Net nepastebėjome, atrodo, neseniai šventėme Naujuosius, o jau, žiūrėk, pusė metų kaip nebūta. Metai įpusės, o dar šiemet būsiu nerašęs apie burtus, pranašystes, horoskopus. Reikia paskubėti, kaip be šito. Juk pranašai net vidurvasaryje nesiilsi.

Ričardas JAKUTIS
Jei kepdami kiaušinienę kiaušinį sudaušite į keptuvės kotą, o ne į keptuvės kraštą, joks horoskopas nepadės. Ar žinote, kad rytą iš lovos nevalia išlipti pro kitą pusę, negu vakare įlipta, nes visi dienos darbai gali nueiti šuniui ant uodegos. Vakare pradėjus kloti patalą jokiu būdu negalima šios veiklos pertraukti, kitaip tąnakt miegas būtų labai neramus. Panašiai atsitiktų ir tvarkant miegamąjį į lovą atrėmus šluotą arba ant paklotos lovos padėjus kepurę. Tad miegamajame žmogui reikia būti labai budriam, kad nepasmerktų savęs nemigai, košmarams ir amžinoms nesėkmėms.
Net kas trečias amerikietis tiki astrologija. Bet jie tiki, kad ir prisivalgius mėsainių galima būti laimingiems. Kai kas astrologiją laiko ir menu, ir mokslu. Sako, kad žymiausias visų laikų astrologas Nostredamas išpranašavo tokius visam pasauliui svarbius įvykius, kaip Antrasis pasaulinis karas, Amerikos prezidento Johno F. Kennedy žmogžudystę ir netgi rugsėjo 11-osios teroro išpuolį Niujorke. Manoma, kad nacių lyderis Adolfas Hitleris Antrojo pasaulinio karo metu naudojosi astrologų paslaugomis.
75 procentai skaitančiųjų horoskopus – moterys. Tokius duomenis skelbia įvairūs tyrimai. Indai tiki, kad ant palmių lapų užrašyti kiekvieno žmogaus gyvenimai. Lietuviai tiki, kad Kalėdų naktį gyvuliai šneka ir kad ilgas šiaudas ilgą gyvenimą reiškia (Andrius Užkalnis juokauja, kad pirmąsyk pamatęs ilgus kokteilių šiaudelius, lietuvis juos visus išpirko ir iš to turime šiandien šimtamečius kaimo senolius). Kaip lietuviai gali balsuoti už kažkokią ten solistę Gagariną (nori nenori – ši pavardė iškart asocijuojasi su kosmonautu Jurijumi Gagarinu), kai tuo metu nukrenta du lėktuvai ir uždaromos vienintelės Lietuvos avialinijos. Ir dar lietuviai bijo trijų raidžių: Q jiems primena raidę O su šėtoniška nosinaite, W lietuvių mitologijoje yra ligos ir greitos mirties ženklas, o X – tai jau visas kreivas kryžius. Tas, kas tokias raides rašo, anot lietuvių, garbina velnią, nors Palanga yra PLQ, o Zokniai SQQ.
Įsivaizduoju, kad astrologai žiūri į lubas ir svarsto kokį horoskopą šiai dienai sugalvojus. Dainininkas Deivis duodamas interviu alfai.lt teigia, kad horoskopais netiki, o žurnalui „Žmonės“ sako, kad tiki. Tiesa, tikiu, jog išnykus bitėms per ketverius metus išnyks ir žmonės. O prisiminus posakį, jog stori žmonės geraširdingesni, noras valgyti prieš miegą nugali. Kaunietis, kurio tapatybė neatskleidžiama, išlošęs daugiau nei 7 mln. eurų papasakojo, jog vaikams apie tai praneš, kai šie atvyks jį sveikinti Tėvo dieną. Galima neklystant prognozuoti, kad kauniečius tėčius jų dieną šiemet sveikino daugiau vaikų nei ankstesniais metais.
Psichologas Bernardas Silvermanas ištyrė beveik 2978 šeimų ir 478 išsiskyrusių porų: ar gimimo datos ir astrologinių ženklų „suderinamumas“ turi įtakos. Paaiškėjo, jog „nesuderintos“ poros skirdavosi nei dažniau, nei rečiau už „suderintas“.
Kitas psichologas G. Deanas išdalijo 22 žmonėms jų horoskopus, prieš tai sumainęs juos su visiškai „priešingų“ ženklų horoskopais. Net 95 proc. apklaustųjų manė, kad jų charakteriai aprašyti teisingai.
Prancūzų mokslininkas Mišelis Goklenas išrinko vieno iš Prancūzijos žmogžudžių horoskopą ir išsiuntė jį 150-čiai žmonių. Laiškuose jis paprašė įvertinti, kiek tas horoskopas jiems tinka. Net 94 proc. apklaustųjų atsakė, kad šiame horoskope atpažįsta save.
Bet ar negalima bent keletą geresnių žodžių rasti astrologinėms prognozėms, nes štai į paieškos sistemą Google įvedę astrologijos raktažodį, gausime beveik 2 milijonus žiniatinklio svetainių.
Pirmiausia horoskopus reikia pagirti, nes juose daug tikėjimo ir vilties. O juk tai – pagrindiniai gyvenimo varikliai. Tiesa, nevertėtų pamiršti ir ironijos. Ar žinote, kad komikai gyvena ilgiau?!Kaip ten bebūtų, ar gali kas nors paneigti, jog horoskopuose nėra bent dalelės klastos? Ar kiekvienas mūsų nesukurtume, pavyzdžiui, štai tokio trumpo savaitės horoskopo: „Įvykių kupina savaitė. Rinkitės tai, kas svarbiausia, nes visur vis vien nespėsite. Užmirškite nemalonumus.“
Niekas nepaneigs, kad Mėnulis turi įtakos vandenynams. Astrologai tvirtina, kad Mėnulis žmonėms turi tokią pat įtaką. Jei Mėnulis gali veikti didžiulius vandens srautus, kodėl gi jis negalėtų veikti žmogaus kūno, kurio masę sudaro net 75 procentai vandens?
Vis prisimenu rašytojo Jurgio Kunčino pasakotą ironišką istoriją apie horoskopus. Horoskopas tądien jam buvo išpranašavęs bendravimą su įžymiais žmonėmis. Diena jau slinko vakarop, tačiau jokių įžymių žmonių Jurgis nesutiko.
O sovietmečiu buvo populiaru vakarais ar net naktimis gerti muziejuose. Tiesa, ši mada berods buvo tik Vilniuje ir Kaune. Nusiperki butelį ir beldi į kokio nors muziejaus duris. Budintis trumpai paklausdavo: „Kto?“ Atsakyti turėdavai: „Chui v palto.“ Išgirdęs slaptažodį, budintis įleisdavo ir iki paryčių galėdavai būti meno šventovėje.
Rašytojas tąkart užsuko į F. Dzeržinskio muziejų. Ištuštinus Jurgio atsineštas lauktuves, budintis nuėjo miegoti į savo kambarėlį, o svečias buvo apnakvindintas didžiojoje muziejaus salėje ant kėdžių. Vargingame ir kietame guolyje buvo sunku užmigti, todėl rašytojas nusprendė dar pasižvalgyti po muziejų.
O budintis buvo parodęs du vertingiausius muziejaus eksponatus: didžiojo revoliucionieriaus kandiklį ir jo lovą. Išsitraukė Jurgis turėtą cigaretę, įsidėjo į kandiklį ir užtraukė skanų dūmą. Berūkydamas pamąstė, jog kam kankintis ant sustumtų kėdžių, kai puikiausiai galima pagulėti plačioje paties Felikso Edmundovičiaus lovoje. Tiesa, rytą budinčiojo buvo išbartas, tačiau horoskopas išsipildė – prisiliesti prie įžymių žmonių pavyko.
Girdėjau, kad milijardus banko sąskaitoje irgi lemia zodiako ženklas. Sako, viskas užprogramuota.
Teatro kritiko paklausė: „Kodėl jūs tapote teatro kritiku?“ „Nuo mažens nemėgau teatro“, – atsakė šis.
Prisiminiau „Utenos gėrimų“ viktoriną, kurioje galėjai laimėti sodybą prie ežero. Tiesa, tai buvo gal net prieš du dešimtmečius, kai dar mūsų kovos prieš alkoholizmą šalininkai dar nebuvo tokie aktyvūs. Laimėtojas gyrėsi, kad jam sėkmę išpranašavo horoskopai. Tačiau buvo paskaičiuota, kad tam laimingajam „Utenos gėrimai“ galėtų padovanoti sodybą prie ežero, Lietuvos piliečiai turėjo pragerti dešimt sodybų, vienuolika butų ir šešiolika mašinų. Tad kaip tiems kitiems, kurie irgi kliovėsi horoskopais ir pirko alų?
Tie, kurie netiki pranašystėmis, zodiako ženklų prognozėmis, dar skeptiškiau turėtų vertinti savaitės dienų horoskopus. O sako, kad žmogaus charakteris priklauso ir nuo to, kurią savaitės dieną jis gimęs.
Be to, skaičiau, jog savaitės dienų horoskopai ypač daugiaplaniai. Pirmasis, kaip jau minėjau, – tavo charakteris priklauso nuo to, kurią savaitės dieną gimei. Antrasis – kiekvieną savaitės dieną vis kitaip jausis skirtingomis savaitės dienomis gimę žmonės. Pavyzdžiui, pirmadienį vienaip jausis gimę antradienį, o jau kitaip – į šį pasaulį atėję trečiadienį. Savaitės dienų horoskopų sudarinėtojai tvirtina, kad žmogui geriausia savaitės diena yra ta, kurią jis ir gimęs, pavyzdžiui, pirmadienis ir bus laimingiausias gimusiam pirmadienį.
Kadangi šiandien šeštadienis, tai pakalbėsiu apie šeštadienio žmones. Horoskopai liudija, kad šeštadieniais net ir kitomis savaitės dienomis gimę žmonės jaučiasi labai gerai. Tad ką jau bekalbėti apie gimusius šeštadieniais. Šeštadienio horoskopai visai kitokie nei kitų savaitės dienų, pavyzdžiui, sekmadienio, kuris byloja „Sekmadienis – pasyvi diena“.
Jeigu daugiau dėmesio skirsime šeštadienių horoskopams ir paskaitysime net keletą jų, skirtų tai dienai (jei pasitaikė ką nors blogo pranašaujantis horoskopas, ieškokite gera linkinčio), sužinosime, kad žmonės yra laimingi, tik jie to nežino. Pastebėkite – šeštadienio horoskopuose visada yra daugiau gerų žodžių nei blogų.
Gimusiuosius šeštadieniais veikia Saturnas. Šią dieną pasaulį išvysta filosofai, mokslininkai, mokytojai, rimtai žiūrintys į viską, kas vyksta išoriniame pasaulyje ir aplink juos. Kad ir kuo užsiimtų, jais visada galima pasikliauti, nes ištikus bėdai nelaimėlio niekada neapleis. Šeštadienį gimusieji – žavūs, mandagūs, jiems svarbi graži aplinka, geros manieros. Sako, jog ir juokiasi žmonės daugiausia šeštadieniais. O juk juoktis yra sveika. Liūdnas žmogus dažnai užspeičiamas į kampą savo depresijos. Ji iš jo atima galią veikti, bendrauti, pastebėti detales.
Be to, visas savaitgalis priklauso Venerai – meno ir meilės planetai. Gal todėl šeštadieniais užmezgama tiek daug meilės romanų. Net televizijos laidos šeštadieniais linksmesnės ir net rimtieji spaudos leidiniai tą dieną turi pramogoms skirtus puslapius. Štai kokią nors kitą savaitės dieną kokioje nors televizijos pokalbių laidoje, kai susėda prezidento patarėjas, politologas, seimūnas ir dar vienuolis, iškart aišku, kad diskusijos nebus. Bus monologai.
Šeštadieninės televizijos laidos daug žada. Taip ir norisi karts nuo karto žvilgtelėti, ar iš televizoriaus neiškrito kokia nekalta dovanėlė. Šeštadieniais mažiausiai klausinėjama. Nes klausinėti nėra lengvas užsiėmimas. Reikia mokėti teisingai paklausti. Pašnekovas sužeidžiamas, jei klausi neteisingai. Todėl klausimai ir atidedami kitoms savaitės dienoms.
Šeštadienis – tai jau savaitgalis. Šeštadienis skirtas poilsiui. Ir klausinėti, kaip minėta, ir diskutuoti sudėtingomis temomis šią dieną nebevertėtų.
Šeštadieniais norisi kalbėti apie kavą ir šokoladą. Apie kvapus ir spalvas. Sako, kad šios vasaros favoritės – auksinė, alyvinė ir pistacinių ledų spalvos. Jos tiks vasaros tunikoms iš lengvo permatomo šifono ir laisviems trikotažiniams megztukams. Ryškiai violetinę spalvą keičia blanki lelijų. Šis atspalvis – šūvis į dešimtuką kokteilių vakarėlyje.
Ryškiai raudoną, kuri buvo praėjusio sezono hitas, dabar perima aksesuarai: diržai, apyrankės, rankinės-vokai. Taip pat girdėjau, jog tarp kito sezono madingiausių spalvų puikuosis pastelinė mėlyna ir sidabrinė pilka, sudėliosiančios reikalingus akcentus bei užbaigsiančios kostiumo derinį.
Norisi dar kalbėti apie gėlių (tulpių, rožių...) magiją, aromatus. Taip atsiranda puokštės, vynai, kvepalai... Dingsta priklausomybė nuo blogo oro... Sulaukėme juk šeštadienio.
Reikia nepamiršti, kad likimas šypsosi tik gražios sielos, aktyvioms ir iniciatyvioms asmenybėms, savarankiškiems, stipriems žmonėms.
Šių metų birželis, liepa, rugpjūtis, sako pranašautojai, užuot kėlę romantizmą, dvasingumą, žadins karingumą, ribines ambicijas, polinkį į staigius, netikėtus sprendimus, maksimalizmą. Polėkį pakeis tvarkos, konkretumo, paprastumo, aiškaus rezultato reikalavimai, dažnai per daug skuboti ar kategoriški. Įspėjama, kad nei sveikatos apsaugos, nei švietimo sistema nesulauks geresnių laikų. Metų pabaigoje jausimės niūriai. Reikės nemažai pastangų, kad išlaikytume optimizmą, tikėjimą.
Skaičiau, kad Lenkijoje praėjusiais metais už ezoterines paslaugas buvo surinkta 1,9 milijardo zlotų (apie pusę milijardo eurų). Įdomu, kiek Lietuvoje?
Jei grįžtame prie šeštadienių, tai ne vienas gali paklausti: „Kodėl kitos savaitės dienos blogos?“
Šito nesakiau. Tik rašau apie šeštadienį, tai ir giriu šią dieną. Jeigu rašyčiau kokią nors kitą savaitės dieną, ir joje rasčiau daug gero.
Jeigu esi laimingas, neužmiršk, kad esama dar laimingesnių. Jeigu esi nelaimingas, neužmiršk, kad esama dar nelaimingesnių. O suktiems politikieriams, paskalų skleidėjams, išpuikėliams, pykčiu ar pavydu alsuojantiems ir visiems į juos panašiems norisi irgi palinkėti gero savaitgalio ir su jaunu Vilniaus Užupio poetu Romu Lileikiu tarti frazę, kurią ypač pamėgo Vytautas Landsbergis: „Baikit vyrai nesąmones, / prie jūros mano tėvynė.“
O jeigu tu esi gabus, nereikia jokių horoskopų – tave anksčiau ar vėliau išskirs iš minios.
Berods 1990 metais į tuomet kylantį ir jau populiarų Vilniaus jaunimo teatrą pasižiūrėti savo romano „Ilga kaip šimtmečiai diena“ inscenizacijos atvyko rašytojas Č. Aitmatovas. Sutapo, kad pažiūrėti šio teatro spektaklių buvo atvykęs ir garsus amerikiečių dramaturgas A. Mileris. Po spektaklio teatro fojė abu rašytojai šnekučiuojasi, juos filmuoja televizija, šalia apsivilkęs aptrintu megztuku sukinėjasi spektaklio režisierius E. Nekrošius. Jaunimo teatro fojė prietema, todėl televizijos operatorius, nepažindamas E. Nekrošiaus, įbruka jam į rankas šviestuvą, kad palaikytų ir pašviestų jam filmuojant.
E. Nekrošius pildo operatoriaus prašymą – šviečia, o A. Mileris šnekučiuojasi su Č. Aitmatovu. A. Mileris sako: „Tavo romanas – kaip romanas, bet turi būti dėkingas režisieriui, kad jis taip puikiai įkūnijo tavo kūrinį scenoje. Kur tas Nekrošius? Noriu pamatyti tą genijų.“ Kai visi susigaudė, kas yra kas, tuoj paėmė iš E. Nekrošiaus tą prožektorių ir garsusis dramaturgas apkabino jaunąjį režisierių.
Horoskopas norintiems sublogti ir sveikai gyventi: „Turite laikytis dietos: jokios mėsos, jokių saldumynų, jokio alkoholio, cigarečių, kavos... Jokių seksualinių kontaktų... Svarbiausia – džiaugtis gyvenimu!“

 

Į viršų