad „gal“ ir buvo padaryta klaida, įvardijo, kas ir kaip nusprendė informuoti politikus. Paaiškėjo, kad tai nuspręsta rytiniame Savivaldybės vadovų pasitarime. Šiuose pasitarimuose dalyvauja Savivaldybės administracijos direktorius, jo pavaduotojai, miesto meras Justinas Sartauskas ir mero pavaduotojos.

„Kalė“ savo merą

Aiškinantis, kas nusprendė uždrausti mokinių tėvams ateiti į susitikimus su politikais, viešai „susikapojo“ buvęs Šiaulių meras liberalcentristas Genadijus Mikšys ir dabartinis miesto meras, socialdemokratas J. Sartauskas. G. Mikšys pasiūlė nebesiginčyti Tarybos posėdyje, o atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškinti nurodymo autorius.

J. Sartauskas mėgino numuilinti, girdi, neaišku, ką reikia tirti. Tačiau patį merą į kampą įvarė jo paties bendrapartiečiai – socialdemokratai. Į akis šoko Ramūnas Snarskis, Virginija Račienė.  Politikai patvirtino, kad mokyklų vadovams iš tiesų buvo nurodyta, kiek žmonių galima pakviesti į susirinkimus, kuriuose būsianti išsakyta bendruomenių nuomonė. R. Snarskio teigimu, mokyklų vadovams buvo pasakyta tiesiai – mokyklos bus uždarytos.

Po Tarybos posėdžio kai kurie politikai teigė posėdžio metu įsitikinę, jog už planų uždarinėti mokyklas kyšo ir liberalų sąjūdžio, kuriam priklauso Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Strups, ausys.

Aiškėja organizatoriai

Kol virė aistros, Socdemų frakcijos seniūnas Arvydas Mockus paskambino į Centro pradinę mokyklą.

„Kalbėjausi su Centro pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja. Švietimo skyriuje vyko pasitarimas, kuriame dalyvavo Švietimo skyriaus vedėja (Violeta Damskienė, - red. past.) ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Strups“, - pareiškė politikas, kurio žodžiais šiame pasitarime ir buvo įvardyti bendruomenių „atstovų“ skaičiai.

„Štai ir pretekstas tarnybiniam tyrimui“, - replikavo G. Mikšys, o meras J. Sartauskas atrodė it maišu trenktas. Valdininkus dar mėgino ginti liberalų sąjūdžio atstovas Vaidas Bacys, raginęs pasitikėti Savivaldybės administracija, tačiau didelio palaikymo nesulaukė.


 

Kęstučio PABIJUTO pieš.
Į viršų