Per pirmus keturis šių metų mėnesius „Lietuvos draudimas“ fiksavo jau daugiau nei 3,2 tūkst. vandens užpylimų gyvenamuosiuose būstuose. Vidutiniškai tai yra po 27 užlietus būstus kasdien. Beveik 3 kartus dažniau tokios nelaimės nutinka butuose, bet nuostolių nestinga ir namuose, kotedžuose ar sodybose. Pernai per visus metus užpylimai pridarė nuostolių už beveik 7 milijonus eurų.

Laikas – didžiausias priešas

Artėjant vasaros ir atostogų sezonui, ekspertai pradeda skambinti pavojaus varpais, kad gyventojai atkreiptų dėmesį į užliejimų namuose tikimybę bei prevenciškai pasirūpintų, jog tokios nelaimės nenutiktų.

„Kuo vėliau pamatysite padarytą žalą, tikėtina tuo didesni bus nuostoliai. Todėl būtent prieš vasarą, kai žmonės dažniau būna išvykę iš namų, norime priminti apie tai, jog užliejimai namuose pridaro bene daugiausiai nuostolių iš visų būstuose nutinkančių nelaimių.

Kuo ilgiau nepastebėsite pas jus tekančio vandens ar iš kaimynų lašančio žemyn – tuo didesni bus nuostoliai. Todėl prieš išvykstant būtina patikrinti vandens čiaupus, geriausia užsukti karšto bei šalto vandens įvadus. Verta išjungti ir elektros prietaisus iš rozečių, nes, esant vandens užpylimui, jie gali būti nepataisomai sugadinti“, – pataria Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas.

Augančios nuostolių sumos

Kaip sako ekspertas, žvelgiant į pernai metų pirmus keturis mėnesius ir šių metų pirmus keturis mėnesius, šiemet vandens žalų dažnis liko toks kaip pernai.

„Visgi neramina šiemet 15 proc. padidėjusi vidutinė žala. Iš viso šiemet išmokėjome beveik 0,5 milijono eurų daugiau nei pernai, kalbant apie vandens užpylimus būstuose. Šiemet per keturis mėnesius į mus jau kreipėsi daugiau nei 3 tūkst. klientų dėl vandens užpylimų. Pernai per tą patį laikotarpį nuostolių skaičius buvo panašus.

Tačiau šiemet nuostoliams padengti jau išmokėjome 2,6 milijonus eurų, o pernai per tą patį laikotarpį suma siekė 2,1 milijoną eurų. Iš viso pernai išmokėjome 6,9 milijonus eurų vandens užpylimo nuostoliams padengti, o 2021 metais suma siekė 5,6 milijonus eurų“, – sako A. Juodeikis.

Anot jo, didelę įtaką 2021 metais mažesniems skaičiams darė tai, jog dar buvo pandemijos metai, keletą mėnesių turėjome karantinuotis, žmonės mažai keliavo ir daugiau laiko buvo namuose, kas leido sumažinti nuostolių kaštus. Tai aiškiai atsispindi mažesniuose nuostolių skaičiuose.

„Pernai vidutinė nuostolio suma siekė 719 eurų, tačiau pasitaiko, kad nuostolių sumos siekia ir keletą dešimčių tūkstančių eurų. Pavyzdžiui 2022 metais didžiausia nuostolio suma dėl vandens apliejimo viršijo 51 tūkst. eurų, kai vasaros laikotarpiu buvo užlietas butas, sugadintas ne tik pats butas, bet ir jame buvę vertingi daiktai“, – situaciją komentuoja draudimo ekspertas.

Artūras Juodeikis atkreipia dėmesį, kad verta nepamiršti apie užliejimo grėsmę ir naujų būstų savininkams. Jis teigia, kad net ir būsto įrenginėjimo metu, visuomet yra vandens užliejimo galimybė, todėl kiekvienas turėtų būti budrus ir nenumoti į šią grėsmę ranka.

Daugiau nuostolių butuose, tačiau ir kiti neturėtų atsipalaiduoti

Kaip pastebi „Lietuvos draudimo“ ekspertas, su vandens užpylimų nuostoliais dažniau susiduria butų savininkai – čia itin svarbu galvoti ne tik apie save, bet ir apie kaimynus, civilinę atsakomybę.

„Žvelgdami į šių metų pirmų keturių mėnesių duomenis matome, kad beveik tris kartus daugiau su vandens užpylimų nuostoliais susiduria butų, ypač senesnių, savininkai, lyginant su kitų būstų gyventojais.

Kita vertus, privačių namų, kotedžų savininkai neturėtų atsipūsti, nes vidutinė nuostolio suma didesnė būna būtent ne butuose, o kituose pastatuose. Svarbu suklusti ir sodybų, sodo namelių savininkams“, – pastebi draudimo bendrovės atstovas.

Nukenčia ne tik pats namas, bet ir jame esantis turtas

Jei užliejimas nutinka viršutiniame daugiabučio aukšte, vanduo gali prasiskverbti net per keletą aukštų žemyn.

„Tokiai atvejais tenka rūpintis ne tik savo buto remontu, bet ir atlyginti kaimynų patirtus nuostolius. Draudimas kaimynų patirtą žalą atlygina tik turint civilinės atsakomybės draudimą“, – pasakoja A. Juodeikis.

Jis teigia, kad, susidūrus su vandens užpylimais, nukenčia ne tik sienos, lubos, grindys.

„Didelė nuostolių sumos dalis būna ir dėl sugadinto įvairaus namų turto: baldų, elektronikos prietaisų, kaip kad kompiuterių, televizorių. Taip pat paveikslų, kitų meno dirbinių. Todėl patarčiau, renkantis būsto draudimą, pagalvoti ir apie turto draudimą, kad nuo papildomų išlaidų apsauga būtų garantuota“, – sako ekspertas.

Nuolatinė priežiūra

Kadangi nuostolių išties daug pasitaiko vasaros laikotarpiu, kai yra atostogų metas ir žmonės dažnai išvyksta – Artūras Juodeikis rekomenduoja jau dabar profilaktiškai apžiūrėti santechniką, ja reikia nuolatos rūpintis, ne tik prieš ilgesnes išvykas.

Įsivertinkite ne tik butuose esančias vandentiekio, šildymo, nuotekų sistemas, bet ir viso namo vamzdyno būklę – kelis dešimtmečius tarnaujantys vamzdžiai gali būti susidėvėję, todėl daugiabučių gyventojams vertėtų susitarti dėl vamzdyno atnaujinimo ir priežiūros“, – sako draudimo specialistas.

Pranešimą paskelbė: Paulina Urbelytė, Agentūra 1323 (UAB Trylika-dvidešimt trys)

Į viršų