2014-03-17 14

„Tautodailės parodos turi labai senas tradicijas, bet dabar jos įgavo ypatingai spartų pagreitį ir vystymąsi. Šiandien tai labai brangi paroda – pasiektos stiprios meninės aukštumos. Nė vienu laikotarpiu nebuvo tokios turtingos keramikos ekspozicijos“, - sako menotyrininkė M. Adomavičienė.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ
Šeštadienį Šiaulių dailės galerijoje atidaryta tradicinė pavasarinė tautodailės darbų paroda „Gyvos Šiaulių regiono tautodailės tradicijos 48-ojoje parodoje“, kurią bus galima apžiūrėti iki balandžio 5 dienos. Itin daug darbų iš šios parodos keliaus į respublikinę tautodailininkų parodą „Aukso vainikas“.
Liaudies meno tradicijų ekspozicija papildyta ir autoriniais darbais - Genovaitės Butkevičienės dekoratyviniais indais ir skulptūromis, Laimutės ir Zenono Tomkų margučiais, Reginos Vaišnorienės tekstilės bei Vydmanto Vertelio keramikos dirbiniais.

Dalyvių gausa
Parodos organizatoriai džiaugiasi ir didžiuojasi žmonėmis, kurie atsiliepė į pakvietimą dalyvauti parodoje. Iš viso ekspozicijoje dalyvauja 326 autoriai, kurie eksponuoja 1803 darbus, iš kurių 200 - Lietuvos tautodailininkų sąjungos narių.
Daugiausiai dalyvių yra iš Šiaulių miesto – net 87 autoriai ir 700 jų darbų, iš Šiaulių rajono – 67 autoriai ir 430 jų darbų. Mažiausiai ekspozicijoje Kelmės rajono tautodailininkų – 13 autorių ir 93 jų darbai.
Pasak Lietuvos liaudies kultūros centro atstovės Teresės Jurkuvienės, Šiaulių parodos visada glosto širdį, bet šiemet paroda – ypač graži. „Pavyko parodyti tuos dalykus, kuriais garsus jūsų kraštas, tai – keramika, tekstilė, garsėjate geriausiomis visoje Lietuvoje juostomis. Tad rankdarbiai labai gražiai pristato Šiaulių kraštą. Šiemet parodos nugalėtojai dalyvaus ne tik respublikinėje, bet drauge ir jubiliejinėje dešimtojoje „Aukso vainiko“ parodoje, kuri vyks Lietuvos nacionaliniame muziejuje. Greta įprastinės konkursinių darbų salės turėsime ir salę, skirtą iki šiol visiems vainikuotiems konkurso laureatams“, - sako T. Jurkuvienė.
Pasak jos, šiek tiek teko nusivilti krašto kryždirbyste – nepristatyta nė vieno kandidato. „Su daile šiek tiek geresni reikalai, o su taikomąja – visuomet lūžta ekspozicijos nuo darbų – praktiškai reikėtų dvigubinti ar net trigubinti diplomus“, - teigia T. Jurkuvienė. Laureatų šiemet išties daug. Vaizdinės dailės srityje apdovanotas akmens skulptorius Valdas Bandza, o taikomojoje dailėje trečioji vieta skirta trims meistrams – audėjai Reginai Vaišnorienei, juostų audėjai Irenai Gaidamavičienei bei rankšluostinių meistrui Daliui Udrakiui. Antrosios vietos vaizdinėje dailėje atiteko skulptoriui Jonui Bražiūnui ir juostų audėjai Editai Dapšienei. Šiaulių apskričiai respublikinėje „Aukso vainikas“ parodoje vaizdinės dailės kategorijoje atstovaus tapytojas Viktoras Žilinksas, o taikomosios dailės kategorijoje – Silvestra Virgilija Šufinskienė.

Atsigaunanti tautodailė
Pasak menotyrininkės Michalinos Adomavičienės, Lietuvos tautodailei daug įtakos turėjo pereinamojo laikotarpio sąlygos ir ekonominė padėtis, tad dabar ji akivaizdžiai atsigauna. „Tautodailės parodos turi labai senas tradicijas, bet dabar jos įgavo ypatingai spartų pagreitį ir vystymąsi. Šiandien tai labai brangi paroda – pasiektos stiprios meninės aukštumos. Nė vienu laikotarpiu nebuvo tokios turtingos keramikos ekspozicijos“, - sako menotyrininkė.
Šiaulių krašto keramikai jėgų semiasi iš Kuršėnų, nes šis miestas vienas iš tų, kurie visoje Lietuvoje dominuoja savo pasiekimais. „Keramikai ypatingai jautriai ir subtiliai reaguoja į pasikeitimus, bet išlaiko savo šaknis. Ąsočiai ir puodynės – formos ir proporcijos, ąselės ir snapeliai, dekoras ir ornamentai – viskas taip apgalvota, kaip senųjų puodžių kūryboje. Tekstilėje buvo laikas, kai audiniai gausiai puošė visą salę, po to išnyko, audėjėlės išėjo Anapilin, o šiandien jau negalima atsidžiaugti, kiek turime gražių lovatiesių, rankšluosčių. Juostos – mūsų Šiaulių krašto ir Lietuvos pasididžiavimas“, - teigia M. Adomavičienė.
Pasak jos, tapyboje vyresnė karta dekoratyvesnė ir primityvesnė, o jaunesnioji dažnai mokosi tapyti ne tik per literatūrą, bet ir dirbdama su meistrais, tad galėdami daugiau pamatyti pasaulio ir daugiau įgyti žinių jaunieji liaudies tapytojai daugiau linkę į profesionaliąją dailę. „Nes tokių perliukų kaip Elena Adomaitienė, Rožė Džiaugienė turėsime laukti. Primityvumas nereiškia neprofesionalumo ir nemokėjimo tapyti, tai daugiau vidaus kalba, kurios dirbtinai nesukursi“, - sako M. Adomavičienė. Anot menotyrininkės, gaila, kad beveik nėra grafikos meistrų darbų. Šiemet kryždirbystėje buvo nuostabūs kelių autorių darbai, tačiau „Aukso vainikui“ reikia mažiausiai penkių darbų kolekcijai. „O šiandien yra tik du-trys vieno autoriaus darbai. Užtat popieriaus karpiniai – fantastiški“, - sako M. Adomavičienė.

2014-03-17 16

Iš viso ekspozicijoje „Gyvos Šiaulių regiono tautodailės tradicijos 48-ojoje parodoje“ dalyvauja 326 autoriai, kurie eksponuoja 1803 darbus.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų