Pranašavimai apie pasaulio pabaigą buvo primiršti, bet dabar vėl jie atgyja. Paskutinis tokių pranašavimų pakilimas buvo 2012 metais, kai buvo pranašaujama pasaulio pabaiga tų metų gruodžio 21 d. Taigi vos ne dešimtmetį buvo ramiau, tačiau žvelgiant į įvykius pasaulyje pasaulio pabaigos grėsmė kartais prisimenama.

Pasirodo, yra net toks simbolinis laikrodis, kuris rodo iki pasaulio pabaigos likusį laiką. Jis sukurtas 1947 m. Mokslininkų iš viso pasaulio grupė analizuoja tarptautines grėsmes, ypač daug dėmesio kreipia į branduolinį arsenalą ir klimato kaitą, ir nusprendžia, kur turi pasisukti laikrodžio rodyklės. Kuo arčiau 12 val., tuo žmonija arčiau pasaulio pabaigos. 2012 m. laikrodis rodė 11.55. Tuomet didžiausią nerimą kėlė branduolinis arsenalas visame pasaulyje. Laikrodį pasukti privertė ir baimė dėl Fukušimos atominės elektrinės bei H5N1 gripo. Šiemet laikas pasuktas iki 11.57 val.

Kai laikrodis buvo sukurtas, rodyklės rodė 11.53 val. Arčiausiai 12 val. jis buvo 1953 m., kai buvo išbandyta vandenilinė bomba, – iki vidurnakčio buvo likusios 2 minutės.

Neseniai mirė pasaulio pabaigų pranašas Haroldas Campingas, tokią pabaigą žadėjęs jau 1994 metais. Vėliau pranašas baugino, kad visuotinio teismo diena ateis 2011 metų gegužę. Dar vėliau sakė suklydęs ir paskelbė naują datą 2011 metų spalį. Tų prognozių vedini daug jo į pasaulio pabaigą įtikėjusių pardavė savo nuosavybę ir pinigus išleido iki išpranašauto patekimo į dangų. Tiesa, po 2011-ųjų pranašysčių nesėkmės Campingas kiek aprimo ir 2012 pasaulio pabaigos nei jis, nei kiti jo kolegos nebepranašavo.

Campingas mirė, tačiau į jo vietą stoja nauji pranašai. Tad skaitant apie pasaulio pabaigas, iš pačių artimiausių užtikau pranašaujamą 2022 metais. Šią pabaigą pranašauja Jeane Dixon, kuri buvo išpranašavusi JAV prezidento Johno Kenedy žūtį. Bet tik tas jos spėjimas ir buvo teisingas, kiti – nelabai. Ji pranašavo, kad 1958 metais prasidės III pasaulinis karas, o rusai pirmieji išsilaipins Mėnulyje. Taip pat anksčiau ši aiškiaregė turėjo kitą pasaulio pabaigos datą – 1962 metus.

Ar mes bei mūsų vaikai sulauks pasaulio pabaigos? Štai ims ir išvys mūsų karta pasaulio pabaigą. Vaizdelis turėtų būti ne koks, bet būsime neeilinė karta – pasaulio pabaigos karta – taip patekusi į pasaulio istoriją. Gaila tik, kad niekas apie tai nežinos.

Regėdamas, kas dedasi, ir aš kartais prisijungiu prie tvirtinančių, jog šiam pasauliui ateina pabaiga. Reikėtų budėti tikinis, kad ji tikrai bus ir gal net ji, kaip liaudis sako, ne už kalnų. Antra vertus, keista, kad kalbantys apie pasaulio pabaigą kažkodėl ir toliau domisi investicinėmis galimybėmis ar namų statybomis. Kam, jei pasaulio pabaiga čia pat?

Kalbant apie pasaulio pabaigą visgi labiausiai dera vadovautis senaisiais pranašais, kad ir Mikalda, knygos „Mikaldos, Sabijos karalienės, pranašystės“ autore. Mūsų seneliai tą knygą leido iš rankų į rankas. Sako, vienu metu ji buvo antroji po maldaknygės.

„Baisaus teismo diena ateis po didžiųjų atmainų. Praėjus dviem tūkstančiams metų po Mesijo nukryžiavimo, ateis vienas karalius iš Saulėlydžio, arba Vakarų šalies, užkariaus visas šventas vietas ir atvers pagonis į tikrą tikėjimą. Tada žmonės didelėje prabangoje gyvendami vėl taps blogi, darys piktus darbus ir tikės netikrais pranašais“, – rašo Mikalda.

Atkreipkite dėmesį – „praėjus dviem tūkstančiams metų po mesijo nukryžiavimo“. Kadangi Mesijas nukryžiuotas būdamas 33 metų, tai nesunku paskaičiuoti – 2033. Be to, pati Mikalda – ne kokia nors išgalvota būtybė. Biblijoje minima, kad ji buvo susitikusi su karaliumi Saliamonu, kuris pasižymėjo aštriu protu ir pramatymais. Net baisu čia rašyti, bet daugelis reiškinių, kuriuos Sabijos karalienė įvardija kaip pasaulio pabaigos ženklus, jau regimi. Tautos, valstybės kariaus viena su kita, gamta paklaiks, moterys gyvens su moterimis, vyrai su vyrais. Kad tik ko neįžeidus, tai dar kartą pakartoju, jog čia tik pranašystės, kuriomis tiki tik viską žinantys apie vakcinavimą...

Kitas pranašas Nostradamas, kaip ir priklauso save gerbiančiam pranašui, mėgo rašyti įmantriais, pompastiškais ir labai miglotais žodžiais, kuriuose daugybė alegorijų ir nutylėjimų. Tipiška jo pranašystė atrodo taip: „Marsas grasina mums karinga jėga, septyniasdešimt kartų jis privers mus pralieti kraują.“ Nebūtina turėti labai lakią vaizduotę, kad tai būtų galima pritaikyti vos ne kiekvienam konfliktui – nuo šeimyninių ginčų iki pasaulinio karo. Pagal Nostradamą pasaulio pabaigą atneštų branduolinis karas 2018 m., tai yra, net anksčiau, nei pranašauja jau minėta Jeane Dixon.

 O visgi kokios iš tikro pasaulio pabaigos galimybės? Iš tekstų apie pasaulio pabaigą, prisirinkau, ko vienu ar kitu atveju galima tikėtis. Pavyzdžiui, susidūrimo su asteroidu tikimybė yra 0,00013 proc. Bent 5 kilometrų skersmens asteroidas – tokio dydžio kūnas galėtų sunaikinti civilizaciją – į Žemę pataiko maždaug kartą per 20 mln. metų. Tačiau programos, kurios seka pavojingus kosmoso kūnus, tobulėja. Turint pakankamai laiko ir sutelkus pasaulio kosminių valstybių jėgas, žmonijai gali pasisekti nukreipti asteroidą keliu, kuriame jis nekliudytų Žemės.

Ekstremali klimato kaita – 0,01 proc. tikimybė. Modeliuojant įprastus klimato kaitos rezultatus, dėmesys daugiausiai kreipiamas į labiausiai tikėtinas pasekmes – visuotinį atšilimą 4 laipsniais. Tai įvyktų dėl anglies dioksido išmetimo į atmosferą. Tačiau yra rizika, kad kiti reiškiniai paskatintų žymiai blogesnes pasekmes – pavyzdžiui, metano dujų ištrūkimas iš amžinojo įšalo Arktyje. Dėl to temperatūra visame pasaulyje gali pakilti 6 laipsniais ar net daugiau. Dėl to kiltų badas visame pasaulyje, socialiniai neramumai, kurie privestų prie civilizacijos žlugimo.

Branduolinis karas – 0,005 proc. tikimybė. Branduolinis karas tarp JAV ir Rusijos buvo pagrindinė apokaliptinė baimė XX a. pabaigoje. XXI a. niekas nepasikeitė. Rizika dėl konflikto išlieka ir net didėja. Jos metu į stratosferą pakilę dūmai užblokuotų Saulės šviesą ištisiems mėnesiams. Tai galėtų atnešti galą civilizacijai nepaisant to, kokia buvo paties sprogimo žala.

Pasaulinė pandemija – 0,0001 proc. tikimybė. Apokaliptinė liga būtų neišgydoma (kaip Ebolos virusas), mirtina (kaip pasiutligė), ypač užkrečiama (kaip peršalimas) ir su ilgu inkubaciniu laikotarpiu (kaip AIDS/ŽIV ar COVID-19).

Sintetinė biologija – 0,01 proc. tikimybė. Genetinė inžinerija, kai kuriami nauji superorganizmai, neįtikėtinai padėjo žmonijai. Tačiau viskas gali pakrypti pražūtinga linkme – netikėtai arba kaip kažkas gali tyčia taip padaryti. Gali būti sukurtas patogenas, kuris puola žmones arba gyvybiškai būtiną globalinės ekosistemos dalį. Pasekmės gali būti dar blogesnės nei natūralios pandemijos atveju.

Apie mėsos produktus visko prisiklausiau, tad galvoju, valgysiu žuvį. Bet, pasirodo, siaubingai užteršta Baltijos jūra, tad, pavyzdžiui, išfiliuotoje lašišoje matomi raudoni taškeliai – tai kirminiukai, kurie nežūva net kepant ir užteršia žmogaus organizmą. Užsienyje vaikams tokią žuvį draudžiama duoti, o suaugę organizmai, pasirodo, atlaiko daugiau procentų to viso brudo.

Tai gal pieno produktai? Bet sužinai, kad pieno pakuotės sterilizuojamos antibiotikais. Lieka vaisiai. Koks gražus obuolys guli prekybos centre. Grožiesi iki žinios, kiek daug chemijos buvo reikalinga tam grožiui išgauti.

Bičiulis sako, jog svarbiausiai santykiai tarp žmonių ir, jei jie bus normalūs, jokia pasaulio pabaiga neįmanoma. Vieni tiki pasaulio pabaiga, baiminasi dėl jos, kiti nekreipia dėmesio.  

Pasaulio pabaigos pranašautojų mūsų mieste nesiranda. O ir apie bet kokius kitus pranašautojus Šiauliuose ir net visame Šiaulių krašte bent aš nesu girdėjęs. Tuo galima tik didžiuotis. Vadinasi, Šiauliai nėra patiklių žmonių miestas. Nežinau, ar yra vedama tokia statistika, bet pagal kriminalinių puslapių pranešimus, pastebėjau, jog Šiauliuose ir Šiaulių krašte pagaunama gan daug telefoninių sukčių. Žiūrėk, pričiupti sukčiai Joniškyje, Kuršėnuose, Kelmėje, Gruzdžiuose, pačiuose Šiauliuose. Vadinasi, žmonės nepakimba ant sukčių meškerės, nepatiki, praneša policijai. Tad, esu įsitikinęs, neįtikinsi jų ir iš piršto laužtomis pranašystėmis.

Bent man labiau patinka ne pranašautojai, bet fantastai. Kad ir „2001-ųjų kosminės odisėjos“ autorius, Britų imperijos riteris, JAV fantastų organizacijos didysis meistras, rašytojas, kūrėjas mokslininkas ir didis pranašas Artūras Klarkas.

2000-ųjų gruodžio 31-ąją jis pateikė XXI a. pranašysčių sąrašą, kuris atrodo štai taip: 2009 m. vienoje iš trečiojo pasaulio šalių sprogs bomba, paskui Jungtinės Tautos priims sprendimą sunaikinti branduolinio ginklo atsargas, 2010 m. bus išplėtota visuotinio elektroninio sekimo sistema, kurios tikslas – įveikti nusikalstamumą, bus sukurti nešiojamieji kvantiniai generatoriai, galintys išgauti energiją tiesiog iš vakuumo, 2012 m. atsiras reguliarūs kosminių lėktuvų reisai, 2014 m. orbitoje bus atidaryti kosminiai viešbučiai, 2015 m. bus išmokta išgauti auksą iš kitų metalų, triumfuos alchemija, 2016 m. bus įvesta bendra tarptautinė valiuta, 2020 m. dirbtinis intelektas prilygs žmogiškajam, Žemėje vienu metu egzistuos dvi proto formos, bet viena iš jų tobulės greičiau, 2021 m. žmonės išsilaipins Marse, 2023 m. bus klonuoti dinozaurai, mažieji bus laikomi kaip naminiai gyvūnai, 2025 m. bus atrasta jutimo organų veiklos sistema, išradimas leis pakeisti akis, nosį ir odą funkcionalesniais dirbtiniais organais, 2036 m. Kinija pralenks JAV pagal bendrąjį vidaus produktą, 2040 m. bus išmokta kurti visų medžiagų ir daiktų molekulių pakaitalus: iš gatvės purvo bus galima gaminti maisto produktus, drabužius, deimantus, pramonė ir žemės ūkis taps nereikalingi, žmonija atsidės menams, lavinimuisi ir pramogoms, 2045 m. bus sukurtas vadinamojo uždaro ciklo būstas, galintis visiškai apsirūpinti energijos ištekliais ir perdirbti atliekas, 2050 m. bus pradėta masiškai taikyti krionizacija – užšaldymas, kuriam ryšis vis daugiau žmonių, norinčių priartėti prie nemirtingumo ir savo akimis pamatyti ateitį, 2051 m. Mėnulyje bus pradėtos kurti gyvenvietės pensininkams, kuriems gydytojai patars gyventi nedidelės gravitacijos sąlygomis, 2090 m. prasidės ledynmetis, žmonija ims intensyviai deginti kurą, kad sukurtų šiltnamio efektą, 2095 m. bus sukurti aparatai, judantys šviesai artimu greičiu.

Jei Mikalda tiesiai šviesiai pranašauja pasaulio pabaigą, Nostradamas, nors ir kalba apie įvairiausius kataklizmus, pabrėžia ir dalies žmonių išlikimą, tai Artūras Klarkas – amžinas optimistas, nes anot jo, pasaulio pabaiga 2 000 002 013 m.

Kitas ekstrasensas gyrėsi galintis žiūrėdamas televizorių užhipnotizuoti tiesiogiai žinias skaitantį pranešėją ir tas ištars jo norimus žodžius. Su daug kuo susiderėjo, sutarė, kokius žodžius pranešėjas turės pasakyti, ir laukia. Tiesioginis eteris, žinios prasidėjo, visi susikaupę, ekstrasensas rankomis mojuoja ir pranešėjas tikrai ima ir ištaria sutartus žodžius. Visi sveikina ekstrasensą, o tas susirenka išloštus pinigus ir išbėga dalytis su pranešėju...

Į viršų