Nes visi dienos darbai gali nueiti šuniui ant uodegos.

Atrodo, kad vasarą astrologai, ekstrasensai, pranašai, būrėjai, bioenergetikai ir visi į juos panašūs turėtų ilsėtis, bet kur tau. Iš kiekvienos kampo lenda su savo nesibaigiančiomis prognozėmis. Jų pilni internetiniai portalai, laikraščių puslapiai, TV ekranai.

Tiesa, ši vasara jiems dėkinga. Vasaros pradžioje astrologai pasakė, kad mūsų laukia įvairiausios permainos: sėkmės ir nesėkmės, karštos dienos, po jų lietūs, vėl karštos dienos, staigūs vėsaus ir vėl karšto oro proveržiai. Taip ir atsitiko. Todėl pamąsčiau, kad puikus užsiėmimas būti astrologu. Tavęs visi klausosi, o jeigu įvyksta tai, ką pranašavai, tampi populiarus, tave apgaubia mokslininko ir pranašo aureole.

Kokia seniausia profesija? Sakote, žinote. O gal vis dėlto klystate? Labai realu, kad tai gali būti ir astrologija. Na, jei ne pati seniausia, tai bent viena seniausių.

Šumerų rašytiniuose šaltiniuose aptinkama, jog apie 4000 m. prieš mūsų erą astrologija buvo susiformavusi. Istoriniai šaltiniai teigia, kad 1800 m. prieš mūsų erą pasirodė pirmasis žvaigždžių sąrašas, 652 m. pr. m. e. – anksčiausiai išlikęs astrologinis dienoraštis, na, o 432 m. pr. m. e. buvo užfiksuotas pirmasis žinomas Zodiako ženklų panaudojimas. Taigi akivaizdu, jog astrologijos mokslas – itin senas, astrologinėms tiesoms – galybė metų. Šis mokslas plėtėsi ir kito, vis kitoms kartoms aiškinantis naujus dalykus.

Skaičiau, jog astrologija gali užsiimti ne visi. Štai Kūčių naktį gyvulius kalbant girdi tik daug kentėję, sąžiningi žmonės. Ar astrologai klysta? Astrologai atsako išmintingai: „Astrologai klysta, astrologija – ne.“

Mano mėgstamo kino detektyvo „Midsomerio žmogžudystės“ vienoje iš serijų („Nulemta žvaigždžių“) herojė astrologė į policijos komisaro pašaipą atsako: „Aš astrologė, o ne pranašysčių salono ponia.“ Komisaras į tai: „O koks skirtumas?“

Ar galima horoskopais tikėti? Labai lengva patikrinti, tereikia tik palaukti, kol išsipildys arba – ne. Tiesa, jeigu ir išsipildys, tai dar nieko nereiškia. Juk turi kažkas vienaip ar kitaip įvykti, nes, anot linksmojo kareivio Šveiko, „dar nėra taip buvę, kad kaip nors nebūtų“.

Vairuotojas po avarijos astrologams skundėsi, jog nė vienas horoskopas apie pavojus keliuose jam nepranašavo ir štai tau... Ar gali būti, kad avarija būtų nenumatyta? Maniau, jog astrologai atsakys, jog gali. Tačiau šie, mano nustebimui, ėmė sunkinti savo padėtį ir sakyti, kad negali, jog kažkokie ženklai turėję būti. Ir surado. Pasirodo, vairuotojui buvo pranašaujama nesėkminga savaitė meilėje. Išties, prieš kelionę jis susipyko su žmona. Štai jums ir pasekmė – triumfuoja astrologai.

Net kas trečias amerikietis tiki astrologija. Bet jie tiki, kad ir prisivalgius mėsainių galima būti laimingiems.

Kai kas astrologiją laiko ir menu, ir mokslu. Sako, kad žymiausias visų laikų astrologas Nostradamas išpranašavo tokius visam pasauliui svarbius įvykius kaip Antrasis pasaulinis karas, Amerikos prezidento Džono F. Kenedžio žmogžudystė ir netgi rugsėjo 11-osios teroro išpuolis Niujorke, o šiems metams išpranašavęs Trečiąjį pasaulinį karą.

Kam rūpi pranašystės, po ranka turėtų turėti ir „Mikaldos, Sabijos karalienės, pranašystes“ – knygą, kuri buvo jau mūsų senolių bestseleris, ir vėliau platinamą visokiuose „jomarkuose“ ar „kromeliuose“, metų metus keliavusią iš rankų į rankas.

„Baisaus teismo diena ateis po didžiųjų atmainų. Praėjus dviem tūkstančiams metų po Mesijo nukryžiavimo, ateis vienas karalius iš Saulėlydžio, arba Vakarų šalies, užkariaus visas šventas vietas ir atvers pagonis į tikrą tikėjimą. Tada žmonės didelėje prabangoje gyvendami vėl taps blogi, darys piktus darbus ir tikės netikrais pranašais“, – rašo Mikalda.

Tiesa, pati Mikalda – ne kokia nors išgalvota būtybė. Biblijoje minima, kad ji buvo susitikusi su karaliumi Saliamonu, kuris pasižymėjo aštriu protu ir pramatymais. Daugelį reiškinių Sabijos karalienė įvardija kaip pasaulio pabaigos ženklus. Pavyzdžiui, kad išnykus bitėms per ketverius metus išnyks ir žmonės

Šiais metais visi paklaikę dėl aštuonetų. Kitais metais vyraus devynetai. Jau nebepamenu, kokioje pranašysčių knygelėje skaičiau, jog jeigu 8 sūnaus 8 sūnui gimsta 8 sūnus, šis bus magas. Ir net su kepure, kaip senovėje sakydavo. Burtininkui jo kepurė – ne tik galvos apdangalas, bet ir luomo ženklas. Todėl tikrieji burtininkai savo kepures labai brangina. Skaičiau, jog pati brangiausia yra arkikanclerių (burtininkų universiteto rektorių) kepurė, kuri jau tokia saugotina, kad užsidedama tik ypač retomis ir svarbiomis progomis. Kasdien naudoti skirtas pigus muliažas.

Pastebėjau, jog astrologai labiausiai reikalingi turčiams ir vargšams, vidurinioji klasė apsieina be jų. Nors išimčių būna. Net keista, kad, atrodo, šiaip jau protingai mąstantys kai kurie mano bičiuliai kiekvieną rytą puola skaityti horoskopų. O vienas bičiulis sako, jog astrologams yra abejingas, nes jis – avinas, o avinai horoskopais netiki.

Ko labiausiai norėtųsi iš astrologų? Kad jie pasakytų kokius politikus rinkti. Nors aš manau, kad politiką geriausiai apibūdintų, pavyzdžiui, jūsų atsakymas nors ir į tokį klausimą: „Ar jūs pirktumėte padėvėtą automobilį iš šio politiko?“ O dabar astrologai tegali pasakyti, kad rytą iš lovos nevalia išlipti pro kitą pusę negu vakare įlipta ar kad kepant kiaušinienę kiaušinį reikia sudaužti į keptuvės rankeną, o ne į keptuvės kraštą.

Sakoma, kad daugiausia nelaimių pranašauja sudužęs veidrodis – tos nelaimės tęsis septynerius metus. Matyt, šis prietaras atėjęs iš senovės Rytų šalių, kur veidrodis buvo toks brangus, kad už jo sudaužymą grėsė septyneri vergystės metai.

Šiuolaikiniai veidrodžių ezoterijos žinovai teigia, kad nelaimių periodą galima sutrumpinti iki vienerių metų. Tereikia nusisukus nuo sudužusio veidrodžio švystelti per kairį petį žiupsnį druskos (piktajai dvasiai į akis), po to tris kartus apsisukti pagal laikrodžio rodyklę ir uždegti šukes. Aišku, šukės nesudega, todėl vėliau reikia jas susemti, vienerius metus palaikyti namuose, po to užkasti. Jeigu ir vienerių nelaimingų metų yra per daug, geriausia iš karto susemti šukes, išmesti į šiukšlių konteinerį, nusipirkti naują veidrodį ir viską pamiršti.

„Pastuksenk į sausą medį!“ – tokį patarimą girdime kone kasdien, o kokią jis turi prasmę, gerai nė nežinome. Vieni teigia, kad stuksenimas apsaugo nuo blogos lemties, kiti aiškina, kad sergsti nuo piktųjų dvasių kėslų, treti, kad padeda prisišaukti gerąsias dvasias, padedančias įgyvendinti vieną ar kitą idėją.
Deja, ne visada yra į ką pastuksenti, nes šiuolaikiniuose butuose sunku rasti baldą ar kitokį daiktą, pagamintą iš sauso, nedažyto medžio (visur plastmasė ar kitoks dirbtinis pagrindas).

Panašiai aiškinamas ir prietaras, reikalaujantis spjauti tris kartus per kairį petį. Ar žinote, kad vakare, pradėjus kloti patalą, jokiu būdu negalima šios veiklos pertraukti, kitaip tąnakt miegas būtų labai neramus. Panašiai atsitiktų ir tvarkant miegamąjį į lovą atrėmus šluotą arba ant paklotos lovos padėjus kepurę. Tad miegamajame žmogui reikia būti labai budriam, kad nepasmerktų savęs nemigai, košmarams ir amžinoms nesėkmėms.

Nusipirkus naują kilimą, iš pradžių reikia jį pakloti išvirkščią ir bent dieną taip paguldytu pavaikščioti. Grįžus negalima išskleisti šlapio skėčio, tiesiog reikia jį kur nors pakabinti, kad nulašėtų.

Kartą, eidamas su draugu, užmyniau ant kanalizacijos dangčio. Draugas kad trenks man per pakaušį. Nieko nesupratau, o šis paaiškino, jog tam, kuris užmina kanalizacijos dangtį, reikia suduoti per pakaušį, kitaip užmynusiajam labai nepasiseks. Jeigu nėra kas suduoda, tai reikia bent pačiam sau trinktelėti.

Daug čia ko būtų galima privardyti, bet gal užteks.

Įsivaizduoju, kad astrologai žiūri į lubas ir svarsto, kokį horoskopą šiai dienai sugalvojus. Ar kiekvienas mūsų nesukurtume, pavyzdžiui, štai tokio trumpo savaitės horoskopo: „Įvykių kupina savaitė. Rinkitės tai, kas svarbiausia, nes visur vis vien nespėsite. Užmirškite nemalonumus.“ Kartais horoskopai pateikia gražių ir vertingų patarimų: „Savaitgalį geriausia praleisti linksmų draugų kompanijoje.“

Draugas parodė iš kažkur išsikirpęs vieną sveikatos horoskopą – aiškino, kad visiems jis tinka. Keista, tiko ir man. Todėl jį pateikiu ir jums.

Avinai dažnai skundžiasi galvos skausmais, jiems būdinga galvos smegenų aterosklerozė, be to, jie dažniau nei kiti patiria traumų. Jaučiams lemta sirgti gerklės ligomis. Dvyniai paprastai būna silpnų nervų, dažnai serga bronchų ligomis. Vėžiai – labai emocionalūs, nervingi, linkę į depresiją, be to, dažniau už kitus skundžiasi virškinimo sutrikimais, serga gastritu, opalige. Liūtai skundžiasi širdimi ir turi silpnoką stuburą. Mergeles kamuoja nervų sutrikimai ir žarnyno ligos.

Svarstyklės linkusios sirgti odos ir inkstų ligomis. Skorpionus kamuoja infekcijos (ypač šlapimo bei lytinės sistemos), jie dažnai patiria traumų. Šauliai paprastai būna sveikesni už kitų ženklų atstovus, tačiau leidžia sau persivalgyti. Ožiaragiai, atvirkščiai, silpni ir liguisti, juos dažniau nei kitus kamuoja radikulitas, osteochondrozė, tačiau būtent tarp jų daugiausia ilgaamžių. Vandeniai linkę sirgti „keistomis“ ligomis (nežinia kodėl išsivystančiomis ir nežinia nuo ko išnykstančiomis), jiems dažnai lūžta kulkšnys, išsiplečia venos. Žuvys „amžinai“ serga virusinėmis kvėpavimo takų ligomis ir įvairiomis infekcijomis.
Negana to, buvo aiškinama, kad Zodiakas ne tik lemia tam tikras ligas, bet ir sąlygoja jų eigą, pavyzdžiui, gimusieji po Vandens ženklais (Vėžys, Skorpionas, Žuvys) astrologų vertinami kaip flegmatiški žmonės, todėl paprastai serga ilgai ir vangiai. Ugnies ženklams (Avinas, Liūtas, Šaulys) – veržliems, karštakošiams – ligos išsivysto staiga, pasireiškia audringai ir greitai praeina. Melancholiškiems Žemės ženklams (Jautis, Mergelė, Ožiaragis) nuo mažens lemta būti liguistiems, tačiau metams bėgant jų sveikata vis gerėja. Žvalūs ir judrūs Oro ženklai (Dvynys, Svarstyklės, Vandenis) paprastai serga lengvai, be komplikacijų.

Tiko ir jums? Štai kur tas horoskopų universalumas.

Neseniai mirė pasaulio pabaigų pranašas Haroldas Campingas, tokią pabaigą žadėjęs jau 1994 m. Vėliau pranašas baugino, kad visuotinio teismo diena ateis 2011 m. gegužę. Dar vėliau sakė suklydęs ir paskelbė naują datą 2011 m. spalį. Tų prognozių vedini daug žmonių, tikėjusių jo pranašaujama pasaulio pabaiga, pardavė savo nuosavybę ir pinigus išleido iki išpranašauto patekimo į dangų. Tiesa, po 2011-ųjų pranašysčių nesėkmės Campingas kiek aprimo ir 2012 m. pasaulio pabaigos nebepranašavo.

Campingas mirė, tačiau į jo vietą stoja nauji pranašai. Skaitant apie pasaulio pabaigas, artimiausiai pranašaujamą užtikau 2020 m. Šią pabaigą pranašauja Jeane Dixon, kuri buvo išpranašavusi JAV prezidento Johno Kenedy žūtį. Bet tik tas jos spėjimas ir buvo teisingas, kiti – nelabai. Ji pranašavo, kad 1958 m. prasidės Trečiasis pasaulinis karas, o rusai pirmieji išsilaipins Mėnulyje. Taip pat anksčiau ši aiškiaregė turėjo kitą pasaulio pabaigos datą – 1962 m.
Neabejoju, kad yra pranašų, skelbiančių ir dar apie ankstyvesnę pasaulio pabaigą, nes tų pranašų devynios galybės. Tiesa, lietuvių pranašai apie pasaulio pabaigą pranašauti neužsiima, jų temos – kiek dar kartų ištekės Zvonkė-Bunkė ir ar tiek pat šunelių, kiek ir vyrų, palaidos Raisa Šarkienė. Gal ir gerai.

Kiekvienam pranašui temos pagal jėgas. Jei jauti, kad bus slidu, pranašauk nelaimingus atsitikimus.

Ar mes ir mūsų vaikai sulauks pasaulio pabaigos? Štai ims ir išvys mūsų karta pasaulio pabaigą. Vaizdelis turėtų būti ne koks, bet būsime neeilinė karta – pasaulio pabaigos karta, taip patekusi į pasaulio istoriją. Gaila tik, kad niekas apie tai nežinos.

Pasaulio pabaigos mūsų mieste neatsiranda. O ir apie bet kokius kitus pranašautojus Šiauliuose, ir net visame Šiaulių krašte bent aš nesu girdėjęs. Tuo galima tik didžiuotis. Reiškia, Šiauliai nėra patiklių žmonių miestas. Nežinau, ar yra vedama tokia statistika, bet pagal kriminalinių puslapių pranešimus, pastebėjau, jog Šiauliuose ir Šiaulių krašte pagaunama gan daug telefoninių sukčių. Žiūrėk, pričiupti sukčiai Joniškyje, Kuršėnuose, Kelmėje, Gruzdžiuose, pačiuose Šiauliuose. Reiškia – žmonės nepakimba ant sukčių meškerės, nepatiki, praneša policijai. Tad, esu įsitikinęs, neįtikinsi jų ir iš piršto laužtomis pranašystėmis.

Pabaigai linksmesnė istorija apie pranašus, ekstrasensus ir kitus iš tos kompanijos. Vienas ekstrasensas gyrėsi galintis žiūrėdamas televizorių užhipnotizuoti tiesiogiai žinias skaitantį pranešėją ir tas ištars jo norimus žodžius. Su daug kuo susiderėjo, sutarė, kokius žodžius pranešėjas turės pasakyti, ir laukia. Tiesioginis eteris, žinios prasidėjo, visi susikaupę, ekstrasensas rankomis mojuoja ir pranešėjas tikrai ima ir ištaria sutartus žodžius. Visi sveikina ekstrasensą, o tas susirenka išloštus pinigus ir išbėga dalytis su pranešėju...

O dėl pasaulio pabaigų, tai labiausiai tikėčiau pranašyste, kuri skelbia, kad toji pabaiga įvyks 2 000 002 013 m.

Jeigu esi laimingas, neužmiršk, kad esama dar laimingesnių. Jeigu esi nelaimingas, neužmiršk, kad esama dar nelaimingesnių.

Į viršų