Net nepastebėjome, o jau ir pavasaris baigiasi. Tuoj įpusės metai, o dar šiemet būsiu nerašęs apie burtus, pranašystes, horoskopus. Reikia paskubėti, kaip be šito. Juk pranašai niekad nesiilsi. Karantino metu kiek pasislėpė, nes priklauso tai žmonių grupei, kurie labai bijo susirgti, bet štai jau jie vėl čia.

Jei kepdami kiaušinienę kiaušinį sudaušite į keptuvės kotą, o ne į keptuvės kraštą, joks horoskopas nepadės. Ar žinote, kad rytą iš lovos nevalia išlipti pro kitą pusę negu vakare įlipta, nes visi dienos darbai gali nueiti šuniui ant uodegos. Vakare, pradėjus kloti patalą, jokiu būdu negalima šios veiklos pertraukti, kitaip tąnakt miegas būtų labai neramus. Panašiai atsitiktų ir tvarkant miegamąjį į lovą atrėmus šluotą arba ant paklotos lovos padėjus kepurę. Tad miegamajame žmogui reikia būti labai budriam, kad nepasmerktų savęs nemigai, košmarams ir amžinoms nesėkmėms.

Jei eidamas gatve užmini ant kanalizacijos dangčio, reikia, kad šalia einantis trinktelėtų per pakaušį. Jei nėra kam trinktelėti, tai reikia tai padaryti pačiam. Taip pat prieš ką nors svarbaus darant reikia papūsti. Tuomet sekasi, nes nupučiamos blogos dvasios.

Kitas prietaras: jeigu iš ryto pirma sutiksite vyrą – diena bus sėkminga, jeigu moterį – nesėkminga. Tai labai suprantamas prietaras (galiojantis tik vyrams greičiausiai), nes jeigu sutikta moteris bus graži, tai po to visą dieną apie ją galvosi ir, aišku, darbai nesiseks. Sako, ypač didžiulė sėkmė lydės, jei rytą pirmąjį sutiksite žydą – išrinktosios tautos atstovą.

Kokių tik prietarų nėra. Sako, negalima per ilgai prieš didelį veidrodį stovėti rankose spaudžiant kitą, mažesnį veidrodėlį, – esą pasiklysi tame veidrodžių tunelyje, pasimaišys protas ir jau niekada iš ten nebeištrūksi. O štai skaičiau moters prisiminimus, kad būnant mergaite jai taip smagu būdavo žiūrėti į mergaitę, veidrodyje laikančią kitą veidrodį, kuriame tokia pat, tik mažesnė mergaitė gniaužia dar vieną veidrodį – ir taip iki neaišku kur nusidriekiančios, žvilgančios, susmulkėjančios iki nebeįžiūrimų mergaičių veidrodėliuose begalybės.

Net kas trečias amerikietis tiki astrologija. Bet jie tiki, kad ir prisivalgius mėsainių galima būti laimingiems. Kai kas astrologiją laiko ir menu, ir mokslu. Sako, kad žymiausias visų laikų astrologas Nostredamus išpranašavo tokius visam pasauliui svarbius įvykius kaip Antrasis pasaulinis karas, Amerikos prezidento Johno F. Kennedy žmogžudystę ir netgi rugsėjo 11-osios teroro išpuolį Niujorke. Manoma, kad nacių lyderis Adolfas Hitleris Antrojo pasaulinio karo metu naudojosi astrologų paslaugomis.

75 procentai skaitančiųjų horoskopus – moterys. Tokius duomenis skelbia įvairūs tyrimai. Indai tiki, kad ant palmių lapų užrašyti kiekvieno žmogaus gyvenimai. Lietuviai tiki, kad Kalėdų naktį gyvuliai šneka ir kad ilgas šiaudas ilgą gyvenimą reiškia (pamenu, Andrius Užkalnis juokavo, kad pirmąsyk pamatęs ilgus kokteilių šiaudelius, lietuvis juos visus išpirko ir iš to turime šiandien šimtamečius senolius).

Įsivaizduoju, kad astrologai žiūri į lubas ir svarsto kokį horoskopą šiai dienai sugalvojus. Paklausiau žmonių, kiekvienoje televizijoje pasakojančių savo gyvenimus: vienoje televizijoje jie sako, jog netiki horoskopais, kitoje, kad tiki.

Nesakau, kad niekuo netikiu. Pavyzdžiui, tikiu, jog išnykus bitėms, per ketverius metus išnyks ir žmonės. O prisiminus posakį, jog stori žmonės geraširdingesni, noras valgyti prieš miegą nugali. Prieš keletą metų kaunietis, kurio tapatybė nebuvo atskleidžiama, išlošęs daugiau nei 7 mln. eurų, papasakojo, jog vaikams apie tai praneš, kai šie atvyks jo sveikinti Tėvo dieną. Galima neklystant prognozuoti, kad kauniečius tėčius jų dieną šiemet sveikino daugiau vaikų nei ankstesniais metais.

Bet ar negalima bent keletą geresnių žodžių rasti astrologinėms prognozėms, nes štai į paieškos sistemą Google įvedę astrologijos raktažodį, gausime beveik 2 milijonus žiniatinklio svetainių.

Pirmiausia horoskopus reikia pagirti, nes juose daug tikėjimo ir vilties. O juk tai – pagrindiniai gyvenimo varikliai. Tiesa, nevertėtų pamiršti ir ironijos. Kaip ten bebūtų, ar gali kas nors paneigti, jog horoskopose nėra bent dalelės klastos? Ar kiekvienas mūsų nesukurtume, pavyzdžiui, štai tokio trumpo savaitės horoskopo: „Įvykių kupina savaitė. Rinkitės tai, kas svarbiausia, nes visur vis vien nespėsite. Užmirškite nemalonumus.“

Niekas nepaneigs, kad Mėnulis turi įtakos vandenynams. Astrologai tvirtina, kad Mėnulis žmonėms turi tokią pat įtaką. Jei Mėnulis gali veikti didžiulius vandens srautus, kodėl gi jis negalėtų veikti žmogaus kūno, kurio masę sudaro net 75 procentai vandens?

Šių metų birželis, liepa, rugpjūtis, sako pranašautojai, užuot kėlę romantizmą, dvasingumą, žadins karingumą, ribines ambicijas, polinkį į staigius, netikėtus sprendimus, maksimalizmą. Polėkį pakeis tvarkos, konkretumo, paprastumo, aiškaus rezultato reikalavimai, dažnai per daug skuboti ar kategoriški. Įspėjama, kad nei sveikatos apsaugos, nei švietimo sistema nesulauks geresnių laikų. Metų pabaigoje jausimės niūriai. Reikės nemažai pastangų, kad išlaikytume optimizmą, tikėjimą.

Skaičiau, kad Lenkijoje praėjusiais metais už ezoterines paslaugas buvo surinkta 1,90 milijardo zlotų (apie pusė milijardo eurų). Įdomu, kiek Lietuvoje?

Jei televizijų ekranuose dažniau matome sociologą Vladą Gaidį, reiškia artėja rinkimai. O laikas iki rinkimų – pažadų metas. Iš visų pusių tiek jų girdime, kad net išsigąsti, jog jei visi jie bus išpildyti, mus užgrius nuostabus gyvenimas. Išsigąsti todėl, kad kardinalios permainos nėra gerai. Žmogus gali neatlaikyti staiga jį užgriuvusio gyvenimo gerbūvio.   
Man tie pažadai labai panašūs į vaikų ar giminaičių pažadus, kaip jie globos ir rūpinsis savo senoliais tėvais ar sergančiais giminaičiais, jei tik šie užrašys palikimu jiems savo namą ar butą. Pagaliau ateina diena, kai senoliai prikalbinami. Kas vyksta po to, visi žinome. Mums tokia diena šiais metais bus spalio 11-oji, kai nebeturėsime savo balso, būsime jį kam nors atidavę ir taip tapsime nebereikalingi. Be to, visi pranašai teigia, jog vienuolika – nelaimingas skaičius.

Šiaip jau prognozės slidus reikalas. Politologai aiškina, kokios partijos ir kokie politikai nugalės rinkimuose, ekonomistai pateikia ekonomines prognozes, orų specialistai pranašauja orus, bet nei vieniems, nei antriems, nei tretiems nesiseka: jų pramatymai nepasitvirtina.

Ir tuomet pagalvoji – ar ne geriausi prognozuotojai yra ekstrasensai? Skaičiau, kad net 40 proc. Lietuvos gyventojų jais tiki. O be ekstrasensų dar yra parapsichologai, chiromantai, būrėjai, astrologai, magai, ezoterikai, aurų nustatinėtojai, karmų lopytojai, okultizmo skleidėjai... Ir visi turi darbo.

Yra gudresnių ekstrasensų, kuriuos prilyginčiau netgi psichologams, bet dažniausiai jauti, kad tai žmonės, kurių išsilavinimas svyruoja tarp vidurinio ir nebaigto vidurinio. Šiauliečiams galiu tarti pagiriamąjį žodį, kad jie neturi jokio ezoterinio knygyno, kokius jau turi kiti Lietuvos miestai. Be knygų spalvotais viršeliais, tokiuose knygynuose galima rasti sudvasintų akmenukų, rieduliukų, įvairiausių figūrėlių, vandens buteliukų ir t. t.

Ir būrimo salonų Šiauliuose nėra daug. Tiesa, bent aš nė vieno nežinau. Gal todėl, kad nesidomiu. Kažkur užsislėpę jie turėtų būti.

Dėl knygų – tai sako, kad ir visuose knygynuose daugiau perkama įvairių astrologinių ir pranašysčių knygų. Perkamos visos knygos, kuriuose yra pamokymų, kaip išgyventi. Tiesa, jos perkamos ne tik pas mus – ir Vakarų pasaulyje. Skaičiau, kad pradėtas pirkti net K. Markso „Kapitalas“.

Daugelis astrologų šiandien pranašauja naują krizę. Nejau tokiems pranašavimams nepritarsi? Anot astrologų, mūsų laukia sunkūs išbandymai, kurie užtruks iki 2025 m. Byrės ir verslo, ir finansinės, ir valdžios struktūros.

Tiesa, astrologai pranašauja, jog bus ir teigiamų dalykų. Plėtosis naujų energijos formų paieška, bus padarytas didelis šuolis energetikos srityje. Žmonija gali atrasti naujų energijos šaltinių, jei tik šių šaltinių neužsmaugs šešėlinė bankininkų vyriausybė.

Naglis Šulija teigia, kad taps madinga bei prasminga vienytis apie stiprias asmenybes. Išpopuliarės nebe misticizmas „a la tamplieriai“ bei Haris Poteris, o graikų didvyrių, germanų herojų tipo asmenybės.

Ne vienas astrologas pranašauja revoliucinius judėjimus, maištus. Žmonės gali prarasti savo turtą arba dėl finansinių spekuliacijų jis gali nuvertėti. Naujo ir galbūt globalaus konflikto tikslas – naujas galios resursų bei įtakos pasiskirstymas.

Nežinau nė vieno ekstrasenso ar astrologo, kurio prognozės būtų tikslios: net tų, garsiųjų, žinomų visame pasaulyje, „tikslumas“, skaičiau, – ne daugiau kaip 4 proc. Žinoma, pasitaiko sutapimų. Arba universalių prognozių.

Štai tavęs klausia, ar praėjusių metų rudenį išgyvenai kokią nors krizę. Ruduo – ilgokas periodas, ir kiekvienas, gerai po jį pasikapstęs, atras kokią nors negandą. Štai tau ir tiksli pranašystė, beje, didinanti pasitikėjimą astrologu. Po kelių tokių sutapimų nori nenori pradedi tikėti jo žodžiais – suveikia saviįtaiga!

Moterys – visos ekstrasensės. „Ar aš nesakiau?“ Vyras po darbo grįžta namo, sako pavargęs ir siūlo nebeiti į svečius. „Aš taip ir žinojau!“ – supyksta žmona. „Tad jeigu tu žinojai, kam puošeisi, dažeisi?“ – klausia vyras. „Aš taip ir žinojau, kad tai tu pasakysi!“ – vis tiek paskutiniai žodžiai priklauso žmonai.

Žmogaus smegenys stengiasi suvokti įvykių esmę, o kai priežastis neaiški, išgalvoja įvairiausių keistų paaiškinimų. Galima įžvelgti savotišką logiką: prietarai galbūt verčia žmones būti atsargesnius, geriau apgalvoti savo veiksmus, ramiau reaguoti į galimą nesėkmę ir gintis nuo streso. Be to, laikantis prietarų iš dalies galima susisteminti gyvenimą. Pasirodo, kad prietaringi žmonės gyvena ilgiau.

O šiaip jau mes gyvename vidutinėje platumų juostoje, tai viskas ir gaunasi vidutiniškai. Likimas mums lėmė augti butuose su žemomis lubomis ir mažais langais. It karstuose. Belieka tik sėkmę pramatančios ekstrasensų pranašystės.
Pandemijos kartojasi kas šimtmetį. Tai kiekvienas astrologas pasakys, nes, deja, taip jau yra: 1720 m. – maras, 1820 m. – cholera, 1920 m. – ispaniškasis gripas. Nežinia kaip ten bus su kitomis koronaviruso bangomis, bet šįkart, pabelsiu į medį, atrodo, išsisukome.

Aišku, linksma kaip buvo iki šiol nebebus. Bent man nemielas pasaulis, kai dirigentas negali paspausti rankos pirmajam smuikui ar negalima įlipti į liftą, jei jau jame kažkas yra. Bet į liftą greičiausiai grūsimės, nes kiekvieną bananą prekybos centre iščiupinėjame. Gal ir gerai, kad pandemijos metu valdė draudimų valdžia. Liberalai ar net konservatoriai būtų dar ilgai svarstę ar čia jau skelbti karantiną ar dar palaukti. Per Kaziuko mugę buvau išsigandęs – ar nebus visiems šakės?

Iš karantino tekstų išskirčiau prof. Gintauto Mažeikio „Aš esu rizikos grupės asmuo“. Profesorius pastebėjo tai, kas gulėjo mano, o ir greičiausiai ne vieno senjoro sielos gilumoje: „Rizikos grupės asmuo. Tuo visa pasakyta – esi beveik bevertis, beveik negaila, statistikos mėsa.“

Teksto autorius prisimena teroristų atakuojamą Prancūzijos karikatūrų žurnalą „Charlie Hebdo“. Tada visi, kas protestavo prieš religinių fundamentalistų išpuolius, rašė „Aš esu Charlie Hebdo“, todėl šiandien, autorius siūlo, garbingai, solidarizuojantis su senjorais, vadintis: „Aš esu rizikos grupės asmuo.“

Tie, kurie netiki pranašystėmis, Zodiako ženklų prognozėmis, dar skeptiškiau turėtų vertinti savaitės dienų horoskopus. O sako, kad žmogaus charakteris priklauso ir nuo to, kurią savaitės dieną jis gimęs.

Be to, skaičiau, jog savaitės dienų horoskopai ypač daugiaplaniai. Pirmasis, kaip jau minėjau, – tavo charakteris priklauso nuo to, kurią savaitės dieną gimei. Antrasis – kiekvieną savaitės dieną vis kitaip jausis skirtingomis savaitės dienomis gimę žmonės. Pavyzdžiui, pirmadienį vienaip jausis gimę antradienį, o jau kitaip – į šį pasaulį atėję trečiadienį. Savaitės dienų horoskopų sudarinėtojai tvirtina, kad žmogui geriausia savaitės diena yra ta, kurią jis ir gimęs, pavyzdžiui, pirmadienis ir bus laimingiausias gimusiam pirmadienį.

Kadangi šiandien šeštadienis, tai pakalbėsiu apie šeštadienio žmones. Horoskopai liudija, kad šeštadieniais net ir kitomis savaitės dienomis gimę žmonės jaučiasi labai gerai. Tad ką jau bekalbėti apie gimusius šeštadieniais. Šeštadienio horoskopai visai kitokie nei kitų savaitės dienų, pavyzdžiui, sekmadienio, kuris byloja „Sekmadienis – pasyvi diena.“

Jeigu daugiau dėmesio skirsime šeštadienių horoskopams ir paskaitysime net keletą jų, skirtai tai dienai (jei pasitaikė ką nors blogo pranašaujantis horoskopas, ieškokite gero linkinčio), sužinosime, kad žmonės yra laimingi, tik jie to nežino. Pastebėkite – šeštadienio horoskopuose visada yra daugiau gerų žodžių nei blogų.

Ką galima pasakyti astrologams? Prognozuokite, ką tik norite, bet kiekviena diena yra išskirtinė ir kitokia. Štai vyrukas stebėjosi, jog vakar buvusi netikėta diena: viduryje pėsčiųjų gatvės rado skrybėlę pilną pinigų, paskui jį vijosi piktas vyriškis su saksofonu.

Į viršų